Stališče NIJZ o elektronskih cigaretah

Vplivi vejpanja na zdravje in morebitne težave,raziskave o e-tekočinah in opremi, mnenja insiderjev in outsiderjev iz sveta e-cig

Stališče NIJZ o elektronskih cigaretah

OdgovorNapisal/-a tomvai » 06 Jul 2014, 15:00

Nič, inštitut je spregovoril, vsi odložite ečike pa veselo v lekarne po nikotinske čigumije in obliže :lol:

Elektronska cigareta je izdelek, ki uporabniku omogoča vdihavanje nikotina, arom ali drugih snovi. S segrevanjem tekočine, ki se nahaja v elektronski cigareti, nastaja aerosol (''dim''), ki ga uporabnik vdihuje. Tekočina za elektronske cigarete in aerosol poleg nikotina in arom vsebujeta vlažilce (propilen glikol, glicerin), lahko pa tudi rakotvorne, dražilne ali strupene snovi.

Elektronske cigarete vsebujejo zdravju škodljive snovi. Nikotin, ne glede na to, ali prihaja iz tobačnih izdelkov ali elektronskih cigaret ali drugih izdelkov, uporabnika zasvoji in ima škodljive učinke na zdravje. Med nosečnostjo lahko privede do prezgodnjega poroda in mrtvorojenosti ter je verjetno glavni posrednik škodljivih učinkov na razvoj pljuč pri še nerojenem otroku. Izpostavljenost nikotinu ima škodljive učinke na razvoj možganov pri še nerojenem otroku in mladostniku ter lahko privede do trajnih škodljivih vplivov na kognitivne (miselne) sposobnosti. Zaužitje večje količine nikotina naenkrat je lahko vzrok zastrupitve in tudi smrti. Učinki dolgotrajnega vdihavanja vlažilcev in arom niso poznani. Znano pa je, da vlažilca, ki ju vsebujejo elektronske cigarete, pri kratkotrajni uporabi lahko dražita oči in dihala, predvsem pri občutljivih posameznikih ali tistih z boleznimi dihal. V tekočini in aerosolu elektronskih cigaret so našli tudi rakotvorne, dražilne in strupene snovi, njihova vsebnost je v različnih elektronskih cigaretah različna. V primerjavi s tobačnim dimom so ravni teh snovi v aerosolu elektronskih cigaret nižje. Aerosol elektronskih cigaret, tako kot tobačni dim, poleg omenjenih snovi vsebuje tudi različne delce, ki prav tako škodujejo zdravju. Raziskave kažejo, da aerosol elektronskih cigaret vsebuje podobno število in velikost delcev kot tobačni dim.

Na svetu obstaja skoraj 470 različnih blagovnih znamk elektronskih cigaret, ki so zasnovane in izdelane na različne načine, kar vpliva na njihove značilnosti, varnost in potencialno strupenost. Zato ni možno podajati splošnih ugotovitev glede vsebnosti, kakovosti in drugih značilnosti, ki bi veljale za vse elektronske cigarete.

Elektronske cigarete vsebujejo zdravju škodljive snovi. Varnost dolgoročne uporabe elektronskih cigaret ni znana.

Uporabo elektronskih cigaret še posebej odsvetujemo mladostnikom, nosečnicam, bolnikom s kroničnimi obolenji, predvsem dihal, in nekadilcem.
Pogosto se elektronske cigarete smatrajo ali oglašujejo kot izdelki za pomoč pri opuščanju kajenja, vendar pa na osnovi obstoječih podatkov ne moremo zaključiti, da so elektronske cigarete učinkovita pomoč pri opuščanju kajenja.

Priporočamo, da kadilci, ki želijo opustiti kajenje, pri tem uporabljajo preizkušeno in dokazano varne ter učinkovite izdelke, ki so na voljo v lekarnah ali jih predpiše zdravnik na recept.
Na osnovi obstoječih podatkov trenutno tudi ne moremo zaključiti, da aerosol elektronskih cigaret ni škodljiv zdravju izpostavljenih oseb v zaprtem prostoru.

Vir: http://www.ivz.si/Mp.aspx?ni=0&pi=19&_19_view=item&_19_newsid=2564&pl=0-19.0.
RANDOM_AVATAR
tomvai
Vejper
Vejper
 
Prispevkov: 74
Pridružen: 04 Feb 2014, 02:00
Kraj: Ljubljana
Dane zahvale: 0 krat
Prejete zahvale: 0 krat

OdgovorNapisal/-a k2b » 06 Jul 2014, 17:44

Predlagam takojšen kontranapad: - 2 predloga

1.Scubacenter naj posname promo video (Ne rabi bit nekaj zahtevnega - Youtube Production) z potapljačem , ki pred potopom z užitkom vejpa na kakšnem driperju da bo količina pare
jasno vidna in se potem potopi na dah nekje v Kornatih npr. - nekaj v tem stilu samo v naravnem okolju ne v bazenu

https://www.youtube.com/watch?v=Z3y3SRHJMVY

2. Razvit novo e-tekočino "Made in SLO" v 2 variantah:(to lahko prevzame kakšen farmacevstki gigant, bratje Rusi se bodo tepli zanjo...)

- za tradicionaliste -100% rastlinski VG z esenco Baldrijana (Valeriana officinalis)
- za avantgardiste -100% rastlinski VG z esenco THC (različni indexi moči) - ta bi pa morala bit na recept samo po novem itak ne bo problema, izvoz pa itak ne bo problematičen.

Zadovoljni uporabniki obiščejjo IVZ kjer g.Mitji na "Odnosih z javnostmi" slikovito opišejo svoje splošno počutje in mimogrede še pogledajo če so kje kakšni pepelniki po bajti ali kadilnica.
Slika

Slika
Uporabniški avatar
k2b
Site Admin
Site Admin
 
Prispevkov: 1826
Pridružen: 04 Jan 2014, 02:00
Kraj: Obala
Dane zahvale: 292 times
Prejete zahvale: 390 times

Re: Stališče NIJZ o elektronskih cigaretah

OdgovorNapisal/-a alansi » 09 Jul 2014, 22:34

tomvai napisal/-a:Nič, inštitut je spregovoril, vsi odložite ečike pa veselo v lekarne po nikotinske čigumije in obliže :lol:Tole je še bolj zdravo od čigumijev, flajštrov in bonbonov:
http://www.nicorette.ca/products/inhaler

in tale, direkt u pljuča:

http://www.nicorette.ca/products/quickmist

BTW: sestavine so praktično iste, kot v naših mešancah :D
Ovale, Joyetech in podobni bodo pač morali malo podmazati poštene strokovnjake na inštitutu pa bodo tudi njihovi izdelki postali "zdravi". Mogoče bi bil to pravi izziv za prodajalce, ki brezveze smetijo forume s prikritimi reklamami za svoje izdelke - bolje energijo (in nekaj cekina) usmeriti v IVZ pa bo ta delal reklamo...
Slika
RANDOM_AVATAR
alansi
Spreobrnjenec
Spreobrnjenec
 
Prispevkov: 47
Pridružen: 14 Jan 2014, 02:00
Dane zahvale: 0 krat
Prejete zahvale: 0 krat

OdgovorNapisal/-a fortitudo » 10 Jul 2014, 08:26

Uau! Tole pa res prvič vidim...konkutenca, ha? Koliko časa pa zdrži baterija :lol:

Ja, nikotin...sama se sicer nikoli nisem poskušala načrtno odvajat od kajenja, je pa imela moja prijateljica zanimivo zgodbo s tem. Ker je bilo prve dni brez čika zelo hudo, je požvečila nekoliko preveč čigumijev in se polimala s preveč flajštri, potem je blo pa menda ko v lunaparku (slabost, omotica, anksiozni filingi in podobno). Tako da tudi ?uradne? zadeve še zdaleč niso nedolžna reč, ne glede na to, kakšne klobase prodajajo farmacevti.

Osebno se mi je enkrat (nizkonikotinska) tekočina kar konkretno razlila po roki, pa se mi ni zgodilo nič.

Po drugi strani sem parkrat malce pretiravala s konzumacijo, pa sem imela potem en tak zelo hecen občutek, kot da je v moji glavi nekoliko premalo prostora za možgane (no, mogoče se je pa samo moja "pamet" tako napihnila od vse tiste pare :))

Pa po eni PG tekočini se mi je vrtelo, samo to bo verjetno zaradi sestave, ne zaradi nikotina...

No, seriously: tole mnenje zgoraj je videt kot ena kompilacija nekih mnenj iz tretje roke in pravzaprav ne pove nič. Če so torej ?preizkušeni in dokazani varni ter učinkoviti izdelki, ki so na voljo v lekarnah ali jih predpiše zdravnik na recept? boljša izbira, kakšna je potem njihova sestava? Predvidevam, da morajo prav tako vsebovati ti. ?vlažilce?, da se zadeve uparijo oziroma, da se (kot pri inhalatorjih za astmatike) tvori aerosol. Nikoli tudi nisem razumela, zakaj bi se kajenja, ki je v prvi vrsti odvisnost od nikotina (kar ve vsak, ki je analogni čik zamenjal za e-čik) odvajal s pomočjo nikotina. Ne vem, no, ali ukineš nikotin ali pa nič?saj vejpanje je samo drug način za njegov vnos. Kdo torej zmaga v tej tekmi ponujanja nadomestnih načinov vnosa nikotina? Z mojega stališča definitvno nefarmacevtski proizvodi. Bi se bilo pa vseeno fino nekoliko bolj posvetit pregledu stanja na tržišču e-tekočin in materialov iz katerih je izdelana oprema in naredit, kar je potrebno, da bi lahko brez skrbi še naprej uživali v parjenju, manga, marelice, vanilije in drugih zadev, ki so nedvomno prijetnejšega okusa kot tobačne palčke
:o
RANDOM_AVATAR
fortitudo
Spreobrnjenec
Spreobrnjenec
 
Prispevkov: 32
Pridružen: 10 Jun 2014, 01:00
Kraj: Ljubljana
Dane zahvale: 0 krat
Prejete zahvale: 0 krat

OdgovorNapisal/-a alansi » 10 Jul 2014, 21:47

Slika
RANDOM_AVATAR
alansi
Spreobrnjenec
Spreobrnjenec
 
Prispevkov: 47
Pridružen: 14 Jan 2014, 02:00
Dane zahvale: 0 krat
Prejete zahvale: 0 krat

OdgovorNapisal/-a tomvai » 11 Jul 2014, 10:14

no če smo čisto fer ima tudi etekočina več sestavin kot na tem grafu, predvsem zato ker se redko uporabi samo eno aromo oz. okus, tako da tabelica bi bila lahko pri etekocinah malce daljsa. :wink: Recimo povprecna v2 tekocina ima poleg nikotina in PGja še cca. 8-9 arom, nekatere tudi več. Nisem pa razen mentol okusa, niktina, PGja ter v 2 tekocinah glicerola našel nobenih ostalih sestavin ki so v temle quickmistu. Je pa tudi res da nisem kemik tako da tukaj tezko sodim kaj je kaj in koliko je potencialno strupeno oz. nevarno za zdravje.

Off topic: Pa dej pliz pomanjsaj fotko ker je cisto prevelika :wink: - jst ponavadi uporabljam za fotke kar http://postimage.org/ ki ima opcijo da ti pomajša fotke, brez da bi ti rabil kaj dosti čarati :wink:
RANDOM_AVATAR
tomvai
Vejper
Vejper
 
Prispevkov: 74
Pridružen: 04 Feb 2014, 02:00
Kraj: Ljubljana
Dane zahvale: 0 krat
Prejete zahvale: 0 krat

OdgovorNapisal/-a ovale » 11 Jul 2014, 13:47

Stališče je jasno že dalj časa in je kot tako, žal tudi v sozvočju z uradnim stališčem svetovne zdravstvene organizacije.

Zanimivo je, da tudi farmacevtska podjetja za svoje produkte, uporabljajo ta zloglasni propilen glikol, a hkrati pa izrabijo prav vsako priložnost, da proizvajalcem etekočin povejo kako škodljiv je in ga celo enačijo z antifrizom. :shock:

Končno so tudi pogruntali da niso vse elektronske cigarete enake ter bolj zaskrbljujoča ugotovitev:

Na osnovi obstoječih podatkov trenutno tudi ne moremo zaključiti, da aerosol elektronskih cigaret ni škodljiv zdravju izpostavljenih oseb v zaprtem prostoru.


Kar med vrsticami lahko pomeni, da utegne kapniti nov zakon, ki bo prepovedal vapanje v zaprtih javnih prostorih. :idea:
Uporabniški avatar
ovale
Spreobrnjenec
Spreobrnjenec
 
Prispevkov: 28
Pridružen: 21 Maj 2014, 01:00
Kraj: Ljubljana
Dane zahvale: 4 times
Prejete zahvale: 1 krat

Re: Stališče NIJZ o elektronskih cigaretah

OdgovorNapisal/-a yerowww » 05 Mar 2017, 18:12

zanimivo je, da ignorirajo raziskavo oz. statistiko iz Anglije, ki je pokazala na neučinkovitost čigumijev in obližov. med ljudmi, ki so v zadnjem času poskusili s prenehanjem kajenja so naredili 3 skupine(obliži in žvečilni, brez pripomočkov in elektronske cigarete). procent ljudi, ki so uspešno prenehali s kajenjem je bil cca 10% med uporabniki obližev in žvečilk, 15% med ljudmi brez pripomočkov in 20% med ljudmi, ki so začeli uporabljati elektronske cigarete.
dokazano je tudi, da so elektronske cigarete prve generacije(cigalike) precej manj uspešne pri odvajanju ljudi od kajenja kot elektronske cigarete s možnostjo ponovnega polnenja.
RANDOM_AVATAR
yerowww
Novinec
Novinec
 
Prispevkov: 1
Pridružen: 05 Mar 2017, 18:01
Dane zahvale: 0 krat
Prejete zahvale: 1 krat

Re: Stališče NIJZ o elektronskih cigaretah

OdgovorNapisal/-a Aleks » 05 Mar 2017, 20:13

Dobrodošel yerowww,

ja, ignorirajo še marsikatero drugo raziskavo in z novim zakonom žal omejujejo dostop do e-cigarete tistim, ki bi želeli preiti na dokazano precej manj škodljivo alternativo kajenju. Raziskave in druge informacije o e-cigareti so objavljene na spletni strani Združenja vejperjev Slovenije:

http://zv-slo.si/

Priporočam.

Vape on :D
Slika
Uporabniški avatar
Aleks
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 205
Pridružen: 24 Mar 2016, 12:30
Kraj: Ljubljana
Dane zahvale: 52 times
Prejete zahvale: 121 times

Re: Stališče NIJZ o elektronskih cigaretah

OdgovorNapisal/-a plamen » 13 Mar 2017, 04:14

Ignorirajo?? Ma kdo to ignorira, njim se le sanja ne zakaj se na tem področju sploh gre! Tisti vele slovenski strokovnjak, ki je je na TV v oddaji o Ecigaretah razglabljal , da so Ecigarete neomembe vredne in da so za ženske? Ali pa tista pulmologinja, ki je brez ene same samcate lastne opravljene raziskave na tem pčodročju (itak nimajo nič, niti sredstev niti kadrov in še najmanj znanja) razglabljala o škodljivosti Ecigaret in da povzročajo pljučno bolezen "kokice", ko pa so jo iz vejparskega društva pozvali da naj predstavi dokaze pa še do danes ni odgovorila, ker vse kaj ve o tem ve iz 2-3 spletnih propagandnih strani Big tobaca. To so ti slovenski "strokovnjaki"!!! Ti sedaj razlagajo kako je Ecigaret neučinkovit pri odvajanju a nas je na tisoče, ki smo zaradi Ecigarete nehali kaditi navadne (jaz npr leto in 3 mesece, prej pa po dve skatli rdecih na dan), sedaj pa se nekdo iz SLO zdravstva najde in nam razlaga, da se z Ecigareti ne da odvatiti kajenja, pa kaj smo potem mi??? ZAKAJ LAŽEJO??? KOLIKO SO PLALČANI ZA TE LAŽI?
RANDOM_AVATAR
plamen
Novinec
Novinec
 
Prispevkov: 18
Pridružen: 25 Jun 2016, 02:22
Dane zahvale: 0 krat
Prejete zahvale: 14 times

Re: Stališče NIJZ o elektronskih cigaretah

OdgovorNapisal/-a k2b » 24 Okt 2023, 17:12

Slika

NIJZ rides again - zopet stara lajna in seveda "za otroke gre..."
Ah - lepi časi korone ko so bili na NIJZ zaposleni z kašljanjem v pregib komolca in zračenjem prostorov :D :oops: :roll:

Vejp omejit, arome pa strogo prepovedat a ne Cefizlji :D

Slika

https://www.rtvslo.si/zdravje/nijz-prod ... ati/685929
Slika

Slika
Uporabniški avatar
k2b
Site Admin
Site Admin
 
Prispevkov: 1826
Pridružen: 04 Jan 2014, 02:00
Kraj: Obala
Dane zahvale: 292 times
Prejete zahvale: 390 times

Re: Stališče NIJZ o elektronskih cigaretah

OdgovorNapisal/-a k2b » 11 Nov 2023, 01:16

....nadaljevanje -> iz NIJZ na vlado ..moram to sem obesit z X-a... :D

Slika

https://twitter.com/brutus91101394/stat ... 9400445288
Slika

Slika
Uporabniški avatar
k2b
Site Admin
Site Admin
 
Prispevkov: 1826
Pridružen: 04 Jan 2014, 02:00
Kraj: Obala
Dane zahvale: 292 times
Prejete zahvale: 390 times


Vrni se na E-cigareta in zdravje

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov

cron