Ja, dobili bomo trošarine in sicer 0,18 eura za en mililiter tekočine v polnilu.
Kolikor sem spremljal celotno zadevo je edino ZL omenila to, da gre za veliko manj škodljivo alternativo tobaku, da je učinkovito sredstvo za zmanjševanje kajenja ali opuščanje in da tega ne bi smeli dodatno obdavčiti. Da bi kdo vložil kak amandma ali kaj podobnega pa ni šans.
Click here to learn how to add YouTube Videos to your phpBB forumZelo se je potrudil tudi GIZ, ki je
vložil pripombo k drugi obravnavi.
ZVS je poskrbel, da je stališče glede nas vejperjev prišlo do vseh medijev, poslancev.
Ministrstvo za finance si prizadeva ohraniti visok delež kadilcev – Mateja Vraničar Erman nepreverjeno, zmotno in nestrokovno o e-cigaretahOdprto pismo poslancem DZ o spremembah nove tobačne zakonodajeTrošarine na e-tekočineV nadaljevanju, če/ko bodo prepovedali spletno prodajo, pa bo še onemogočeno spletno naročanje iz tujine (oz ponekod že zdaj ne pošiljajo v Slovenijo) in bomo prisiljeni kupovati v Sloveniji vse.. in to fizično.
Vejpanje torej ne bo več tako poceni kot je bilo do sedaj, vseeno pa dologoročno gledano ne bo tako drago kot kupovanje tobaka. Kaj nam torej preostane? Za nas niti ne predstavlja to kako posebno težavo. Veteran bo seveda vedel kje se nabavi zaloga, ki bo trajala leta in leta, pozna tudi črni trg, nekateri bodo izkoriščali luknje, ipd. Marsikdo bo pač ceno in omejitve sprejel kot samoumevno in plačeval in se podrejal (na to tudi računajo). Jaz osebno sem se odločil, da ne plačam tudi centa te trošarine.
Kaj pa bo naredil kadilec, ki si bo sam skušal pomagati in preiti na mnogo manj škodljivo alternativo? Edino rešitev vidim v tem, da se politiko in stroko popolnoma ignorira in gremo svojo pot izven okvirov države, nadaljujemo z razvojem močne vejperske skupnosti, ki bo delovala samostojno in nudila podporo kadilcem pri prehodu na e-cigarete. Predvsem pa je pomembno, da ugotovitve stroke v tujini glede e-cigaret širimo med svoje bližnje.
Številke v tem videu so sicer danes drugačne, ampak drugače pa argument še kako drži tudi danes:
V intervjuju uslužbenec iz ministrstva za finance razloži kako so urejali regulacijo e-cigaret v Sloveniji.Click here to learn how to add YouTube Videos to your phpBB forum