Reporter "Ministrica za zdravje v prid tobačni industriji"

Vse o tem, kaj pravijo o elektronski cigareti mediji, strokovnjaki in raziskovalci.

Reporter "Ministrica za zdravje v prid tobačni industriji"

OdgovorNapisal/-a k2b » 13 Apr 2016, 12:53

http://www.reporter.si/slovenija/minist ... riji/60416

Ker bo članek po par dneh zelo verjetno poniknil objavljamo textovno:

SlikaZdaj se njen linč toliko zaostruje, da jo prikrito kar ukinja, pri tem pa je država gluha za vse pozitivne učinke in potenciale e-cigarete, ki jih prinaša kadilcem. Pred dvema mesecema je bilo v bran izdelkom, ki milijonom po svetu pomagajo opuščati kajenje, registrirano Združenje vejperjev Slovenije, uporabnikov in podpornikov e-cigaret. V Sloveniji je okoli 15 tisoč uporabnikov, klasičnih kadilcev pa je okoli 300 tisoč. Slednjih bi bilo lahko že zdaj občutno manj, če e-cigareta ne bi bila neusmiljena tarča farmacevtskih in tobačnih lobijev, ki na njen račun izgubljajo dobiček.

Slovenski uporabniki e-cigaret zdaj presenečeni ugotavljajo, da skuša ministrstvo za zdravje s predlogom novega zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov e-cigarete izenačiti s tobačnimi, kar bi pomenilo uvedbo vseh omejitev, ki veljajo za tobačne cigarete. Med njimi najvišjo trošarino v Evropi (10 ml tekočine, ki v povprečju stane 4 evre, bi potem stala cca 14 evrov), prepoved prodaje po spletu, prepoved uporabe v javnih prostorih ... Uporabniki bi ostali praktično brez možnosti nakupa v Sloveniji, e-cigareto pa naj bi na javnih mestih uporabljali v kadilnicah, kjer bi bili izpostavljeni cigaretam, ki jih želijo opustiti ali pa so to že storili.

Zadnji dan kajenja tobaka

V Združenju vejperjev Slovenije so nad tem zgroženi. Takšen ukrep se jim zdi neetičen in nedopusten, po besedah predsednika Klemena Kožuha so združenje ustanovili ravno zato, da bi vlado in državni zbor opozarjali na takšne nesmisle in e-cigareto v bolj realni podobi predstavili širši (tudi strokovni) javnosti. Pozitivni učinki e-cigarete na uporabnike bivše kadilce obstajajo in Kožuh pravi, da je le eden izmed mnogih, ki mu je e-cigareta življenje spremenila na bolje.

Pred štirimi leti je zbolel za hudim bronhitisom, zdravnik specialist mu je diagnosticiral začetek astme, zato je za zdravljenje dobil inhalatorje. Tedaj je še pokadil po 20 cigaret na dan. S pomočjo zdravil se je astma umirila, vendar jih je še vedno potreboval. Dve leti za tem je kupil začetni komplet z e-cigareto – in to je bil njegov zadnji dan kajenja tobačnih cigaret. Po dveh mesecih uporabe e-cigarete je že večinoma opustil uporabo inhalatorjev, zdaj, po dveh letih, jih skoraj ne potrebuje več.

Vejper Goran Klemenčič

Eden bolj znanih vejperjev pri nas je minister za pravosodje Goran Klemenčič, ki so ga opozicijski poslanci pred nekaj meseci okrcali, da proti predpisom kadi v državnem zboru. Pojasnil je, da ne kadi, temveč uporablja e-cigareto, kar ni prepovedano. Dodal je, da jo priporoča kot pomoč pri opuščanju kajenja. Minister se sicer ni udeležil ustanovitve Združenja vejperjev Slovenije, osebno pa njegove cilje pozdravlja. Kar 25 let je namreč kadil, v zadnjih letih tudi po dve ali tri škatlice na dan, pred dobrima dvema letoma pa je prešel na e-cigarete in kajenje povsem opustil.

Pozna še več ljudi, ki so storili enako, in na vse je imela ta izkušnja pozitiven učinek. Ne nasprotuje reguliranju in nadzoru e-cigaret, je pa proti njihovi zakonski izenačitvi s klasičnimi cigaretami z vidika trošarin in uporabe, saj za to ni strokovne in znanstvene podlage. Takšna sprememba zakonodaje bi po njegovem koristila tobačni in farmacevtski industriji, ki sta močno lobirali pri organih Evropske unije, kar je tudi dokumentirano. Kot so ga povzeli pri Dnevniku, imajo najstrožje omejitve uporabe e-cigaret v državah, kjer je največji delež kadilcev klasičnih cigaret. Gre za Turčijo, Kuvajt, Južno Korejo in Kitajsko, kar je posledica pritiskov tobačnih lobijev.

Ampak tu ne gre le za mnenje slovenskega ministra za pravosodje, obsežna študija britanskega ministrstva za zdravje (Public Health England, 2015) ugotavlja, da so e-cigarete vsaj za 95 odstotkov manj škodljive v primerjavi s klasičnimi. Britansko ministrstvo za zdravje e-cigarete priporoča vsem kadilcem, ki ne opuščajo kajenja oziroma ga niso zmogli opustiti z drugimi pripomočki, na primer z nikotinskimi obliži ali žvečilnimi gumiji, ki ne nadomeščajo ključne okoliščine pri opuščanju, to je obreda kajenja. Posnemanje giba roke in inhalacije pa je tudi ena največjih prednosti e-cigarete.

Z njihovo pomočjo kadilci podobno kot pri tobačni cigareti vdihujejo zanje neprimerljivo manj škodljivo paro. To s pomočjo baterije proizvede e-cigareta, ki s segrevanjem nespornih vlažilcev in arom ter z dodatkom nikotina ali brez upari tekočino.

Nevarnost črnega trga

Sprejeta evropska direktiva resda narekuje smernice za regulacijo e-cigaret, vendar še zdaleč ne tako omejevalno, kot želi to storiti ministrica Milojka Kolar. Na ministrstvu se zavzemajo za prepoved spletne prodaje, s čimer bi praktično onemogočili trenutne slovenske ponudnike, uporabnike e-cigaret pa prisilili, da bi kupovali po spletu v tujini. Razrasel bi se tudi nenadzorovan črni trg, varnost pri uporabi pa bi bila posledično manjša.

Številni uporabljajo tudi e-cigarete brez nikotina in celo te namerava ministrica kaznovati, saj jih obravnava enako kot uporabnike tobaka, in to brez ene utemeljene študije, ki bi nakazovala škodljivost izdelkov. V Italiji, kjer je e-cigareta precej razširjena, je že neprimerljivo manj omejevalna zakonodaja povzročila vračanje uporabnikov k tobaku. Omejitve, kot jo prinaša predlog, pa bi pri nas to dosegle še v veliko večjem obsegu.

Učinek bi bil nasprotje tistega, za kar naj bi si vlada prizadevala, to je boljše zdravje njenih državljanov. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje sicer trdijo, da vsebujejo e-cigarete tudi zdravju škodljive snovi, na trgu pa so manj kot deset let, zato varnost njihove dolgoročne uporabe ni znana. Menijo, da na podlagi obstoječih podatkov ni mogoče zaključiti, da so e-cigarete učinkovita pomoč pri opuščanju kajenja.

Ugotovitve strokovnjakov

Povsem drugačno stališče imajo na britanskem ministrstvu za zdravje. E-cigareta ni tobačni izdelek, pač pa elektronska naprava. Tveganje za obolenja, povezana s tobačnimi izdelki, se pri kadilcih, ki so cigareto zamenjali za elektronsko, neprimerljivo zmanjša. Po poročanju Financ v lanskem letu se je v promocijo e-cigaret vključil tudi Derek Yach, ki je pred tem v Svetovni zdravstveni organizaciji (SZO) vodil oblikovanje okvirne konvencije za nadzor nad tobakom.

Pravi, da bi morala SZO zdravnikom svetovati, naj kadilcem, ki poskušajo opustiti kajenje, priporočijo e-cigareto. Ob njeni pomoči namreč preneha kaditi do 30 odstotkov kadilcev, še bistveno več pa jih občutno zmanjša porabo cigaret. Kardiolog dr. Konstantinos Farsalinos s kardiološkega inštituta v Atenah pojasnjuje, da e-cigarete ne vsebujejo tobaka, zato niti ni proizvodov izgorevanja, ki jih vdihavajo klasični kadilci in ki povzročajo bolezni, povezane s kajenjem.

S sodelavci so naredili več kot 30 raziskav na to temo in ugotovili, da ni mogoče primerjati tobačnega dima in pare iz e-cigarete. Kot so še povzele Finance, v klinični študiji niso ugotovili nobenega poslabšanja delovanja srca pri kadilcih e-cigaret, njihova uporaba ne vpliva na elastičnost celic v aortah, niti na pretok krvi v koronarni arteriji.

Po besedah Farsalinosa se s prehodom na e-cigareto zdravje klasičnim kadilcem s kroničnimi boleznimi precej izboljša, še bolj tistim, ki klasične cigaret povsem opustijo. Kakšen je torej cilj našega ministrstva za zdravje – zdravje državljanov ali bogatenje farmacevtske in tobačne panoge in polnjenje državne blagajne?
Slika

Slika
Uporabniški avatar
k2b
Site Admin
Site Admin
 
Prispevkov: 1826
Pridružen: 04 Jan 2014, 02:00
Kraj: Obala
Dane zahvale: 292 times
Prejete zahvale: 390 times

Re: Reporter "Ministrica za zdravje v prid tobačni industrij

OdgovorNapisal/-a scobidoo » 13 Apr 2016, 16:30

To samo zato, da delajo reklamo tobačni mafiji, sem ful jezen na njih, drugače sem sveži uporabnik cca 1 mesec, ampak mi je ful boljš v vsem, tako da to toplo priporočam sedaj vsem prijateljem, pač kdorkoli me kaj vpraša.
Slika
RANDOM_AVATAR
scobidoo
Novinec
Novinec
 
Prispevkov: 1
Pridružen: 13 Apr 2016, 16:20
Dane zahvale: 0 krat
Prejete zahvale: 0 krat

Re: Reporter "Ministrica za zdravje v prid tobačni industrij

OdgovorNapisal/-a seckorama » 13 Apr 2016, 22:46

Ha, prav osebno sem zainteresiran kako se bo zadeva rešila...sicer pa, kot sem že nekje omenil, sem navajen da sem v "ilegali"... :D
Slika
Uporabniški avatar
seckorama
Spreobrnjenec
Spreobrnjenec
 
Prispevkov: 32
Pridružen: 04 Mar 2016, 00:23
Dane zahvale: 10 times
Prejete zahvale: 5 times

Re: Reporter "Ministrica za zdravje v prid tobačni industrij

OdgovorNapisal/-a Aleks » 14 Apr 2016, 10:20

V ilegalo bom kmalu moral tudi jaz, negativna propaganda se širi. Žena je v Oni prebrala članek o škodljivih učinkih parjenja, omenjajo tudi škodljive učinke pasivnega vejpanja:
http://www.slovenskenovice.si/lifestyle ... ni-problem

Torej mi lepo počasi ostane le še balkon :?

Prav neverjetno, kako me družina in tudi drugi prijatelji prepričujejo, kako sem z dežja prišel pod kap in da bi bilo celo bolje, da spet začnem z navadnimi cigareti...

Prepričal pa nisem nikogar, da bi poskusil, kaj šele da bi prešaltal... :(
Slika
Uporabniški avatar
Aleks
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 205
Pridružen: 24 Mar 2016, 12:30
Kraj: Ljubljana
Dane zahvale: 52 times
Prejete zahvale: 121 times

Re: Reporter "Ministrica za zdravje v prid tobačni industrij

OdgovorNapisal/-a Havana_club » 14 Apr 2016, 10:45

Očitno je odvisno od okolja... in seveda od osebne interpretacije. Če pustiš vsakemu, ki ti reče da je škodljivo, da to dejansko misli... pol je seveda vsak medij bolj legitimen od osebne izkušnje. Jaz sem se v teh mesecih precej "nabuildal" z vsemi študijami, kemičnimi "razrezi", sestave posameznih elementov b e-tekočinah in seveda uplivi, sicer kratkoročnimi, na zdravje... in zaenkrat je stanje sledeče...

Zelo redki v mojih krogih še oporekajo škodljivosti parjenja, in do včerajšnjega dne sem neposredno "spreobrnil" iz analognega na digitalnega 32 ljudi... posredno jih je še precej več.

Skratka... vse je v interpretaciji. :mrgreen:

Ne obupaj.

Cheers

David
Slika
Uporabniški avatar
Havana_club
Vejper
Vejper
 
Prispevkov: 78
Pridružen: 06 Feb 2016, 00:58
Kraj: Primorska
Dane zahvale: 63 times
Prejete zahvale: 32 times

Re: Reporter "Ministrica za zdravje v prid tobačni industrij

OdgovorNapisal/-a Aleks » 14 Apr 2016, 14:49

Hvala za spodbudo. Ko pa jaz pridem ven z argumenti pa vedno dobim občutek, da me nihče več ne posluša... Bo že držalo, če je cajtng objavil :roll: Očitno po naravi nisem najbolj prepričljiv :(
Slika
Uporabniški avatar
Aleks
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 205
Pridružen: 24 Mar 2016, 12:30
Kraj: Ljubljana
Dane zahvale: 52 times
Prejete zahvale: 121 times

Re: Reporter "Ministrica za zdravje v prid tobačni industrij

OdgovorNapisal/-a KingKožuh » 16 Apr 2016, 22:12

Aleks napisal/-a:Hvala za spodbudo. Ko pa jaz pridem ven z argumenti pa vedno dobim občutek, da me nihče več ne posluša... Bo že držalo, če je cajtng objavil :roll: Očitno po naravi nisem najbolj prepričljiv :(


Zato smo mi tle. Znanost je na naši strani. Slej ko prej bo tudi resnica prišla na dan.
Slika
Uporabniški avatar
KingKožuh
Vejper
Vejper
 
Prispevkov: 53
Pridružen: 07 Feb 2016, 21:27
Dane zahvale: 34 times
Prejete zahvale: 41 times

Re: Reporter "Ministrica za zdravje v prid tobačni industrij

OdgovorNapisal/-a Aleks » 21 Apr 2016, 10:45

Aleks napisal/-a:Prepričal pa nisem nikogar, da bi poskusil, kaj šele da bi prešaltal... :(


Končno mi je le uspelo, kolegico sem prepričal, da je nabavila AIO-ta in ga zdaj že dva dni veselo uporablja... :D
Slika
Uporabniški avatar
Aleks
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 205
Pridružen: 24 Mar 2016, 12:30
Kraj: Ljubljana
Dane zahvale: 52 times
Prejete zahvale: 121 times

Re: Reporter "Ministrica za zdravje v prid tobačni industrij

OdgovorNapisal/-a premmati » 21 Apr 2016, 11:13

:D Štiri tedne nazaj , ko je žena prišla iz službe brez cigaret, sem ji v šali rekel, poglej kaj ti je zajček prinesel in pokazal sem ji AIO-ta in upam , da je uspel, od takrat ni prižgala smrdljivca ampak veselo pari tega malčka.
Slika
Uporabniški avatar
premmati
Veteran
Veteran
 
Prispevkov: 107
Pridružen: 22 Dec 2014, 02:00
Kraj: Celje
Dane zahvale: 43 times
Prejete zahvale: 14 times

Re: Reporter "Ministrica za zdravje v prid tobačni industrij

OdgovorNapisal/-a actech » 21 Apr 2016, 11:26

Tudi moja žena se je končno odločila da poizkusi. Ima Aio-ta, celo dva, in pa tudi tekočine si je sama namešala. Sicer še pokadi kakšn čik zraven, je pa precej zmanjšala. Upam da ji uspe :)
Slika
Uporabniški avatar
actech
Spreobrnjenec
Spreobrnjenec
 
Prispevkov: 31
Pridružen: 28 Nov 2014, 02:00
Dane zahvale: 0 krat
Prejete zahvale: 5 times

Re: Reporter "Ministrica za zdravje v prid tobačni industrij

OdgovorNapisal/-a premmati » 21 Apr 2016, 12:04

:D No vidiš, lepo. Vsaj pri eni stvari smo moški pobudniki bolj zdravega ali manj škodljivega načina razvade.
Slika
Uporabniški avatar
premmati
Veteran
Veteran
 
Prispevkov: 107
Pridružen: 22 Dec 2014, 02:00
Kraj: Celje
Dane zahvale: 43 times
Prejete zahvale: 14 times

Re: Reporter "Ministrica za zdravje v prid tobačni industrij

OdgovorNapisal/-a k2b » 22 Apr 2016, 15:35

Ministrica pravi da morajo vsi moški in ženske nazaj na Topic :D :lol:
Slika

Slika
Uporabniški avatar
k2b
Site Admin
Site Admin
 
Prispevkov: 1826
Pridružen: 04 Jan 2014, 02:00
Kraj: Obala
Dane zahvale: 292 times
Prejete zahvale: 390 times


Vrni se na Najnovejše novice

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

cron