Nemčija še naprej z bazami v litrskih embalažah

Vse o tem, kaj pravijo o elektronski cigareti mediji, strokovnjaki in raziskovalci.

Nemčija še naprej z bazami v litrskih embalažah

OdgovorNapisal/-a Aleks » 13 Maj 2017, 20:06

Da so TPD pisali in sprejemali »strokovnjaki«, ki elektronske cigarete še od blizu niso videli, smo vejperji ugotovili že kar nekaj časa nazaj. Zmedena in nejasna določila odpirajo vse več vprašanj, tako da lahko pravzaprav le ugibamo, kako bo izgledal vejperski svet po famoznem 20. maju, ko naj bi TPD stopil v polno veljavo.

Podobno so ugotovili tudi nemški proizvajalci opreme in tekočin, eden od njih pa se je odločil tudi ukrepati. Dark Burner je proizvajalec arom in baz iz spodnje Saške, ki se s pavšalnimi omejitvami TPD ni želel sprijazniti in je za interpretacijo prosil deželni nadzor za živila v Hannovru, ki je pristojen tudi za tobačne in povezane izdelke (Abteilung Lebensmittelüberwachung der Ordnungsbehörde Hannover - ALOH).

Slika

Ker Nemci pač še znajo razmišljati s svojo glavo, odgovor pravzaprav ni presenetljiv. ALOH jim je namreč potrdil, da baze niso gotove e-tekočine, prav tako pa jih ne moremo obravnavati kot posodice za ponovno polnjenje. Opredelili so jih kot polizdelke, namenjene nadaljnji predelavi in kot take niso namenjene končnemu konzumu.
V podkrepitev svojega stališča je Dark Burner naročil še dodatno pravno mnenje, ki je potrdilo ALOHovo stališče.
Poudarki:
- Nikotinske baze so polizdelek, ki ne ustreza definiciji e-tekočin v TPD.
- Embalaže nikotinskih baz ne ustrezajo definiciji posodic za ponovno polnjenje v TPD.
- Nikotinske baze v celoti ustrezajo definiciji mešanice različnih kemičnih spojin, ki jih definira in obravnava zakon o kemikalijah.
- Nikotinske baze obravnava zakon o kemikalijah in ne nemški tobačni zakon, ki je implementiral TPD.

Na osnovi pridobljenih pravnih mnenj bo Dark Burner (verjetno pa tudi drugi nemški proizvajalci) prodajal nikotinske baze v embalažah, večjih od 10 ml, tudi po 20. maju. Vsaj dokler jih ne bo morebiti ustavila kakšna inšpekcijska odločba, če bo do tega sploh prišlo. Nemški mediji namreč ugibajo, da bi bilo jasna pravna mnenja težko spodbijat in da bi se celotna zgodba končala pred pristojnim sodiščem. To pa ne bi bilo dobrodošlo pred prihajajočimi parlamentarnimi volitvami v Nemčiji. Nadalje ugibajo, da bi bilo za zajem baz v TPD potrebno spremeniti definicijo, kar pa naj tudi ne bi bilo izvedljivo prej kot v dveh letih (prav tako zaradi prihajajočih volitev).
Iz vsega skupaj torej sklepamo, da bodo v Nemčiji nikotinske baze na voljo v litrskih in pollitrskih embalažah še kar nekaj časa, tudi kot naročilo po internetu.

Na koncu nas še opozorijo, da če zvečer zaslišimo tiho ploskanje, da gre sigurno za facepalme proizvajalcev baz, ki so proizvodnjo že prilagodili novemu TPD ali pa uporabnikov, ki sedijo na več desetlitrskih zalogah.

Če slučajno kdo ne ve, kaj facepalm je, naj si pogleda spodnjo slikco:

Slika
Slika
Uporabniški avatar
Aleks
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 205
Pridružen: 24 Mar 2016, 12:30
Kraj: Ljubljana
Dane zahvale: 52 times
Prejete zahvale: 121 times

Re: Nemčija še naprej z bazami v litrskih embalažah

OdgovorNapisal/-a plamen » 17 Maj 2017, 00:37

Točno tako, gre za pol izdelek namenjen nadaljni predelavi. Samo v Slovenski vladi ni niti ene osebe, ki bi to razumela. Samo spomnite se tistega posnetka oddaje o Ecigaretah, kjer starerjši gospod razlaga da so elektronske cigarete namenjene ženskam...In takšni so nato v nadaljevanju krojili slovensko (hlapčevsko) zakonodajo na tem področju, kjer je procedura potekala popolnoma enako, kot bi sprejemali zakon o razplodu rdečih svinj na Marsu, ker ti, ki so sprejeli to zakonodajo z razširjeno slovensko verzijo o prepovedi spletne prodaje, so enako sposobni sprejeti tudi zakonodajo o razplodu rdečih svinj na Marsu saj se jim v obeh primerih niti sanja ne zakaj se gre!
RANDOM_AVATAR
plamen
Novinec
Novinec
 
Prispevkov: 18
Pridružen: 25 Jun 2016, 02:22
Dane zahvale: 0 krat
Prejete zahvale: 14 times


Vrni se na Najnovejše novice

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

cron