Pozdrav.
Novinarko Žurnala sem malce poučil o e-cigareti (navsezadnje so novinarji krivi, da sem zganjal paranojo), izmenjala sva si par mail-ov in v zadnjem me sprašuje:
1. Kakšni so učinki kajenja/vajpanja na organizem mladostnika oziroma najstnika, ki se še razvija?
2. Koliko raziskav je bilo narejenih s tega področja? Kaj kažejo? Ali so mladi, ki so začeli kaditi e-cigarete postali kadilci cigaret ali ne?
3. Kot samo navajate, ljudje v e-cigarete vlivajo različne substance, arome, redbull, čaje, prašeke ...zelo poplarno početje med mladimi. Raziskav o tem, kakšni so učinki na mlad organizem vsaj po podatkih naših odgovornih, ni. Za razvoj in zdravje otroka pa smo odgovorni starši. Kako torej ravnati v tem primeru?
4. Mladi dobivajo informacije, da je elektronska cigareta neškodljiva, oziroma bistveno manj škodljiva, kot cigarete. zato že v OŠ posegajo po njih. Zaradi informacij, da gre za neškodljivo početje, so v veliki meri tudi starši manj pozorni na kajenje e-cigaret pri mladih in tega ne poskušajo preprečiti, oziroma ne poskušajo osvestiti mladih? Kašna je odgoornost medijev, ki poročajo o neškodljivosti elektronske cigarete?
5. Kako in zakaj je možno, da so elektronske cigarete najstnikom dostopne v redni prodaji? Kakšna je regulativa in kakšne so sankcije?
Dajmo zbrat odgovore, da ji ustrezno odgovorim, ker mi je obljubila, da bo napisala objektiven članek o e-cigareti.
Če kdo želi videti celoten najin pogovor po mail-ih, mi naj na PM posreduje mail in mu pošljem.
Lep pozdrav
Rok