Kako bo v prihodnosti?

Vse o tem, kaj pravijo o elektronski cigareti mediji, strokovnjaki in raziskovalci.

Kako bo v prihodnosti?

OdgovorNapisal/-a aya0aya » 08 Jan 2014, 23:21

Najbrž ste že slišali, da nam zakonodajalci v EU ne pripravljajo nič dobrega. Kaj bo sledilo, tega navadni vaperji ne moremo vedeti, lahko le ugibamo. Zaenkrat pa ne kaže dobro.

Medtem, ko se čisto legalno, kot pripomoček za odvajanje od kajenja prodaja in priporoča inhalator nikotina (izdelovalca nalašč ne omenjam), ki ga priporočajo v lekarnah. Ni pa cenejši, to pa ne. Ampak pravijo pa, da je v redu, medtem ko elektronska cigareta ni. Le zakaj?

Slišati je bilo vse od tega, da bi elektronske cigarete prepovedali, ali da bi modele omejili le na take, ki bodo za današne vaperje neuporabni. Slišati je bilo, da bi radi zmanjšali količino niotina v tekočinah, predlogi pa so variirali od 4 mg/ml pa vse do 20 mg/ml.

Zaenkrat dokončnega še ni nič, ideje, kam bo zadeva peljala pa lahko vidimo na primeru New Yorka, kjer so prepovedali vapanje na javnih mestih, pa tudi Francija in Španija ne zaostajata. Kaj to pomeni za Slovenijo, ki brez premisleka pobere vse restriktivne zakone drugih članic, ni potrebno ugibati.

Za to, da dvignemo glas in izrazimo podporo organizacijam, ki se borijo za nas, ni več veliko časa.
Res je, da en posameznik brez vpliva ne more narediti veliko, če pa se združimo in v en glas povemo, da monopola farmacijam ali dovoljenja državam, da jih tretirajo kot tobačne izdelke (trošarine) ne bomo prepustili kar tako, lahko dosežemo veliko.

Ob vsem tem se sprašujem le eno: mar niso kajenja na javnih mestih prepovedali, ker je škodilo pasivnim kadilcem? In ne vidim nobene logike v tej gonji proti elektronskim cigaretam. Medtem pa jasno lahko vidim, kako si nekateri že manejo roke nad dobičkom. Zakonsko določenim dobičkom.

Če želite, da se tudi vaš glas sliši, je tu zbrano nekaj organizacij, ki jih moramo pordpreti.
(dodajte, če kaj manjka)

podpis peticije:
https://secure.avaaz.org/en/petition/The_European_Parliament_Save_electronic_cigarettes_from_excessive_EU_regulation/?email&mobile=1

http://evun.org/
http://www.ecigarette-politics.com/
RANDOM_AVATAR
aya0aya
Spreobrnjenec
Spreobrnjenec
 
Prispevkov: 29
Pridružen: 01 Jan 2014, 02:00
Dane zahvale: 0 krat
Prejete zahvale: 0 krat

OdgovorNapisal/-a tomvai » 06 Feb 2014, 15:41

Teli predlogi iz EU so zaskrbljujoči, ampak nažalost imamo že v Sloveniji ljudi, ki so se lotili svojih ukrepov glede elektronskih cigaret. In ki niso nič manj zaskrbljujoči.

Lani so zaradi Ministerstva za zdravje, ki meni da: elektronske cigarete zaradi svojega videza in načina uporabe neposredno vzpodbujajo k potrošnji tobačnih izdelkov.
Padli v 10. člen Zakona o omejevanju uporabe tobačnih izdelkov:
?Prepovedano je reklamiranje izdelkov, ki ne sodijo med tobak in tobačne izdelke, vendar s svojim videzom in namenom uporabe neposredno vzpodbujajo k potrošnji tobaka in tobačnih izdelkov.?

Od takrat smo prodajalci elektronskih cigaret pod nenehnim nadzorom tržnega inšpektorata(res prijave in pregledi se pri nekaterih vrstijo ena za drugo...), ukrepi pa se ves čas zaostrujejo brez nekih pojasnil.

Za primerjavo, avgusta lani, ko smo imeli prvi inšpekcijski pregled je bilo sporno če si imel na strani slike ljudi, ki kadijo, ter če ob sliki elektronske cigarete ni bila zraven cena. Vse ostalo je bilo ok.

Pol leta kasneje, so najnovejši ukrepi, ki bodo doleteli vse prodajalce en prej, druge malo kasneje(nas verjetno 10.2. ko imamo obravnavo) sledeči:
- na prvi strani je prepovedano imeti slike elektronske cigarete. Pa ne samo elektronske cigarete. Ne sme biti prikazana slika niti kateregakoli drugega elementa;
- tudi sicer razen v spletni trgovini oz. tam kjer je kosarica za nakup izdelka, ni dovoljeno nobene objave slik elektronskih cigaret ali njihovih komponent(prikazati na vstopni strani sliko uparjevalnika je npr. prepovedano).
- prepovedan je bilokakšen oglaševalski slogan.
- prepovedano je oglaševanje baterije, ustnika,... Skratka nobena komponenta elektronske cigarete se ne sme oglaševati.
- o elektronski cigareti bomo lahko objavili samo onovne podatke, ki so navedeni ob samem izdelku v spletni trgovini.
- prepoved kakršnekoli informacije o e-cigareti (še posebno pozitivnih, na primer navedba prednosti e-cigarete pred tobačno, pozitivne izkušnje kupcev ...), vse informacije se po novem smatrajo kot oglaševanje!
- imamo pa zeleno luč za objavo negativnih informacij o e-cigareti ? res ironično.
- prepovedano je ponujanje brezplačnih preizkusov elektronskih cigaret
Kakšni bodo novi ukrepi čez pol leta nočem niti pomisliti...

Največji absurd je, da zaradi teh ukrepov smo v prekršku z zakonom o varstvu potrošnikov, z zakonom o poslovanju na daljavo ter z zakonom o varovanju potrošnikov pred neposlenimi poslovnimi praksami.

Kjer na tudi lahko pošteno oglobijo. Na kakršnakoli vprašanja na inspektoratu ne smejo odgovarjati in te za vsako zadevo napotijo k MZ. Njihovi odgovori so enaki češ da se usklajujejo z inšpektoratom. So pa na ministerstvu prepričani da so elektronske cigarete itaq samo plod tobačne industrije in da služijo samo temu namenu da izboljsajo podobo kajenja v druzbi in vpeljejo nove kadilce na tobacne izdelke - predvsem otroke po njihovem mnenju. Sepravi nekih pojasnil zakaj kar naenkrat takšni ukrepi ni.

Situacija pri nas je zaskrbljujoča, ker poizkušajo zatreti vsakrno objavo nekih informacij o elektronskih cigaretah. V prvi meri bodo ti ukrepi najbolj udarili po zepu predvsem tiste, ki elektronske cigarete prodajamo, ampak v končni fazi pa jih bodo občutili tudi končni uporabniki, predvsem pa tisti ljudje, ki bi morda prešli na elektronske cigarete, pa ostajajo na tobačnih zaradi pomanjkanja splošnih informacij o elektronskih cigaretah. Pa ze sedaj jih je po mojem mnenju teh informacij čisto premalo, dela pa se na temu da jih bo še manj.

Veliko pa vam ti ukrepi povedo tudi o temu kako se bo naša država ravnala v primeru da se sprejmejo kateri od spornih ukrepov, ki jih pripravljajo v EU. Že sedaj so nam na MZZ zatrjevali da bodo itaq ze leto sprejeli zakon po katerem se bo pri nas lahko ecigarete dobilo samo v lekarnah.

Tako da situacija je vse prej kot rožnata. Elektronske cigarete se drži huda senca vseh slabih lastnosti tobačnih cigaret, podkrepljena s farmacevtskimi lobiji, ki jim ecigarete rušijo njihov trg prodaje nikotinskih obližev in čigumijev. Pa kljub temu da ti izdelki niso nicč bolj varni kot elektronske cigarete, še vecč za marsikatere od teh FDA approved izdelkov je bilo ugotovljeno da povzročajo hude zdravstvene težave, pa jih dohratrji še vedno veselo ponujajo svojim pacientom, medtem ko čez ecigarete veselo udrihajo(beri dr. Čakš & company).

In tukaj morda vidim nek žarek upanja ravno v forumih kot je ta, kjer bo folk lahko dobil vsaj en del teh informacij. Sam upam da pride dovolj daleč na googlu, da ne bodo čez pol leta na vrhu rezultatov samo članki z naslovi kot je: "Elektronska cigareta škodi takoj!"
RANDOM_AVATAR
tomvai
Vejper
Vejper
 
Prispevkov: 74
Pridružen: 04 Feb 2014, 02:00
Kraj: Ljubljana
Dane zahvale: 0 krat
Prejete zahvale: 0 krat


Vrni se na Najnovejše novice

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov

cron