Nov napad!

Vse o tem, kaj pravijo o elektronski cigareti mediji, strokovnjaki in raziskovalci.

Nov napad!

OdgovorNapisal/-a Classic » 30 Jan 2018, 17:23

http://cekin.si/clanek/davki/predlagajo-19-odstotno-zvisanje-trosarine-na-tobacne-izdelke.html

Nina Rogelj iz Mladinske zveze Brez izgovora Slovenija je izpostavila, da tudi pri nas vedno več mladih uporablja tobak za zvijanje in elektronske cigarete, ki so cenovno ugodnejši, obenem pa puščajo enake posledice na zdravju uporabnikov. Po njenem mnenju je rešitev v "poenotenju cen vseh tobačnih in povezanih izdelkov, ob vzporednem ukrepu rednega višanja trošarine".


Če vprašamo to gospo na katere raziskave se navezuje njena trditev, gospa ne bo več iz zveze Brez izgovora, pač pa Brez odgovora.


Po vseh letih plačevanja trošarin na tobak, bi mi danes država morala podariti vejp in tekočine. V resnici pa pogoltno izkorišča zahrbno odvisnost za plenjenje, hkrati pa igra igro vazala tobačnemu imperiju, ki zavoljo svoje ohranitve zavestno naklepa milijone umorov kadilcev. Umazano do dna!

Seveda se gospe Nini Rogelj in njenim soaktivistom, tudi sanja ne v čem sodelujejo. Žalostno.
RANDOM_AVATAR
Classic
Novinec
Novinec
 
Prispevkov: 13
Pridružen: 08 Jan 2018, 20:56
Dane zahvale: 9 times
Prejete zahvale: 9 times

Re: Nov napad!

OdgovorNapisal/-a StiVi » 30 Jan 2018, 22:29

"...za elektronske cigarete pa 0,225 evra za en mililiter tekočine v polnilu...."
To mislijo z nikotinom ali brez?
Saj propilni glikol, rastlinski glicerol in arome se uporabljajo tudi v druge namene poleg vejpanja....? :shock:

"...da so v Sloveniji cene tobačnih izdelkov še vedno relativno nizke v primerjavi z drugimi razvitejšimi državami članicami Evropske unije..."

Hmmm... tudi naše plače v primerjavi z ostalimi EU članicami?

"...Nina Rogelj iz Mladinske zveze Brez izgovora Slovenija je izpostavila, da tudi pri nas vedno več mladih uporablja tobak za zvijanje in elektronske cigarete, ki so cenovno ugodnejši, obenem pa puščajo enake posledice na zdravju uporabnikov...."
Nevem iz katerega planeta je gospodična (Venera najbrž), ampak ni mi jasno od kje njeni podatki in takšne stvari bi morale biti podprte z raziskavami (katere pa, kot vemo, zelo odvisne od tistega ki jih financira).

Jaz bi se rad osebno javil na testiranje kako vejpanje vpliva na moje zdravje. Sem začel razmišljat da bi šel do zdravnice in jo prosil da v mojo kartoteko izbriše "kajenje tobaka" in namesto tega vpiše vejpanje/uparjevanje, kakorkoli pač že. Pa naj naredijo cel kup testov glede mojega zdravja, javno se javim kot poskusni zajček, tako da če kdo pozna tovrstno "raziskavo" se z veseljem vključim!


Če sem se kaj naučil v svojem življenju je to: Poslušaj svoje telo, srce, samega sebe... in odgovor bo tam, čist, realen, pa čeprav nam marsikdaj morda ne bo všeč. :)Kaj čmo. Sto ljudi, sto čudi. Ravno par tednov nazaj sem bil deležen "predavanja" ene gospodične, češ kako je nezdravo vejpanje ker sintetični nikotin telo ne more procesirat in da to ostaja v tvojem telesu in je zadeva dejansko 30x hujša od cigaret. "...Pa veš koliko E-jev je notri?, Več kot 30! In pol mi mularija tukaj hodi z nekimi borovnicami in jagodami v dimu. To bodo vsi pomrli še prej od cigaret..."
Pa pustimo dejstvo da sem jih hotel iz srca povedat da se jaz po pol leta počutim dosti boljše, odlično! Vendar nikakor nisem mogel pridet do besede, pa sem jo pustil naj blebeta dalje.
Ignorance is a bliss :twisted:

No... nevem sicer kaj mularija počne, ampak vem da kot mlad človek te vedno zanimajo novosti, še posebej če so "prepovedane". In hudič bo vedno imel mlade. To je pač tako.

Kakorkoli da zaključim. Po več kot pol leta brez cigaret in samo uparjanje, jaz se počutim FENOMENALNO! BOMBASTIČNO!
Poslušam sebe, svoje telo in moje srce, dušo...

For everybody else.... what ever floats your boat... :mrgreen:
Uporabniški avatar
StiVi
Novinec
Novinec
 
Prispevkov: 15
Pridružen: 30 Maj 2017, 14:39
Dane zahvale: 13 times
Prejete zahvale: 4 times

Re: Nov napad!

OdgovorNapisal/-a Classic » 30 Jan 2018, 23:03

Žalostno in zaskrbljujoče je, da nas silijo na črn trg. Mislim, da so se večini vejperjem odprle oči in da jim je sedaj nedvomno jasno, da ostajajo interesne skupine ljudi, ki se sicer deklarirajo za naše varuhe, a so v resnici naši plenilci, ki nam trgajo plen s pomočjo medijske manipulacije.

Ma ne dam jim niti centa več!

Slovenci imamo sicer nekakšen deficit narodnih junakov...v primerjavi z drugimi velikimi narodi, nimamo nekih Aleksandrov, Leonidasov...imamo pa enega in edinega Martina Krpan, švercerja...torej?

Hudič je le, da ima črn trg krute pasti...tudi tam so ljudje, ki jim je malo mar za vaše življenje...kaj vse se bo znašlo v tekočinah črnega trga raje ne pomislim.

Je pa StiVi dal dobro iztočnico: Sintetični nikotin...hmm, kako pa vemo ali parimo sintetičnega, ali naravnega, ekstrahiranega?
RANDOM_AVATAR
Classic
Novinec
Novinec
 
Prispevkov: 13
Pridružen: 08 Jan 2018, 20:56
Dane zahvale: 9 times
Prejete zahvale: 9 times

Re: Nov napad!

OdgovorNapisal/-a Aleks » 02 Feb 2018, 11:58

Komentar ZVS:

Škoda, da se mora ta vsebina vsako leto znova ponavljati in poudarjati. Škoda, da moramo kot združenje in kot posamezniki leto za letom kadilcem razlagati, da vse, kar so o e-cigaretah prebrali v Slovenskih novicah ali Žurnalu ne drži. Škoda, da ljudje, predvsem pa kadilci ne verjamejo, da jim e-cigarete lahko pomagajo pri boju z odvisnostjo od kajenja in se jih celo bojijo. Če stopimo še stopničko višje, lahko celo trdimo, da e-cigareta lahko kadilcu reši oz. bistveno podaljša življenje. Ja, se strinjamo, da je popolno prenehanje uživanja kakršnekoli substance v rekreativne namene najverjetneje najboljša in najbolj varna pot, ampak veste zakaj veliko vaših prijateljev, znancev, sorodnikov, sosedov, sodelavcev in sodržavljanov še vedno kadi tobačne cigarete, kljub temu, da vedo in se zavedajo, da jih ta navada (odvisnost) lahko pripelje v prezgodnjo smrt? Zato, ker NE MOREJO (ali ne želijo) doseči popolne abstinence. Vam je uspelo in bodite hvaležni za ta dosežek. Njim ne uspe, torej to pomeni, da si zaslužijo prehitro in skrajno trpečo smrt? Ali si morda zaslužijo še eno priložnost v življenju in izvedo resnico o alternativah kajenju tobaka, ki pa so v veliki večini veliko varnejše od kajenja tobačnih cigaret? In ena izmed teh alternativ je definitivno e-cigareta. Tega ne trdi naše združenje, ampak to trdijo neodvisni strokovnjaki in znanstveniki na področju tobačne kontrole in medicine, ki so v e-cigareti raje kot grožnjo javnemu zdravju, videli priložnost in so to tudi z dokazi podkrepljeno (za razliko od nasprotnikov) na glas povedali. In verjamemo, da bodo s tem nadaljevali. In prav je tako, ker so tudi kadilci ljudje, ki si zaslužijo še eno priložnost v življenju.
P.S. Zelo vam bomo hvaležni, če objavo delite s svojimi prijatelji!

https://www.facebook.com/zvslo/posts/2044012695836003
Slika
Uporabniški avatar
Aleks
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 205
Pridružen: 24 Mar 2016, 12:30
Kraj: Ljubljana
Dane zahvale: 52 times
Prejete zahvale: 121 times

Re: Nov napad!

OdgovorNapisal/-a jero » 03 Feb 2018, 12:04

Pravijo "elektronske cigarete, ki so cenovno ugodnejši, obenem pa puščajo enake posledice na zdravju uporabnikov". Oni ne vidijo razlike med EC in kajenjem. Za njih je zadeva enako škodljiva. To je načrtno zavajanje javnosti in izkrivljanje slike, na račun kadilcev, ki bi lahko našli v EC sredstvo za opustitev kajenja. Celo Ministrstvo za zdravje, NIJZ in Slovenska zveza za javno zdravje, okolje in tobačno kontrolo si takih absurdnih trditev ne upajo dajati v javnost in javno priznavajo, da je EC manj škodljiva.

Na drugi strani pa v članku zapišejo izjavo Peloze (ex predsednik No Excuse)
"IQOS zmanjša izpostavljenost škodljivim kemikalijam le v primeru, da kadilci popolnoma opustijo kajenje klasičnih cigaret".

Torej IQOS od Phillip Morris je manj škodljiva od kajenja, EC pa je enako škodljiva? Tu nekaj ne štima. Njihova verska vojna proti tobačni industriji je v tem kontekstu zelo čudna.

Vsi, ki smo skušali na tak ali drugačen način vzpostaviti nek dialog z NE, smo bili blokirani, utišani in izbrisani iz dialoga. Pri NE ni prostora za dialog. Vsak poskus argumentacije dejstev je bil zavrnjen z neutemeljenimi odgovori. Vabim vse, ki se o tem želijo prepričati, da obiščejo in komentirajo objave na: https://www.facebook.com/noexcuseslovenia
Uporabniški avatar
jero
Veteran
Veteran
 
Prispevkov: 446
Pridružen: 03 Sep 2015, 01:00
Kraj: Notranjska
Dane zahvale: 167 times
Prejete zahvale: 214 times


Vrni se na Najnovejše novice

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

cron