Kot vemo imamo, v mešanju svojih lastnih e-juicov, lahko ogromen prihranek pri denarju. Zanimalo pa me je, koliko približno je ta prihranek in kako ga lahko še maksimiram.
Neko povprečje med dražjimi in cenejšimi pripravljenimi e-juici je 0.5€ na 1ml.
Koliko je torej strošek za 1ml, če si e-juice naredim sam? Opozoril bi, da nisem ravno vešč matematik in je možno, da je vse skupaj lahko tudi zelo narobe izračunano
Za 1ml baze brez nikotina sem dal 0,005€ (dal 15.6€ za 3L).
Za 1ml baze z 12mg nikotina sem dal 0,04€ (dal 20€ za 0.5L).
Za 1ml arome sem dal 0,27€ (dal 2.7€ za 10ml) .
Ker uporabljam približno 20% arome v svojih miksih, je strošek arome za 1ml miks 0,054€.
Uporabljam bazo z 3mg nikotina. Skupaj moj miks vsebuje 80% baze, kar pomeni da je strošek baze za 1ml miksa 0,0112€
Skupaj je cena za 1ml miksa je torej: 0,065€
Kar pomeni, če porabim na dan 10ml, dam za kupljen ejuice 5€, za svoj miks pa 0,65€.
Wow... to pa je prihranek! Približno 7.5 krat ceneje
Če dam 5€ na dan za e-juice začnem doživljati en tak beden "deja vu" (za čike sem dal 3.5€ na dan). Če pogledam letno raven stroška je to 1800€ in več. WTF! Tukaj moramo še upoštevati, da moramo vejperji poleg e-juica kupovati še baterije, nove tanke, nove mode, vate, žice.. itd. Na drugi strani imamo, če se spustimo v DIY, letni strošek 234€. Prihranek 1566€, kar je povratna letalska karta za celo družino na Tajsko za celo zimo . Razlika je nenormalna.
Moj zaključek je, da se vsakemu splača spustiti v DIY, saj je prihranek prevelik, da bi to lahko ignorirali.