Mešanje lastnih tekočin - Uvod

Doma narejene e-tekočinie, vse o bazah in aromah, o opremi in pripomočkih za pripravo le-teh

Mešanje lastnih tekočin - Uvod

OdgovorNapisal/-a alansi » 09 Feb 2014, 15:14

Kot mnogi, sem tudi sam pričel svojo vapersko obdobje s predpolnjenimi kartomizerji in to "nobel" Marlboro :). Za pričetek odvajanja od "analognih" je to zadoščalo dobre 3 mesece, dokler se na obisku ni oglasil ženin žlahtnik iz Nemčije, ki mi je pokazal Ego cigareto in z RY-4 tekočino napolnil enega od mojih izpraznjenih kartomizerjev. To je bilo novo odkritje in je pomenilo iskanje tekočine najprej pri nas. Hvala bogu, da imamo Internet, kajti plačevati kitajski šmek v treh okusih po 16? 15ml je bilo malo prehudo.
Tako se je zgodil moj prvi tuji nakup RY4, ki pa je bil čisto drugačnega okusa. Pokličem človeka, ki mi pojasni, da on to meša sam. Poslal mi je linke do Inawere in tako se je pričelo.

1. del - nujna in manj nujna oprema za "laboratorij"

- Stekleničke raznih dimenzij: 5ml za testne verzije naših produktov, 10 - 50 ml za končne izdelke, zelo priporočam one s pokrovčki v obliki igli, ki olajšajo polnjenje raznih rezervoarjev

Slika

- Večje steklenice za hranjenje pripravljenih nikotinskih ali brez nikotinskih baz
- Brizge 1ml, 5ml, 10ml za pretakanje manjših količin tekočin
- Igle roza in zelene za na brizge
- rokavice za rokovanje s koncentriranim nikotinom
- Pipete (ni nujno)
- Merilni valji (ni nujno - vendar zelooo olajša delo)

Slika


2. del - obvezna kemija

- PG - farmacevtski propilen glikol
- VG - farmacevtski rastlinski glicerin
- destilirana voda, ali vodka
- nikotin
- arome

Informacij kaj so te kemikalije so na široko dostopne na Internetu, ampak ena je zelo "udarna":

http://gpz.si/sites/default/files/glicerol_in_propilenglikol.pdf :)

Še nekaj dejstev v zvezi s kemikalijami:

- nikotinske koncentrate lahko dobimo v raznih koncentracijah in na raznih osnovah od čistega PG do čistega VG z veliko podvariantami, vendar prevladuje ponudba z večinskim deležem PG. Za lastno uporabo priporočam 100% delež PG ali 100% delež VG, da boste lažje računali redčenje na vam željeno razmerje, saj je prav zoprno računati, kako redčiti 3,6% nikotin v 70/30 osnovi na 1,2% nikorin na osnovo recimo 60/40.

- oznake količine nikotina se pojavljajo v dveh oblikah. Ena je v miligramih na liter osnove. Torej pomeni oznaka 18mg, da je v litru tekočine 18mg nikotina. Drugi način označevanja je v %, kar pomeni, da je 18mg enako 1,8%, torej je v litru osnove 1,8% nikotina

- uporabne koncentracije nikotina za vapanje so naslednje
1. visoka od 1,8% (18mg) do 2,4% (24mg)
2. srednja od 1,0% (10mg) do 1,7% (17mg)
3. nizka od 3,0% (3mg) do 9,0% (9mg)
4. breznikotinsko - samo baza in aroma

- nikotin prodira v krvni obtok tudi skozi kožo, zato se v višjih koncentracijah resno priporoča uporaba rokavic.

Tole pa povzroči aroma pečene slanine:
Slika
RANDOM_AVATAR
alansi
Spreobrnjenec
Spreobrnjenec
 
Prispevkov: 47
Pridružen: 14 Jan 2014, 02:00
Dane zahvale: 0 krat
Prejete zahvale: 0 krat

DIY mixanje - Osnove 2.del

OdgovorNapisal/-a k2b » 08 Feb 2015, 21:12

UVOD

Berete in berete te poste o DIY mixanju svojih e-tekočin - in ko mislite da vam je kaj jasno preberete kakšen post - in spet ni nič več jasno.
- Imam že kupljeno bazo - zakaj bi dodajal še PG in VG?....
- Kupim samo močno nikotinsko bazo in kje naj nabavim PG in VG?
- Ali je vsaka destilirana voda dobra za dodajanje VG-ju?
- Kako dozirati arome - po kapljicah ali z injekcijo v % oz. ml?
- Ali naj grejem tekočine - ali naj jih "luftam" pustim odprte nekaj časa?
- Kako bi čimhitreje moje e-tekočine dozorele?
- ..........................
- ..........................

To in še nekaj je najpogostejših vprašanj - tu bomo skušali naredit en zgoščen HOWTO za začetnike DIY mixanja. Vsi odgovori in vprašanja bodo v drugi temi - zaradi preglednosti teme - zaključki debat se bodo pa integrirali postopoma v ta hitri vodič.


SESTAVINE

Torej odločili smo se mixati svoje e-tekočine. Nabavili smo bazo - za začetek smo se odločili za že pripravljeno bazo, ki jo dobimo tudi v Sloveniji npr.Hisvape, Flavourart ipd...ker za začetek ne bomo komplicirali z VG-jem, PG-jem in destilirano vodo.Bazo izberemo po NIC (nikotinski stopnji) ki naj bo enaka NIC stopnji e-tekočin ki smo jih dosedaj uporabljali (npr 6,9,12 mg/ml), razmerje PG/VG v e-tekočini si tudi izberemo podobno kot nam je odgovarjalo v e-tekočinah ki smo jih dosedaj uporabljali.

IZBIRA AROM

Arome kupujemo preudarno in se predtem pozanimamo kaj dejansko predstavlja katera aroma v praksi.Lahko uporabimo iskanje v Googlo npr. vpišemo FA Strawberry za Flavour Art Jagodo ali Capella Vanilla custard za omenjeno aromo - lahko uporabimo tudi iskanje na tem forumu če je kdo od uporabnikov že mixal to aromo.
Če nam je neka e-tekočina všeč najprej malo pu-guglamo za njo...npr. Mothers Milk clone -> in dobimo kako so DIY-mixerji po svetu to po-ustvarjali in vidimo katere arome so sestavljali in potem te arome naročimo
Če kupimo npr samo FA jagodo - bomo pač vejpali to kar so si pri Flavour Arts predstavljali pod aromo jagode - ne bo kremnega priokusa, lahko tudi ne bo sladka (ne vem ker še nisem sprobal ravno FA jagode) - hočem povedati to da bomo razočarani če bomo pričakovali preveč.
S tobačnimi aromami je nekako lažje, ker so to že v osnovi sestavljene arome - nekatere imajo priokus po oreščkih, medu, sadju in še čem - ne samo po tobaku.
Ne navijam za tobačne - samo po mojih izkušnjah so se mi pokazale kot bolj kompleksne - in glej to - neatere sploh nimajo okusa po tobaku.


MIXANJE IN PRIBOR


Torej imamo bazo in arome - rabimo še pribor.

1.Arome doziram z e-tekočine s temle -svetujem da si kar naročite za tista 2,5 EUR s poštnino - ker ko delaš 20,30,50 ml je muka s tem kaplanjem in vsaka firma (FA,Capella, Inawera) ima drugačno kapalko tako da je vse to pol relativno
http://www.ebay.com/itm/20-x-1ml-Plastic-Nutrient-Measuring-Disposable-Syringe-For-Small-Animal-Feeder-/231472465531?pt=LH_DefaultDomain_2&hash=item35e4d5867b

2.Bazo natočim v stekleničke (imam jih s FT-ja npr.
https://www.fasttech.com/p/1485903
https://www.fasttech.com/p/1583000
https://www.fasttech.com/products/0/10002091/1424403-e-liquid-refiller-bottle-for-electronic-cigarette

Dobre so tudi te
https://www.fasttech.com/products/0/10012408/2101402-empty-needle-refiller-bottle-for-e-liquid-5-pack
https://www.fasttech.com/products/0/10007146/1585307-empty-dropper-bottles-for-e-liquids-5-pack-10ml

Kadar pa rabim kakšne flaške pri nas, vzamem v Sanolaborju - imajo 10,20,50 ml od 30 -60 centov/kos - imajo tudi steklene iz rjavega stekla če je komu ljubše - steklene za mentole in citrus okuse, ker ti razjedajo plastiko - seveda jih je treba tudi vejpati v steklenih RTA -tank atomizerjih ali RDA - dripperjih

Nato vbrizgam aromo v % kot si ga zastavim in dobro pretresem.
Pozimi dam potem e-tekočine za cca 12-16 ur na radiator tako da se prepričam da se zorenje začne.Po cca 3 dneh vsako stekleničko malo odprem, plastične stisnem da gre "star" zrak ven in nov nori in dobro pretresem. To potem ponavljam vsake 3-4 dni.
E-tekočine, ki imajo še po recimo 1 tednu do 10 dneh vonj po "kemiji" - se pravi vonjajo še vedno po kemikalijah in ne po aromi kot piše na steklenički - te tekočine pustim odprte cca 12-16 ur in opazujem če ta vonj izgine.
Ko izgine (in ponavadi res izpari) jih kontrolno preverim vsake par dni dokler se mi ne zdijo zrele.

Moje e-tekočine vse zorijo od 20 dni dalje - nekateri tobačni mixi 30 dni in več.Ker mixam po navdihu in ne iz potrebe - mixam "v naprej" tako da so vedno e-tekočine na zalogi in ni tistega rush rush hitenja kdaj bojo zrele.
Zrele so takrat ko se meni zdijo zrele - in najbolj zrele in najboljše so takrat, ko jih zmanjka. To pač vem iz cca 2 letne prakse DIY mixanja.

3. Recepti in %:
Strani z recepti je malo morje na netu.
Sam uporabljam največ
http://e-liquid-recipes.com (to res največ..)
http://www.kritikalmass.net/
http://eliquid-recipes.co.uk/

potem po forumih
http://vapingunderground.com/forums/diy-e-liquid-recipes.50/
http://www.reddit.com/r/DIY_eJuice/wiki/diy_beginners_guide#h5-green

Prvo kar opazimo na teh straneh z recepti - % so visoki!
Zakaj so tako visoki? Ali je to anglo-saxonski okus - ali se to vejpa na za-gunkanih/umazanih tuljavah ali na e-go napravah - ne vem.
Sam te % v glavnem prepolovim ali še bolj zreduciram...Predvsem gledam kaj vse folk meša skupaj - in to potem prilagodim svojem okusu in aromam ki jih imam na razpolago.
Držim se pravila, da enostavne e-tekočine (z 1 aromo) delam od 2-4% in sestavljene (z več aromami) od 4-6%. In tako mi ustreza - na atomizerjih tipa Kayfun, Orchid,Tajfun .
Te naše arome za DIY so hecna zadeva - sam sem mnenja da sintetične arome do nekega % čutiš oz.okušaš - po nekem % pa so samo predozirane in ti samo pacajo tuljavo in (in verjetno tudi pljuča) - ker so arome najbolj variabilna in neraziskana sestavina e-tekočin ker jih jih pač toliko tisočev vrst.

Se nadaljuje.....
Slika

Slika
Uporabniški avatar
k2b
Site Admin
Site Admin
 
Prispevkov: 1826
Pridružen: 04 Jan 2014, 02:00
Kraj: Obala
Dane zahvale: 292 times
Prejete zahvale: 390 times

Re: Mešanje lastnih tekočin - Uvod

OdgovorNapisal/-a jero » 17 Dec 2015, 13:15

Bi dodal še en namig, ki se mi zdi uporaben za začetnike, da se prišpara nekaj denarja.

Pred nakupom arom si lahko pri izbiri pomagamo z e-liquid-recipes.com. Baza vključuje na tisoče receptov (dobrih in slabih). Ideja je, da se pred nakupom pozanimamo katere arome so največkrat uporabljene v receptih. Namreč, velika možnost je, da bo aroma, ki je uporabljena v veliko receptih, uporabna tudi v naših miksih, saj je bila že večkrat preverjena v drugih receptih.

Torej gremo na Resources -> Flavor list in seznam razvrstimo po receptih. Če pokupimo vse arome na prvih dveh straneh, skoraj ni možnosti, da s temi aromami ne naredimo nekaj fenomenalnega. Seveda je tu potrebno upoštevati še individualen okus.
Uporabniški avatar
jero
Veteran
Veteran
 
Prispevkov: 446
Pridružen: 03 Sep 2015, 01:00
Kraj: Notranjska
Dane zahvale: 167 times
Prejete zahvale: 214 times

Re: Mešanje lastnih tekočin - Uvod

OdgovorNapisal/-a k2b » 04 Mar 2016, 22:54

Metode zorenja e-tekočin - marsikaj uporabnega od New Amsterdam Vapes


Click here to learn how to add YouTube Videos to your phpBB forum
Slika

Slika
Uporabniški avatar
k2b
Site Admin
Site Admin
 
Prispevkov: 1826
Pridružen: 04 Jan 2014, 02:00
Kraj: Obala
Dane zahvale: 292 times
Prejete zahvale: 390 times


Vrni se na E-tekočine DIY - naredi sam

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

cron