Mentol še naprej v e-tekočinah

Vse o tem, kaj pravijo o elektronski cigareti mediji, strokovnjaki in raziskovalci.

Mentol še naprej v e-tekočinah

OdgovorNapisal/-a Aleks » 13 Maj 2017, 20:39

V petek je nemški Bundestag zavrnil drugo dopolnitev tobačnega zakona. Njihovo ministrstvo za prehrano, kmetijstvo in zaščito potrošnikov (BMEL) je namreč predlagalo popolno prepoved mentola v e-tekočinah. Dopolnitev je utemeljevalo s trditvijo, da mentol olajša inhalacijo e-tekočin z visoko koncentracijo nikotina (npr. 24 mg).

Ker bi prepoved močno prizadela proizvodnjo (mnoge e-tekočine vsebujejo mentol, tudi takšne, pri katerih ga sploh ne občutimo), so se proizvajalci tekočin in vejperska združenja napovedani dopolnitvi uprli s strokovnimi argumenti. V strokovni razpravi v Bundestagu jih je zastopal prof. dr. Bernhard-Michael Mayer iz univerze Graz.
Uspelo mu je dokazati, da mentol v e-tekočinah deluje ravno nasprotno, kot je trdil BMEL (mentol povečuje throat hit). Poleg tega TPD prepoveduje visoke koncentracije nikotina.
Nasprotnike prepovedi je podprl tudi nemški odbor za gospodarstvo, ki ga je prepričal argument, da bi bili nemški proizvajalci v podrejenem položaju v primerjavi s tujimi, saj druge države o podobnih omejitvah (še) ne razmišljajo.

Nemški vejperji so zavrnitev Bundestaga sprejeli kot veliko politično zmago, saj je politika prvič prisluhnila strokovnim argumentom in na podlagi tega sprejela odločitev. To jih je (pa tudi nas) vsaj malo navdahnilo z optimizmom :D

Slika
Slika
Uporabniški avatar
Aleks
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 205
Pridružen: 24 Mar 2016, 12:30
Kraj: Ljubljana
Dane zahvale: 52 times
Prejete zahvale: 121 times

Re: Mentol še naprej v e-tekočinah

OdgovorNapisal/-a plamen » 17 Maj 2017, 00:27

V Nemčiji je na oblasti krščanska unija in Nemci so v bistvu Evropa v Sloveniji, ki je tako ali tako čisto nepomembna, še manj od Hrvaške pa levica, ki je popolnoma brez hrbtenice in je pripravljena škodovati celo lastnim državljanom samo, da hlapčevsko ugaja Bruseljski komisiji.
RANDOM_AVATAR
plamen
Novinec
Novinec
 
Prispevkov: 18
Pridružen: 25 Jun 2016, 02:22
Dane zahvale: 0 krat
Prejete zahvale: 14 times

Re: Mentol še naprej v e-tekočinah

OdgovorNapisal/-a hattrick11 » 17 Maj 2017, 02:41

Odlični novici iz Nemčije!

Morda se le kaj premakne, ker tu ne gre samo za vejperje, ampak za demokracijo v tej EU nasploh. Danes vejperji, jutri kmeti, pojutrišnjem pravice korporacij do diktiranja zakonodaje....

SlikaRes je, da so naši politiki totalno brez hrbtenice napram Bruslju (levi in desni in nepomembno je, kateri so bolj), ampak ta TPD je treba gledati v evropskem kontekstu. Izsilila ga je od nikogar izvoljena Evropska Komisija in sprejem predpisala vsem državam (no, naši so kot ubogljivi pudlji sprejeli predlagano močnejšo varianto, ampak mi je to še nekako razumljivo, ker je škoda trenutno lomiti kopja in energijo na manj pomembnih temah, ko pa jih že čakajo precej bolj uničujoče direktive te fašistične EK glede uporabe domačih semen, subvencij kmetom, trgovinskih sporazumov, pridelave gso,... nekako verjamem, da je zgolj zato sprejetje TPD šlo naprej tako enostavno v vseh državah).

Upam, da se poleg Nemčije premakne še kje drugje; in na podlagi takšnih etapnih zmag bo lahko prišlo do spremembe tudi pri nas (ker, bodimo realni; četudi bi bilo nekaj v nasprotju z našo zakonodajo, bi po hitrem postopku sprejeli nek dodatni odstavek ali člen, ki bi legaliziral njihovo voljo. po mojem mnenju je premik možen samo v primeru, če pride do premikov drugje; naši so pač ovce in samo sledijo volji pastirja s palico v Bruslju).


Slika
RANDOM_AVATAR
hattrick11
Spreobrnjenec
Spreobrnjenec
 
Prispevkov: 48
Pridružen: 03 Dec 2016, 18:03
Dane zahvale: 17 times
Prejete zahvale: 18 times


Vrni se na Najnovejše novice

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

cron