Polosa in toast

Vse o tem, kaj pravijo o elektronski cigareti mediji, strokovnjaki in raziskovalci.

Polosa in toast

OdgovorNapisal/-a Aleks » 18 Jan 2018, 14:19

Prejšnji torek je komisija za znanost in tehnologijo v britanskem parlamentu (Commonwealth) izvedla javno zaslišanje na temo e-cigaret. Na zaslišanju je sodelovalo 6 mednarodno priznanih strokovnjakov na tem področju - dr. Polosa (univerza Catania), dr. Mark Connor (univerza Leeds), dr. Peter Hajek (univerza Queen Mary London), dr. Jamie Brown (University College London), dr. Paul Aveyard (Oxford University) in dr. Lion Shahab (University College London).

Dvourno zaslišanje je bilo razdeljeno na dva dela - v prvem so obravnavali potencialno škodljivost elektronskih cigaret, v drugem pa njihov potencial pri odvajanju od kajenja.

Dr. Polosa je uvodoma predstavil rezultate svoje večletne raziskovalne študije, v kateri je podrobno spremljal zdravstveno stanje skupine vejperjev, ki poprej niso kadili tobačnih cigaret (rezultat - ni zaznanih zdravstvenih sprememb). Nadalje so sodelujoči poudarili vsaj 95% manjšo škodljivost v primerjavi s kajenjem klasičnih cigaret (analiza rezultatov razpoložljivih študij in raziskav PHE), pri čem je dr. Polosa poudaril, da gre pri preostalih 5% za potencialno tveganje, ki pa še ni dokazano (sam ocenjuje, da gre za 0,5% !).
Na osnovi dosedanjih raziskav so tudi izpostavili, da pri elektronskih cigaretah tveganja zaradi pasivnega kajenja niso zaznana, da e-cigareta mladih ne vzpodbuja k uporabi nikotinskih izdelkov, da ni znanstvenih dokazov za razširjeno mnenje, da nikotin povzroča raka in da je diacetil sicer prisoten, vendar v neprimerno manjših količinah kot pri kajenju klasičnih cigaret. K zadnji točki so dodali komentar, da mu niso znani primeri, da bi kadilci tobačnih cigaret zboleli zaradi Popcorn Lunge, čeprav je diacetila v dimu veliko več kot v pari.

Za najbolj zabaven trenutek na zaslišanju pa je poskrbel Polosa, ko je na vprašanje komisije, kako znanstveniki komentirajo zelo slabe rezultate nekaterih objavljenih študij (japonska študija), iz žepa potegnil zažgan toast (potrebno vedeti, da je toast obvezen sestavni del vsakega angleškega zajtrka). Poudaril je, da ne bi takšnega toasta nikoli pojedel in da dvomi, da bi ga kdorkoli. Komisiji je razložil, da bi analiza tega toasta pokazala visoko prisotnost kancerogenih snovi in jih potem vprašal, ali bi se na osnovi analize zažganega toasta odpovedali vsem toastom v bodoče.

Za tiste, ki si želite ogledati celotno zaslišanje:
http://parliamentlive.tv/Event/Index/34 ... fb258b452f

Slika
Slika
Uporabniški avatar
Aleks
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 205
Pridružen: 24 Mar 2016, 12:30
Kraj: Ljubljana
Dane zahvale: 52 times
Prejete zahvale: 121 times

Re: Polosa in toast

OdgovorNapisal/-a Classic » 18 Jan 2018, 15:05

Žal je danes bolj kot sama raziskava, pomemben naročnik raziskave...saj so od analiz odvisni dobički in tržni deleži, sploh pri temi, ki jo obravnavamo.

Tobačni lobij je močnejši, kot si lahko predstavljamo, trošarine proračunov predvsem zahodnih držav so navlečene na kadilce, morda še bolj kot kadilci na nikotin...a nenazadnje je potrebno upoštevat novonastalo branžo e-cigaret in tekočin, katerim se dnevno povečuje kapital in posledično vpliv.

Pa naj bo pred imenom še toliko dr.nazivov, nihče ni imun na podkupovanje, še manj na ustrahovanje.

Edina in zame najbolj verodostojna raziskava se dogaja znotraj mojega telesa in občutkov ob prenehanju kajenja tobaka.

Kakorkoli, če se industriji e-cigaret in nam uporabnikom smeji, se tobačni industriji in tistim, ki segajo v proračunsko malho, tresejo hlače. In prav je tako.

Lp, Classic
RANDOM_AVATAR
Classic
Novinec
Novinec
 
Prispevkov: 13
Pridružen: 08 Jan 2018, 20:56
Dane zahvale: 9 times
Prejete zahvale: 9 times

Re: Polosa in toast

OdgovorNapisal/-a StiVi » 19 Jan 2018, 14:35

Classic napisal/-a:Edina in zame najbolj verodostojna raziskava se dogaja znotraj mojega telesa in občutkov ob prenehanju kajenja tobaka.


Se podpišem pod to
Uporabniški avatar
StiVi
Novinec
Novinec
 
Prispevkov: 15
Pridružen: 30 Maj 2017, 14:39
Dane zahvale: 13 times
Prejete zahvale: 4 times


Vrni se na Najnovejše novice

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

cron