Napisal/-a jero » 14 Jul 2016, 13:28
Ja. 1.8. bodo trošarine. Nekaj postov od trgovca iz FB debate:
"Ja neki takega se bo zgodilo, namreč to vpliva tudi na ceno baz, mislim pa da bo prepovedano baze kupovat v drugih dražvah tko kot cigarete ni mogoče kupit v drugi drzavi. Bomo dali vse od sebe da cene ne bodo skočile v nebo." - To pomeni razrast črnega trga. Do kvalitetnih baz bo zelo lahko priti preko drugih poti.
"Ja sej imamo plan kako to rešit, sicer detalje še usklajujemo ampak ne bo tok drastično kot smo misili na začetku. Problem se bo pa pojavil pri e-tekočinah ker se bodo te podražale. Pa trgovci mormo do konca meseca narest inventuro za tekočine in baze (nikotinske) ki jih imamo in do septembra plačat na to trošarine, res neverjetno."
"Al pa recmo da zdaj shop prodaja etekočino v 30ml za 19,90€, 1.08 bo pa enaka tekočina stala 25,3€ noro res."
"Za folk, ki nabavla že zmešane bost pač maržo mal znižal, za rne 20% pa bo toto, za tiste ki mešajo pa je dejansko še lažje ker boste rabil samo ene 3-4 baze 50\50 70\30... Pa dozico mslim da je omejeno na 20% nikotina , tko da bol kot ne bodo mal požrl trgovci mal pa uporabniki že namešanih tekočin.... Kako je pa z tistim max 10ml flaške z nikotinom?"
Kaj zdej to pomeni za nas? V praksi to pomeni, da bodo e-tekočine (za tiste, ki bi radi prihranili) postale izključno DIY. LOTJ je recimo to precej poenostavil, saj je omogočil mešanje vseh njihovih e-tekočin z Egoist koncetrati (Twisted arome varjanta). Glede na to, da teh trošarin v tujini ni (za enkrat) verjetno takih opcij ne bo za e-tekočine iz tujine, ker jim Slovenija ne predstavlja nekega hudega trga. Vejpanje bo še vedno bistveno ceneje kot kajenje, za najbolj iznajdljive pa bo ostalo celo nespremenjeno. Nekateri bodo šli še dlje in si bodo nabavili zalogo za več let in jo hranili v skrinji. Baze, ki jih bomo iskali bodo tiste z maksimalno stopnjo nikotina, saj trošarine gledajo samo na prisotnost nikotina, ne pa koliko ga je. S tem ukrepom je država bistveno poslabšala varnost, saj bomo mešali e-tekočine z bazami visokih koncentracij nikotina v večjih količinah za maksimalen izkoristek.
To vse se bo končalo, ko bodo sprejeli ZOUTI (verjetno kmalu po novem letu), saj ta zakon prepoveduje spletno prodajo, omeji tekočine na 10ml in največ 20mg nikotina. Takrat bomo kupovali 20mg v 10ml flaškah in notri mešali arome. Da bi kupil 10ml neke premium e-tekočine z 3mg nikotina bo bistveno bistveno dražje kot alternativa. Par mesecev nazaj, ko mi je nekdo razlagal, da baze ne boš mogel kupiti v neki tuji EU državi, bi mu rekel da je nor, saj da EU nima ne mej ne carine.. pač prosti trg. E.. danes sem prepričan, da bodo to tudi naredili, saj bo vsaka država posebej prepovedala SVOJIM trgovcem prodajo tekočin v Slovenijo (nekje se to dogaja že danes, čeprav trenutno ni nobene potrebe), če bo imela Slovenija prepoved spletne prodaje. Namreč vsak trgovec, ki prodaja te zadeve, se bo moral registrirati (podobno kot pri nas licence) in sprejeti določena pravila igre, ki jih postavlja država.
Sam imam zaloge za cca 5 let in me zase in za moje bližnje (kadilce - potencialne vejperje) ne skrbi. Skrbijo me predvsem tisti kadilci, ki bodo skušali nehat kadit s pomočjo vejpanja, saj bodo v primerjavi z mano imeli bistveno večji strošek.. sploh pa če upoštevaš začetni strošek. In zato menim, da država deluje kontradiktorno, ko skuša zmanjšati rabo tobaka in hkrati ubija trg e-cigaret.