5. Kako in zakaj je možno, da so elektronske cigarete najstnikom dostopne v redni prodaji? Kakšna je regulativa in kakšne so sankcije?
Kolikor vem se v SLO niti elektronske cigarete pred 18 letom uradno ne da kupiti, vsi izdelki ki sem jih do sedaj videl imajo označbo 18+.
Označbe sem videl na atmos lab tekočinah, lord of the juice tekočinah, cubis uparjevalniku, cuboidu, liqa penu, kangertech kbox-u in uparjevalnikih in tudi na tekočinah ki so celo brez nikotina. Kolikor vem naša zakonodaja tekočine,arome,baze uvršča med kemikalije za katere je potrebno biti star 18 let. Tudi za nakupe preko spleta je v Sloveniji potrebno potrditi starost 18 let in sploh ni važno da je e-tekočina z 0mg nikotina, prav tako velja za vso opremo za e-kajenje.
Kar pa se same škodljivosti tiče je pa tako, elektronska cigareta ni več tako zelo nov izum, samo v evropi se je nekoliko kasneje razširila le te namreč obstajajo že od leta 2003 v tem času od rednih uporabnikih ni nikjer zaslediti nekih ogromnih stranskih učinkov (kar seveda ne pomeni da ni popolnoma neškodljiva). Potrebno je poudariti da raziskave, ki na kakršenkoli način povezane s tobačnimi lobiji NISO in NIKOLI ne bodo objektivne v celoti. Predstavljajte si da imate farmacevtsko podjetje v katerem tržite neko zdravilo, na kar vaš tržni delež ogroža neko drugo podjetje z alternativo. Seveda poskušate dokazati, da imate vi najboljše zdravilo na celem planetu. Tako deluje tobačni lobij.
VARNOST TEKOČIN IN BAZ
Hodil sem na srednjo kemijsko šolo, kjer sem za mnenje povprašal 3 magistre kemije vse tri so bile enotnega mnenja in sicer da tekočine ne razpadejo na noben stranski produkt, dejansko spreminjamo le agregatno stanje same tekočine oz. raztopine kar pomeni da v primeru da je tekočina sestavljena iz pa(pro anly-vsaj 99% kemikalija) propilen glikola ali rastlinskega glicerola ravno tako kvalitetnega nikotina in arome je stvar definitivno manj škodljiva od uporabe klasičnih cigaret. Saj nobena od teh sestavin razen arome in nikotina ni škodljiva za človeško telo. Vprašljive so arome v e-tekočinah, ki pa jih danes tudi tako ali tako brez večje slabe vesti dodajamo coca-coli,redbullu,...itd. Zanimiva bi bila tudi primerjava škodljivosti popite 0,5l coca-coli in porabljene 1ml tekočine. Kar pa se nikotina tiče, če se ne predoziramo ni dolgoročnih učinkov. Na nas samih pa je da preverimo katere certifikate in standarde imajo tekočine ali baze, le te najdemo na proizvajalčevi uradni strani. Zato je pomembno da se uporabnik seznani s standardi ki obstajajo. Za primerjavo konec klasične cigarete doseže temperaturo 700 stopinj celzija pri tej temperaturi se sprosti ogromno preverjeno škodljivih snovi, od tega so bile številne spoznane za kancerogene. Sredica grelne glave elektronske cigarete z regulacijo temperature pa največ okoli 300 stopinj celzija. Pri tej temperaturi se tekočina hitro upari in ne razpade, le spremeni agregatno stanje za uporabo. Torej, če obstaja alternativa, ki je zelo verjetno manj škodljiva od klasičnih cigaret jo moramo ponuditi ljudem ne da jih od te alternative oddaljujemo.