Vaperji začetniki in e-tekočine

Okusi so različni, tu pa lahko izmenjujete mnenja prav o tem

Vaperji začetniki in e-tekočine

OdgovorNapisal/-a k2b » 31 Maj 2014, 20:40

Pogosto se pojavljajo vprašanja katero e-tekočino naj izbere začetnik ko je prenehal z analognimi čiki in prešel na vapanje.
Trgovci ponujajo vse mogoče samo vsi ki se že dlje ukvarjamo s tem športom iz svojih izkušenj vemo, da vsi na začetku
v glavnem iščemo čimboljši približek okusu tobaka cigaret, ki smo jih prej kadili.

Okus "piksne" oz pločevinastega pepelnika iz najbolj zanikrnega predmestnega lokala ali okus "Maggie" kot ga poimenujejo v
anglosaksonskem svetu. Vsi ki ste posebni in ki ste takoj prešli na okus jagode ali pomaranče, da vas ne bi spominla okus
na priljubljeno/osovraženo razvado - tudi OK. Vsi posebni - vsi enakopravni...Slika

V glavnem pa večina išče tobačne in njim podobne okuse.

Kdor ima problem, da je sprobal že kar nekaj okusov in mu noben ne odgovarja ter obupuje nad vapanjem naj vpraša tukaj.

Katere okuse je sprobal, nikotinsko stopnjo in kako močne cigarete je prej kadil.

Gotovo bo zanimivo slišat mnenje ostalih vaperjev in izbira bo mogoče lažja.

Še 1x pozivam, če si date zraven svojega nicka regijo kjer živite in mogoče kakšnemu novemu vaperju omogočite kakšno demonstracijo
arom/okusov da ne bo toliko blodil...Lahko spijeta skup kak drink Slika in potestirata kakšno aromo.

Vape On - together Slika

k2b
Slika

Slika
Uporabniški avatar
k2b
Site Admin
Site Admin
 
Prispevkov: 1821
Pridružen: 04 Jan 2014, 02:00
Kraj: Obala
Dane zahvale: 291 times
Prejete zahvale: 387 times

Odlična tema

OdgovorNapisal/-a Sienna Hrovat » 11 Sep 2014, 11:10

K2b, odlična tema. Na začetku je res težko vedeti, katero aromo izbrati. Sama sem recimo vejperka že dobro leto in pol. Začela sem s cigaretnimi okusi (meni osebno je najbolj prijal Mboro), ker za kaj drugega nisem hotela slišati, sem pa bila pred nakupom čisto zmedena, ker nisem vedela, kaj naj izberem. Je pa res, da so mi v trgovini kar dobro svetovali, vsaj glede stopnje nikotina. Okus je tako ali tako izbira posameznika.

Ko sem se enkrat navadila ecigarete in mi je tobačna začela smrdeti, sem enkrat za foro poskusila en sadni okus in presenečena ugotovila, da mi je noro dobro. 8) Potem sem pa začela malo eksperimentirati s temi okusi. Je pa res, da sem vmes znižala tudi stopnjo nikotina in pri 6 mg/ml, kolikor mi zdaj zadostuje, dodane arome res fantastično pridejo do izraza. Ustreza mi mešanica PG/VG 50/50. Za moje pojme odlični okusi so ti bolj standardni, ki so mi tudi domači, na primer Češnja, Jagoda, Divja jagoda, pa Lubenica. Ker sem sladkosneda, včasih tudi kakšen čokoladni okus. :oops:

To je moja skromna izkušnja, ženska, kakršnih na tem forumu žal najdem bolj malo. Kje ste drage dame, delite svoje izkušnje z drugimi e-kadilkami po Sloveniji? Kateri okusi so vam všeč?
RANDOM_AVATAR
Sienna Hrovat
Novinec
Novinec
 
Prispevkov: 2
Pridružen: 11 Sep 2014, 01:00
Dane zahvale: 0 krat
Prejete zahvale: 0 krat

OdgovorNapisal/-a k2b » 12 Sep 2014, 21:06

Ja res - kje ste dame vaperke ?!?! Slika Slika
Slika

Slika
Uporabniški avatar
k2b
Site Admin
Site Admin
 
Prispevkov: 1821
Pridružen: 04 Jan 2014, 02:00
Kraj: Obala
Dane zahvale: 291 times
Prejete zahvale: 387 times

OdgovorNapisal/-a ElGrigon » 13 Sep 2014, 00:31

Kadil sem okoli 13 let in sicer Light cigarete, eno-dve škatli na dan. Na vape sem prešel pred dobrim mesecem in moram reči, da se mi je lepo vpeljalo. Želje po navadni cigareti ni.

Kar se okusov tiče pa je odvisno od posameznika. Meni osebno trenutno ustrezajo tobačni. Pričel sem z Johnson Creek 11-18mg/ml nikotina. Po enem tednu sem ugotovil, da mi je doza nikotina preveč. Tako sem nabavil 9mg/ml in pričel mešati različne tekočine med seboj. Sedaj uporabljam mešanico med 6-11mg/ml, v ozadju čaka DIY (domača mešanica iz nabavljenih surovin) 6mg/ml, ki bo konstantna vsaj leto dni. Če bom prešel na 0mg/ml nikotina, bo dobro.

Okusi pa so loterija, vsaj za začetnika. Johnson Creek ima odlične okuse vendar je lahko težava z uporabo opreme, je treba imeti že nekaj izkušenj kaj gre s čem, drugače se lahko hitro vdaš in greš nazaj na navadne cigarete. Jaz sem sicer z opremo šel naprej, ker mi ni dalo miru. Za kvalitetno opremo je dober vir literature internet; google, youtube ima odlične informacije in se je tako lažje odločiti že v štartu. Je pa večina dobrih stvari na voljo globalno, torej spletno nakupovanje in mnogo ceneje kot lokalno. Na spletu v bistvu ni omejitve.

Tekočine in okusi:
V štartu je treba experimentirati in preizkušati, da vidiš kaj ti odgovarja. Z dovolj velikim virom substanc kot je splet je veliko lažje. Glede na opremo, ki jo uporabljaš, je treba izbrati primerne tekočine. Pri tem se mora upoštevati razmerje med VG in PG, se pravi glicerinom in glikolom. Več glicerina daje več pare, manj okusa, gostejšo tekočino in morebitne težave z opremo. Več glikola daje manj pare, več okusa in ni takih težav z opremo. Meni osebno PG ne ustreza najbolje, preveč občutljivo grlo. Za začetek je najboljše razmerje približek VG50%/PG50%. Nato pa lahko povečaš VG ali PG po svojem okusu. Vsi proizvajalci niti nimajo pestre izbire tega razmerja, lahko imajo za vse tekočine enako razmerje. Pač je treba najti tisto, ki ti odgovarja.

Tukaj bom na kratko opisal različne proizvajalce iz mojih testiranj;

Johnson Creek - tekočine odličnih okusov vendar dolgoročno drago glede na ostale vire

Hangsen - osebno mi ne odgovarja, ker je v vseh tekočinah 80%PG in so premočne za moje grlo, tudi občutek po vejpanju ni dober.

FlavourArt - nekje medvmes, za začetek je OK

Liqua - dobro razmerje PG/VG in dobri okusi, vendar še vedno preveč PG zame. Za začetek priporočam.

Razne e-tekočine iz ebaya - razne Shisha in noname tekočine so slabe. Preizkusil sem jih pet in nobena mi ni ustrezala.

Trenutno sem prešel na HisVape VG in VPG. Zaenkrat tekočine še zorijo. Arome so po vonju odlične. Zmešal sem bazi 100%VG in VPG (60%PG30VG10PH5) v razmerju 50:50 in dobil 65% VG - 35% PG - 5% PH5 (destilirana voda) in 6mg/ml nikotina.
Zmešano bazo sem primešal k Liqua kupljenim tekočinam, da sem malo razredčil okus in vsebnost nikotina ter povečal vsebnost VG-ja. Mešanica je sicer slabega (redkega) okusa, vendar zadovoljivo veliko pare in dober občutek. Mislim, da bodo DIY tekočine tega proizvajalca zadovoljile moje potrebe. Cenovno mi je dosegljiv, arome so 3,30?, baza 1l VG 17?, 1l VPG 47?. Če to zmešam skupaj, je baze 2l, kar zadošča za uhuhu.

Arome, ki jih bom preizkusil: sweet burley, virginia cured, maxboro, ry4, desert ship. Vse arome mi po vonju odgovarjajo, kako bo v tekočini pa še poročam oktobra dalje, ko dozorijo.

Domača izdelava tekočin mi je nekako priporočljiva izbira, ker imam večji nadzor nad tem kar bom vnašal v sebe. Pri že pripravljenih iz trgovine nikoli ne veš kaj vse je v njej. Nekateri proizvajalci sicer napišejo vsebnosti. Mnogo pa jih ne.


Oprema:

Razne eGo baterije gredo skupaj z navadnimi plastičnimi uparjalnikih kjer se vidi tista vrvica, ki vleče tekočino nase v tuljavo. Zadeva je lahko zadovoljiva z dovolj veliko kapaciteto. Recimo nad 1000mAh ur, dve bateriji na dan (ena vedno v rezervi). Uparjalniki CE4-CE5 ali več mi niso všeč, saj je veliko dela z vzdrževanjem. Kaj hitro se kateri zamaši in je treba zadevo čistiti. Pri tekočinah z večjim razmerjem VG-ja se tuljave hitro zažgejo in jih je potrebno zamenjati,...nikoli brez težav.

Ker sam na začetku ne veš, pač kupiš. Vsekakor za štart priporočam baterije z elektroniko kjer se lahko nastavi moč uparjanja ali napetostno ali energijsko. Baterije s fiksno napetosjo v odvisnosti od napolnjenosti celice so zame škart roba. Neprimerno.
Zelo dobra izbira za te male uparjalnike je Vision Spinner II baterija, ki ima spodaj vrtljiv gumb za nastavitev napetosti. Napetost si nastaviš glede na uparjalnik, ki ga uporabljaš. S pravilno izbiro napetosti bo ta deloval dolgo z optimalno produkcijo pare.

Dobra izbira so tako imenovani "modi" kjer imaš ekranček, ki prikazuje razne parametre in ima ali napetostno ali energijsko krmiljenje ali oboje. Pri teh je že treba poseči po uparjalnikih, ki imajo tuljavo spodaj saj je le ta vedno v kontaktu s tekočino. Je manj problemov pri večji moči, da bi tuljava zaparila brez tekočine in osmodila material, ki vleče tekočino vanjo. Izbira je pestra. Aspire ima tukaj dobre produkte glede na reviewe iz youtuba. Imam naročena dva tanka in komaj čakam, da zaparim nanju.

Trenutno uporabljam Kanger Aero tank, ki je tudi odličen. S pravilno nastavitvijo moči in regulacijo pretoka zraka deluje zadovoljivo.
Poskusil sem tudi Protank zadeve in razne detachable uparjalnike. Ti so primerni z Vision Spinner II baterijo ali drugo baterijo kjer se lahko nastavi napetost ali moč.
Treba je pač paziti, da zadeve ne zažgeš. Suha para ali okus po zažganem je prvi simptom, da se zadeva prehitro segreje glede na pronicanje tekočine v tuljavo. Pri tem pomaga nekaj praznih potegov s tem ustvarimo vakuum na tekočino in ta zamoči tuljavo. Preventivno pomaga tudi močan poteg. Vsekakor pa se izognemo temu s pravilno nastavitvijo segrevanja tuljave, če imamo to možnost. Če je baterija brez tega, recimo eGo-T, je treba ali prazno pufati ali počakati nekaj minut, da se tuljava napije tekočine.

V glavnem za začetek je dobro, da se informirate čim bolje. Ko se enkrat vejpanje prične, je žalostno, da se potem konča zaradi slabih izkušenj zaradi nepoznavanja, nepravilne uporabe ali drugih nepravilnost. Ob vsem tem je dobro imeti veliko zaloge. Če se kaj pokvari ali ni dobrega okusa, se lahko hitro zamenja. Na začetku nas lahko ravno to privede k temu, da si spet prižgemo navadno cigareto.
Na srečo je bilo pri meni tako, da sem komaj čakal na svojo prvo vejp napravo in tekočine. Ob prvih težavah sem kaj hitro imel tudi zamenjavo in ni bilo dneva, ko bi moral biti brez vejpa ali cigareta cel dan. Vejp mora biti vedno na razpolago eden v rezervi, vsaj zame.
Težko pomislim na dan, da bi se mi zgodila želja po navadni cigareti zaradi pokvarjene opreme, prazne baterije ali brez tekočine.
Uporabniški avatar
ElGrigon
Veteran
Veteran
 
Prispevkov: 373
Pridružen: 28 Jul 2014, 01:00
Kraj: Sv. Jurij v Slovenskih Goricah
Dane zahvale: 9 times
Prejete zahvale: 28 times

OdgovorNapisal/-a k2b » 13 Sep 2014, 01:44

Odličen prispevek, ElGrigon Slika

Sam sem na začetku žulil eno in isto e-tekočino kako leto leto in pol.Bilo je pred "davnimi" tremi, skoraj štirimi leti in in to je bil nek Marlboro High.To sem paril na ciga-like
praktično kot prej kadilec - ena znamka za vse čase. No, potem so se zadeve začele odpirati, padla so prva naročila iz tujine in ko sem prvič zamenjal okus za Dekangov Desert Ship sem skoraj doživel nirvano :lol: -
bili so drugi časi he he...
Pol sem nekaj časa uporabljal Dekang in Hangsen, tu pa tam kakšno Liquo.

Svet okusov se mi je dejansko odprl z DIY mešanjem e-tekočin - nekih premium e-tekočin tudi nisem zasledil tKt nekje konec 2012 (vem da so bile ampak verjetno so
redki to naročali iz US ali vsaj iz UK)

Zame ni slabih in dobrih okusov - vsi so mi zanimivi - so samo posrečene in neposrečene kombinacije e-tekočin. (Skoraj) vsak okus mi je zanimiv na prvo - nekateri grejo pač mimo in izginejo v pozabo - nekateri se pa vračajo. Dnevno rotiram cca 4-5 okusov in zato vsa ta železnina da mi ni treba skozi menjati in prati atomizerja.Večinoma se gibljem pri tobačnih okusih, oplemenitenih 1X z lešnikastimi , enkrat s kremnimi, kavnimi in sadnimi podtoni. Prepričan sem, da se da (skoraj) vsako e-tekočino nekako "poraviti" oz. jo zasukati v smer, ki ti je všeč. Rezultati so včasih bolj včasih manj uspešni - vendar so mi take e-tekočine po "popravljanju" vedno boljše kot so bile prej.
Seveda pa to niso premium e-tekočine - ampak človek ima pač veselje s svojimi izdelki ker so individualni.
Najpogosteje se okuse ki nam niso všeč rešuje z raznimi mentoli - samo to je malo dolgcajt ker ne moreš vse potegnit na mento.V redu so tudi arome čajev (posebej črni čaj, lahko tudi zeleni), razne močne tobačne arome (če seveda uporabljamo tobačne okuse) par kapljic arome na npr.30 ml naredi včasih kar čudež.

Hecen je ta ssvet digitalnih okusov - tudi tisto kar nam je lahko blazno všeč za dan dva postane po par tedenskem vztrajanju dolgcajt. In ko za nekaj časa prekineš z določeno aromo se k njej po z veseljem zopet vrneš - če si jo sam mixal je po kakšnem mesecu ali dveh še boljša - prava arhiva.

No - tako je pri meni - kako je pa kaj pri vas? Slika
Slika

Slika
Uporabniški avatar
k2b
Site Admin
Site Admin
 
Prispevkov: 1821
Pridružen: 04 Jan 2014, 02:00
Kraj: Obala
Dane zahvale: 291 times
Prejete zahvale: 387 times

Re: Vaperji začetniki in e-tekočine

OdgovorNapisal/-a zan0088 » 23 Mar 2016, 19:38

Tudi mene zanima katera tekocina bi bila dobra. Probal sem vse tobacne okuse od Ovale, moram pa rect, da mi je edini vsec Avana (je bila flaska skoraj leto cez rok tako da je aroma mogoce popustila, pa zato), zadovoljiv je tudi Riserva, medtem ko sta pa Black Old Tobacco in ta novi Eius Tobacco zame prehuda, ne cutim pa tudi kaksne hude razlike med njima. Aroma v teh dveh (se posebej Eius) je izjemno sladka in mi daje obcutek, kot da bi vlekel eno pokvarjeno Nutello in to tud voham na ustniku :) V petek grem v PyurSmoke, pa me zanima a lahko kaj iz tam priporocate, torej tobacnega ampak res tobacnega, bolj blag okus in nic sladek. Ne zelim Ovalu delat kontra reklame ampak res nisem cukrast in imam na splosno rad grenak in kisel okus, ko pa moram kaksno torto pojest se pa skor da ne davim :D 1 tank sem skuril tudi Essential (Absinth) tekocine, jo bom pa pohvalu :)

Bi pa se BTW vprasal, ce imajo v PS kaj za sprobat, tako okuse kot opremo? In ce je mogoce kdo probal, kaksni so tisti trije premium BARRIQUE okusi hrvaskega proizvajalca Elda. Predstavitveni video firme imajo resen.
RANDOM_AVATAR
zan0088
Novinec
Novinec
 
Prispevkov: 12
Pridružen: 20 Mar 2016, 20:32
Dane zahvale: 0 krat
Prejete zahvale: 0 krat


Vrni se na E-tekočine - iz trgovine

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

cron