Certifikati so pomembni. Artikel lahko izgleda popolnoma enako, materiali pa so različni ali manj kvalitetni. Gre za vaše zdravje oz za vašo uporabo. Določena podjetja nimajo sploh pogojev da bi izpolnjevala evropske standarde (plastika, kovina, da ne govorimo o tekočinah). Povišana vrednost težkih kovin v tekočinah ne pride v poštev. Znani in poznani proizvajalcih imajo analize tekočin, katere kot uporabnik lahko zahtevaš (to velja za vse trgovine in spletne trgovine)
Katere certifikate pa oprema in tekočine sploh morajo imeti? Zaenkrat ni nobene regulative za elektronske cigarete ali tekočine tako da so potrebne samo neke splošne zadeve:
Če sem bolj natančen:
Elektronsko cigareto kot tako ne moreš uvrstiti v nobeno skupino za katero bi potrebovala CE certifikat in izjavo o skladnosti. Razen v primeru, ko je kompletu priložen 220V adapter. V tem primeru potem takšen komplet spada v nizkonapetostno opremo, za katero je potreben CE certifikat in izjava o skladnosti.
Seznam opreme za katere sta CE certifikat in izjava o skladnosti nujna:
http://www.ce-marking.org/what-product.htmlPa probaj sedaj uvrstit nekam elektronsko cigareto.
Elektronska cigareta pa ponavadi deluje največ do 6V tako da ona kot taka ne spada v Low Voltage Directive.
Eni izmed največjih angleških prodajalcev ima zadevo tako urejeno, da vse elemente razen 220V adapterja pridobiva iz Kitajske. 220V adapter pa od angleškega proizvajalca, ki ima vse poštimano.
Prav tako ne spadajo uparjalniki, grelne glave,... Tudi modi ne spadajo. Kot prvo sploh nimajo elektronike, kot drugo pa delujejo največ na 4,2V napetosti.
Tekočine:
Za EU potrebuješ za tekočine le MSDS datasheet oz. po slovensko varnostni list. V tem listu so naštete vse znane nevarne snovi, ki jih določena tekočina vsebuje. Pa še to je treba našteti samo tiste ki presegajo vsebnost več kot 1% oz. 0,1% za kancerogene.
Slovenski prodajalec tekočin mora imeti torej poslovenjene MSDS-je tekočin, ki jih prodaja. Brez tega prodaja pravzaprav ni dovoljena. Pa prijavljen mora biti kot prodajalec kemikalij in še par malenkosti.
Vse ostale analize, ki jih proizvajalci delajo, jih delajo na lastno pest in ne zato ker bi to bilo po sedanji zakonodaji potrebno.
Realna slika tekočin in potrebnih papirjev:
Zelo malo proizvajalcev tekočin ima MSDS papirje urejene tako kot morajo biti. Predvsem Američani in drugi manjši Premium proizvajalci tega nimajo. Oziramo imajo le za sestavine. Pošljejo ti recimo MSDS za propilen glikol, MSDS za rastlinski glicerin in MSDS za nikotin. Še zzdaleč pa to ni MSDS za njihov končni proizvod. Ko jim rečeš, da to ni to in rečeš, kaj rabiš pa se zgovarjajo, da je to vse kar imajo ker ne bodo razkrivali njihove super duper skrivne recepture.
To je moja izkušnja z Suicide Bunny. Teh tekočin več ne bom imel v ponudbi, ker mi pač ne morejo zagotoviti ustreznih papirjev. Po EU zakonodaji se brez tega nikjer v EU nebi smeli prodajati.
Me pa resnično zanima, po kateri zakonodaji ali regulativi je določeno, kakšen mora biti material, kakšna ne sme biti plastika, kateri materiali in kakšne kakovosti morajo biti uporabljeni, kaj sme in kaj ne sme vsebovati tekočina,...? Kateri so še certifikati/papirji sploh potrebni, katerih nisem omenil?
Sem istega mnenja kot k2b, povej kar veš. Zaenkrat žal izgleda, da si jih hotel le diskreditirat.