Napisal/-a mateb » 31 Okt 2014, 22:56
Sicer nimam čisto relevantnih podatkov zate, ampak morda kaj pomaga.
Trenutno so v sloveniji inšpektorji za kemikalije na pohodu. Eni smo jih že imeli, eni jih pa še bodo. Morda bodo pa tudi koga spregledali. Uglavnem, potrebujemo MSDS-je za tekočine, ki jih prodajamo. Te MSDS-je je potrebno poslovenit. Poleg tega je potrebno urediti deklaracijo, prostor opremiti z opozorilom in treba bo voditi evidenco, komu smo prodali nevarne kemikalije. Poleg tega pa se še moramo prijaviti, da smo prodajalci kemikalij in da jih skladiščimo. Najeti moramo svetovalca za kemikalije, ki nam bo pomagal pri vsem tem. To je na kratko za prodajalce.
Po besedah inšpektorja in svetovalca za kemikalije, brez MSDS-ja ne smeš prodajat tekočin. Pri meni osebno se bo po vsej verjetnosti zgodilo, da bom moral umaknit iz prodaje Suicide Bunny in Alien Visions tekočine, ker dvomim, da bom dobil MSDS-je. Menim, da pravzaprav večina premium proizvajalcev teh MSDS-jev sploh nima. Ker večina teh premium proizvajalcev meša doma nad kuhinjskim koritom in nimajo ustrezne izobrazbe. Kupijo arome, malo zmešajo, lepo zapakirajo in to prodajajo.
Do nedavnega sem menil da je tekočin in proizvajalcev milijardo. Danes vidim, da jih niti ni tako veliko, ki bi zadovoljili slovenske zahteve. Ostanejo točno te, ki si jih naštel, pa še ene par zraven. Ker so pač največji in imajo pač poštimane zadeve.
Nazaj na tvoje vprašanje, tebe pravzaprav zanima proizvodnja, prodaja in skladiščenje kemikalij. Če se lotiš tega boš tudi ti rabil svetovalca za kemikalije in verjetno še marsikaj drugega. Najboljše, da kontaktiraš kakega svetovalca za kemikalije pa ti bo znal bolj točno povedat kaj rabiš in kakšne so zahteve.
Če boš to delal v Sloveniji, bo po mojem mnenju težava, ker boš rabil izpolnit polno enih zahtev, ki bodo tudi nekaj stale. To takoj vpliva na ceno končnega proizvoda. Zaradi vseh teh zahtev si takoj v slabšem položaju kot nekdo iz tujini, kjer zahteve niso tako stroge.
Idealen primer, ki ti pove marsikaj: Vasja Golar in njegovo Bevog pivo
Sicer pa, kjer je volja je tudi pot. Moj namen ni, da bi te strašil. Povem le kako je na stvari in kaj menim.