Nekaj osnovnih podatkov o tekočinah

Okusi so različni, tu pa lahko izmenjujete mnenja prav o tem

Nekaj osnovnih podatkov o tekočinah

OdgovorNapisal/-a parilko » 31 Mar 2014, 01:29

TEKOČINE
so najpomembnejši element e-cigaret, saj tisto kar uživaš je boljša ali slabša para tekočine, oziroma nekomu bolj pašejo okusi podobni tobaku, drugemu bolj sladki, tretjemu pa bolj eksotični. Največ se uporablja dve vrsti tekočine PG - Propylen glikol in VG- rastlinski glicerin, zadnje čase pa tudi polyethylene glycol 400. PG daje močnejši občutek v grlu, VG pa je bolj mehek. Če si alergičen na PG lahko uporabljaš samo VG. Večina tekočin je mešanica PG in VG.

PROPILEN GLIKOL ali Propylene glycol (1,2-propanediol, propane-1,2-diol) pridobivajo iz propylene oxida, ki ga pridobivajo iz Propana (also known as propylene or methylethylene), ki je narejen iz petroleja ali naravnega plina. PG se v prehrambeni industriji označuje z: E405 - propan 1,2-diol alginat, E490 - propan-1,2-diol in E1520 - propilen glikol.

RASTLINSKI GLICERIN ali glicerol (vegetable glycerin) pridobivajo iz palmovega (kokosovega) olja ali soje. Označuje se z E422.

Osnove imajo ponavadi oznako USP kar pomeni ?United States Pharmacopeia?, uradni standard za ameriške farmacevtske in prehrambene izdelke in pomeni da ga je dovoljeno uživati, čistoča tekočine pa je vsaj 99,7%.

AROME so bistvo. Ko najdeš svojo priljubljeno aroma ali več njih si se navlekel na parjenje. Nobena aroma nima popolnoma enak okus kot cigarete, se pa lahko približajo, vendar ti kmalu postane jasno, da je izbor okusov mnogo boljši! Preveč je vseh različnih vrst okusov, pa tudi med proizvajalci se okusi nekoliko razlikujejo, čeprav imajo enaka imena. V bistvu je lahko dobiš vsak okus ki si ga zaželiš. Vglavnem so tri skupine okusov:

tobačni - imajo podobna imena kot cigarete; malboro je lahko Red, Marloro, Maxx blend ali Maxboro, camel je lahko desert, sahara, Davidoff je lahko Duff? Potem pa obstaja vrsta tobačnih okusov: Tuscan, Cuban, Latakia, green leave, 7 leaves, Dusk, burley, Virginia...
sladki - vse vrste sadja (češnja, hruška, breskev, grozdje?), vanilija, slaščice...
eksotični - konjak, viski, kava, cimet, vsa vrsta hrane, rože?

Mnogi proizvajalci tekočin tudi izdelujejo svojevstne mešanice. Med najbolj znanimi kitajskimi proizvajalci Dekang ima naprimer serije Gold, Silver in Premium. Meni so najbolj všeč arome Italjanskega proizvajalca Flavourart, ki prodaja čisto mešanico PG/VG z nikotimom, arome pa sam dodajaš (DIY - do it yourself).

NIKOTIN se dodaja osnovi PG/VG v miligramih na mililiter, oziroma v odstotkih. Naprimer v 1,2% tekočini je 12 mg nikotina na mililiter. Izbiramo lahko med tekočinami od 0% do 2,4%. Za začetnike je priporočena koncentracija 1,8% ali 18 mg/ml.
Glavno vprašenje okrog nikotina je koliko ga zaužijemo na dan v primerjavi s cigareti. To je odvisno tega kako močnega in koliko na dan parimo. Niso si še čisto na jasnem koliko nikotina dejansko absorbiramo, po nekih raziskavah naj bi ga 50%.

absorbcija iz klasičnega tobaka
V enem cigaretu je med 4 in 12 mg nikotina, vendar je absorbcija med 0,5 in 1,5 mg.
Vnos ob kajenju škatle na dan je med 20 in 40 mg.

absorbcija ob vapanju
V 3 ml tekočine z jakostjo 9 mg/ml je 27 mg, ob predpostavki, da se 50 % absorbira vnesemo v telo 13,5 mg.

Povprečni kadilec naj bi na dan vnesel med 20 in 40 mg nikotina, kar naj bi bilo ob predpostavki da vnesemo 50% nikotina iz 9 mg/ml tekočine ob parjenju 3 do 6 ml na dan.
Zadnjič spremenil parilko, dne 05 Maj 2014, 08:48, skupaj popravljeno 1 krat.
parilko
Novinec
Novinec
 
Prispevkov: 7
Pridružen: 28 Mar 2014, 02:00
Dane zahvale: 0 krat
Prejete zahvale: 0 krat

OdgovorNapisal/-a Rawr » 04 Maj 2014, 12:47

Dober, poučen povzetek!! :D
Aqua v1 iStick TC40W
Aqua v2 iStick 50W
BigDripper
RANDOM_AVATAR
Rawr
Veteran
Veteran
 
Prispevkov: 149
Pridružen: 06 Jan 2014, 02:00
Kraj: Štajerska
Dane zahvale: 0 krat
Prejete zahvale: 0 krat

OdgovorNapisal/-a k2b » 20 Maj 2014, 13:11

Jurko_SLO je napisal:

Ja kot sem napisal in nisem bil 100% če je to to:
VG+Aroma in brez nikotina.
nagibam se tudi temu,kot si pisal bistveno več VG in manj PG. cca 80/20 ali 70/30.
ko sem kadil 50/50 sem bil žejen ko hudič,verjetno zaradi PG in v primerjavi z 100%VG 6mg nikotina ni bilo teh problemov (izsušeno grlo)

Včeraj sem dobil končno eVic Supreme tako da Smile
sedaj sem že nekaj ur kadil Snake Oil in me vse bolj moti premočan okus po zeliščih Sad
Sicer menda da se počasi navadiš (jaz dvomim) in da postane bojda boljše,upam da res.
Po tihem pa me ne moti ker je kar drag.
Kot so nekateri že pisali:A ti je več ali pač ne.
Morda sem preveč pričakoval ko je bilo toliko dobrega povedanega o njem Smile
Sem probaval na večih različnih uparjevalnikih in tudi nisem pretiraval z Volti in morda vsaj meni ne sede ta okus zelišča.
Ne vem kaj je vse notri od Encijana,jegermajstra,...

sem potem le spraznil (nisem očistil) AeroTank in na polno nafilal Turški tobak 6mg nikotina in je okusa še zmeraj bistevno preveč po Snake oil-u vendar je znosno za veypat.

Hvala za linke Smile


Jah - tako je bom rekel če poslušamo trgovce kaj je dobro in kaj ne.
Snake Oil je kvalitetna e-tekočina samo vprašanje je koliko je komu všeč in koliko je primerna za začetnika.

1.Kot prvo bi ti priporočal, da vedno ko zamenjaš e-tekočino v tanku (posebaj tako, ki ti ni bila všeč) - tega dobro spereš z vročo vodo in tudi z medicinskim alkoholom če imaš - dobro posušiš lahko tudi s fenom :)

2.Kar se tiče teh ameriških in na splošno anglosaksonskih e-tekočin - mnogim nam evropejcem so premočne+ga in preintenzivnega okusa. Zdaj kako to rešiti? Če je nikotinska stopnja dovolj visoka lahko dodaš rastlinski VG kupljen v lekarni (Ph.Eur) -tu na linku je opis razlike med navadnim in tistim po EU pharmakopeji:
http://www.lekarnanaklik.si/p-2982-ali-je-glicerin-ki-ga-kupimo-v-drogeriji-mller-ali-dm-kaj-drugacen-od-tega-ki-ga-kupimo-v-lekarni.aspx
Glicerinu dodaš od 10-15% destilirane vode (npr. 8,5 ml VG -1,5 ml dest vode) in razredčiš Snake Oil.Vzameš npr 5 ml Snake Oila in mu dodaš 3-5 ml VG razredčenega z dest.vodo.Močneje aromatizirane e-tekočine (nekatere Liqua ipd) pri dodajanju 50% VG-ja izgubijo samo 10-20% na aromi - seveda se pa nikotin prepolovi.
Če ti snake Oil definitivno ne paše ga preostanek lahko daš v oglase - nekdo bo že zamenjal za nek okus, ki ti ustreza. Tega pa lahko najdeš samo sam in to žal s preizkušanjem - zdaj če bo vse to kupoval, bo to malo drag šport probaj kupovat manjše količine, v trgovinah imajo tudi kakšne vzorčne za sprobat....

3.Če se misliš pa sam lotil mixanja e-tekočin (do tega vsak resen vaper slejkoprej pride) - in če si se odločil za VG osnovo ti priporočam sledeče:
- VG. Biobase 0 100 ml - 1,80 EUR
- VG. Biobase 18 100 ml - 6.84 Euro
(če ti je dovolj 6 mg/ml NIC stopnja pa vameš)
- VG. Biobase 12 100 ml - 4.92 Euro

Zmešaš 2 bazi skupaj in dobiš 9 mg/ml oz 6 mg/ml bazo 200 ml (tu je dest.voda že notri tako da dodajaš samo arome)

Potem se moraš odločit katere arome bi: ali tobačne, sadne, deserte ipd....
Vprašaš in ti bomo svetovali.

Tak nakup (200 ml baze in 5 arom s poštnino) te pride 20,50 EUR - in imaš 5 okusov med katerimii izbiraš - lahko jih tudi mešaš med seboj.
Priprava in zorenje tekočin traja najmanj 14 dni (razen za sadne okuse) pa 1 teden hodi pošiljka tako da se moraš vmes nekako znajti in nabaviti nekaj za sproti.

Predvsem pa moraš profilirati svoj okus in spoznati kaj ti je všeč in kaj ne.

je pa tudi kriza z temi "digitalnimi" okusi - nekateri so ti super na začetku potem pa se jih počasi naveličaš.Nekateri pa ostanejo vedno aktualni in jih uporabljaš vzporedno.Vsi vaperji z daljšim stažem ciklamo okuse - zjutraj kak coffee, tiramisu ali kaj podobnega, potem kaj tobačnega nevsiljivega čez dan in zvečer ob kakšnem pivcu pa še kaj bolj tobačnega - vsaj tako je pri meni.Vmes kak sadni ali pa kak mint/evkaliptus da malo resetiraš brbončice in tako naprej...

Sam bi najprej poskusil z redčenjem Snake Oila z VG-jem (lekarna 100 ml je okoli 5 EUR) in ga poskusil prilagodit za svojo uporabo - mogoče bo kdo od trgovcev imel to za šlamastiko - samo potem nej ti on reši ta e-juice :lol:

Potem bi pa razmislil o mixanju lastnih tekočin.Arome dobiš tudi pri nas od FA po spodobni ceni, samo baze so pa malo drage, vsaj VG.

Liqua so spodobne e-tekočine, nekatere njihoe uporabljam še tudi sam.

Pa še na uho: Liqua so močno aromatizirane tako da vzameš 18 mg/ml in dodaš na 10 ml Liique še 10 ml VG-ja razrečnega z dest.vodo. Pri Bright tobaččo, Turkish Tobacco in Cuban Cigar so zame tako ravno prav - pa še boljše razmerje VG/PG dobiš.
Mogoče bi na sploh moral probat eno tekočino 50/50 PG/VG ker 100% VG ni za vsakega - to kar si dosedaj probal je nekje 70/30 PG/VG - 50/50 je čisto drug svet.

Vape on!

k2b
Zadnjič spremenil k2b, dne 17 Okt 2014, 22:11, skupaj popravljeno 1 krat.
Slika

Slika
Uporabniški avatar
k2b
Site Admin
Site Admin
 
Prispevkov: 1826
Pridružen: 04 Jan 2014, 02:00
Kraj: Obala
Dane zahvale: 292 times
Prejete zahvale: 390 times

OdgovorNapisal/-a jurko_SLO » 22 Maj 2014, 00:08

uf hvala za obširen odgovor,te bom magar privat še kaj povprašal,če ti ni odveč.
Jah sem sedaj naročil in nakazal preko NLB KLIKA PG 1kg+VG 2kg .
jaz po moje lahko v tole komplet sipnem snake Oil pa mi bo še kr močno :)
res mi je premočan 100X .Pa pijem jegermaister brez problema na litre če je treba :)
Kje pa se da kupiti Nikotin (ker morda bom šel na 3 mg,če ne bom zmogel brez njega in Snake Oil bom kr zadržal zase in ga redčil in si naredil svojo soft Snake oil za malo denarja v veliki količini,kar je odlično :)
Sem se slišal z prodajalcem ki mi je spidenal Snake Oil in je rekel da mi ga komot odkupi nazaj,pa itak da nisem se odločil za to saj ni slab,meni le 100X premočan okus.

Danes sem dodal "za foro" v polhen Aero Tank z breskvo le 3 kapljice Snake Oil in se je takoj izgubil ves okus breskve in sem imel že medium Snake Oil :) jao jao :)
Bom si naredil soft Snake Oil z 2 kapljicama ali ultra soft le z 1no :)
jaz ne vem a je to tako močan koncentrat al pa že sanjam :)
Sam pri sebi se tolažim da sem kupil koncentrat Snake Oil ki se ga zmeša v 10 KG baze ,kar je dobro na dolgi rok :)


Naziv proizvoda Model Količina Cijena Za platiti
GLYCEROLUM Ph.Eur. a 1000 g (glicerin, glicerol) 1000 g 2 22.92 kn 45.84 kn
PROPYLENGLYCOLUM Ph.Eur. a 1000 g (propilenglikol) 1000 g 1 41.23 kn

Ukupno: 87.07 kn
Slovenia: 50.00 kn
PDV (25%): 34.27 kn
Za platiti: 171.34 kn
RANDOM_AVATAR
jurko_SLO
Novinec
Novinec
 
Prispevkov: 9
Pridružen: 12 Maj 2014, 01:00
Dane zahvale: 0 krat
Prejete zahvale: 0 krat

OdgovorNapisal/-a jurko_SLO » 22 Maj 2014, 00:29

Aja,morda še tole ko si omenjal Liqua.
Moj prva tekočina je bila prav ta in mi je bila super,ampak sem po 3-4 dnevih imel na trenutke v želodcu čudn filing,kot da mi nekaj ni prav.

Celi čas sem bil prepričan da je to narejeno v Italiji,pa me je nekdo popravil.
Italian flavours ! made in China ?!?

In bojda je nekje zasledil da Kitajci nekaj "še neznano" dodajajo kar naj bi potršnike zasvojilo z to tekočino.
Sam nisem pristaš made in China in sem se že sam vprašal ali mi je tega treba,je pa 10mg le 3,5?.
Sicer je vse več stvari prav iz Chine,ponavadi fake :(

Sem si iz tradicional tobak (Liqua) 12mg nikotina mešal z 0Mg in kasneje tudi 6mg z 0mg da sem dobil 3mg in v večji flaški dodal še nekaj Coffe+ še manj Vanilije in je bilo božanska kombinacija/kot neka karamela :)
Sem že mislil spiti vse skupaj,haha
Grenko sladek okus,nekaj posebnega je bilo.
Morda si še kupim omenjeno kombinacijo za presekati :)
RANDOM_AVATAR
jurko_SLO
Novinec
Novinec
 
Prispevkov: 9
Pridružen: 12 Maj 2014, 01:00
Dane zahvale: 0 krat
Prejete zahvale: 0 krat

OdgovorNapisal/-a mmc » 22 Maj 2014, 19:48

jurko_SLO napisal/-a:Danes sem dodal "za foro" v polhen Aero Tank z breskvo le 3 kapljice Snake Oil in se je takoj izgubil ves okus breskve in sem imel že medium Snake Oil :) jao jao :)
Bom si naredil soft Snake Oil z 2 kapljicama ali ultra soft le z 1no :)
jaz ne vem a je to tako močan koncentrat al pa že sanjam :)
Sam pri sebi se tolažim da sem kupil koncentrat Snake Oil ki se ga zmeša v 10 KG baze ,kar je dobro na dolgi rok :)


hahahaha jaz sem še 2 dneva po vapanju imel janežev al 'kaj jaz vem kater' okus.. tank sem opral, kot ponavadi... a ta kačja slina se tok zažere v vse, da sem moral komplet nov build nardit in čez noč pustit namočeno vse skupaj.... še sanjal sem tist okus
RANDOM_AVATAR
mmc
Spreobrnjenec
Spreobrnjenec
 
Prispevkov: 25
Pridružen: 16 Mar 2014, 02:00
Dane zahvale: 0 krat
Prejete zahvale: 0 krat

OdgovorNapisal/-a mateb » 22 Maj 2014, 23:01

LIQUA uporablja arome od FlavourArt-a. Od tu napis Italian Flavours. Proizvodnja je v Kitajski.

Koliko časa si že na elektronski cigareti? Pri težavi z želodcem gre morda za kakšen simptom ob prenehanju kajenja.
http://www.e-cigarette-forum.com/forum/health-safety-e-smoking/3305-list-symptoms-when-quitting-tobacco-changing-ecigarette.html

Drugače se načeloma da Liquine okuse zmešat s Flavourartovimi aromami in poljubno bazo. Samo recept je treba ugotovit. :wink:

In bojda je nekje zasledil da Kitajci nekaj "še neznano" dodajajo kar naj bi potršnike zasvojilo z to tekočino.


Imaš morda link, kjer se govori o tem? Sicer se to bolj govori za cigarete, da dodajajo snovi, ki te dela bolj odvisnega. Imajo namreč problem, da ne smejo povečevat vsebnost nikotina in je potem treba nekako kompezirat s kemikalijami. Denarja že imajo dovolj, da kemiki delajo na pospešenem zasvojevanjem.
RANDOM_AVATAR
mateb
Vejper
Vejper
 
Prispevkov: 64
Pridružen: 13 Jan 2014, 02:00
Dane zahvale: 1 krat
Prejete zahvale: 6 times


Vrni se na E-tekočine - iz trgovine

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

cron