Danes objavljeno v Dnevniku

Vse o tem, kaj pravijo o elektronski cigareti mediji, strokovnjaki in raziskovalci.

Danes objavljeno v Dnevniku

OdgovorNapisal/-a jero » 23 Feb 2016, 11:51

Zdravje/Elektronske cigarete

Mramorjevi očitno berejo trače in jih prodajajo kot dejstva.
Na ministrstvu za zdravje so ovrgli zavajajoče trditve kolegov s finančnega ministrstva, da so elektronske cigarete prav toliko zdravju škodljive kot tobak oziroma še bolj.

Vanja Alič

Na ministrstvu za finance želijo z novim zakonom o trošarinah izenačiti tobačne izdelke z njihovimi nadomestki – v prvi vrsti to pomeni z elektronsko cigareto. A ne zaradi finančnega učinka, so nedavno poudarili za naš časopis, marveč zaradi »stališča zdravstvene stroke, ki ugotavlja, da so e-cigarete prav toliko škodljive zdravju, kot konvencionalne cigarete za kajenje, po mnenju nekaterih celo bolj.« Mar res?
Ko smo jih pobarali, kdo je ta »zdravstvena stroka« oziroma ali obstaja strokovnjak s polnim imenom in priimkom, morda institucija, ki to trdi na podlagi znanstvenih raziskav, so se zavili v molk in nas napotili na ministrstvo za zdravje. Toda strokovnjaka, ki bi trdil kaj takega, si po enem tednu premisleka niso mogli domisliti niti na ministrstvu za zdravje. Po našem dvakratnem dodatnem posredovanju so nam odgovorili le, da pri obravnavi e-cigaret upoštevajo »tobačno direktivo, stališča stroke in Svetovno zdravstveno organizacijo.« In nam posredovali povezavo na spletno stran Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Toda tudi na spletni strani javnozdravstvenega inštituta, ki glede e-cigaret deluje kot podaljšana roka Svetovne zdravstvene organizacije, nismo zasledili ne duha ne sluha o trditvah finančnega ministrstva, da so »e-cigarete prav toliko škodljive zdravju, kot konvencionalne cigarete za kajenje, po mnenju nekaterih celo bolj.«

Celo nasprotno: na inštitutu za javno zdravje razlagajo, da učinki dolgotrajnega vdihavanja vlažilcev in različnih arom – ti so poleg nikotina med glavnimi sestavinami tekočine za e-cigarete in aerosola (vdihane pare) - na zdravje niso znani. Znano je le, dodajajo, da vlažilci pri kratkotrajni uporabi lahko dražijo oči in dihala, predvsem pri občutljivih posameznikih ali tistih z boleznimi dihal. Nadalje pojasnjujejo, da so v tekočini in aerosolu e-cigaret našli tudi rakotvorne in strupene snovi in da je njihova vsebnost v različnih e-cigaretah različna. »V primerjavi s tobačnim dimom je koncentracija teh snovi v aerosolu e-cigaret sicer nižja,« navajajo na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Da večina dosedanjih raziskav potrjuje manjšo vsebnost strupenih snovi v aerosolu e-cigaret kot v tobačnem dimu, je v intervjuju za naš časopis pred časom potrdila tudi vodja strokovne skupine za tobak pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje dr. Helena Koprivnikar. »To pomeni,« je dodala, »da je tudi raven tveganja za zdravje pri e-cigaretah nižja.«
Lansko leto je sicer britansko ministrstvo za zdravje objavilo raziskavo, v kateri je ugotovilo, da so e-cigarete približno 95 odstotkov manj škodljive od kajenja tobaka. Na to smo ministrstvo za finance, ki ga vodi Dušan Mramor, tudi opozorili, a njihova »dejstva« o škodljivosti e-cigaret se niso spremenila.
OKVIR: Tobačna direktiva nikomur nič ne diktira

Nova tobačna direktiva, na katero se na ministrstvu za zdravje sklicujejo pri regulaciji trga elektronskih cigaret, ne določa pravil o okolju brez tobačnega dima niti o nacionalnih ureditvah prodaje, nacionalnem oglaševanju ali širitvah blagovnih znamk. Prav tako ne določa starostne omejitve za dostop do e-cigaret ali posodic za njihovo ponovno polnjenje. »Države članice lahko v okviru svoje pristojnosti sprejmejo predpise v zvezi s tem in zaželeno je, da to storijo,« piše v direktivi, sprejeti pred dvema letoma.
Uporabniški avatar
jero
Veteran
Veteran
 
Prispevkov: 446
Pridružen: 03 Sep 2015, 01:00
Kraj: Notranjska
Dane zahvale: 167 times
Prejete zahvale: 214 times

Re: Danes objavljeno v Dnevniku

OdgovorNapisal/-a deon666 » 23 Feb 2016, 13:59

Ne bo problem dobit argumentacije, jim empirično dokazat da kljub zadostnim dokazom namerno delujejo v škodo državljanov. To nikoli ni problem. Problem.. in napor za želodec... bo opazovat kako se bo ta njihova tokratna travestija demokracije odvijala navkljub temu. Žal je pri nas že zacementirana praksa da ljudem na položajih nikoli ni treba prevzet kakršne koli odgovornosti, tudi če se jim dokaže da so močno oškodovali vse, vso državo...ne samo kakšno manjšino....
Uporabniški avatar
deon666
Veteran
Veteran
 
Prispevkov: 182
Pridružen: 03 Nov 2015, 02:00
Kraj: Maribor
Dane zahvale: 54 times
Prejete zahvale: 41 times

Re: Danes objavljeno v Dnevniku

OdgovorNapisal/-a rokyo87 » 23 Feb 2016, 19:17

Se mi zdi ali je Dnevnik resnično edini medij, ki zadeve dejansko razišče in stopi na žulj naši politiki? :)
RANDOM_AVATAR
rokyo87
Veteran
Veteran
 
Prispevkov: 100
Pridružen: 20 Dec 2015, 02:45
Dane zahvale: 1 krat
Prejete zahvale: 21 times

Re: Danes objavljeno v Dnevniku

OdgovorNapisal/-a AleksHvape » 23 Feb 2016, 19:25

rokyo87 napisal/-a:Se mi zdi ali je Dnevnik resnično edini medij, ki zadeve dejansko razišče in stopi na žulj naši politiki? :)


dobil isti občutek.
RANDOM_AVATAR
AleksHvape
Novinec
Novinec
 
Prispevkov: 19
Pridružen: 18 Feb 2016, 16:50
Kraj: Litija
Dane zahvale: 90 times
Prejete zahvale: 2 times


Vrni se na Najnovejše novice

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

cron