kaj sem odkril v treh mesecih o elektronskih cigaretah

Če ste že dolgoletni vaper, ali pa se z elektronsko cigareto šele spogledujete, v vsakem primeru ste dobrodošli, da tu napišete nekaj o sebi.

kaj sem odkril v treh mesecih o elektronskih cigaretah

OdgovorNapisal/-a parilko » 28 Mar 2014, 23:59

Tobak sem nehal zvijat za novo leto 2014 in od takrat ?uparjam? (vaporize, vaping) e-tekočine (e-juice) z elektronskimi cigaretami (e-cig). Tako kot večini se mi je življenje spremenilo. Najprej sem nehal smrdeti po tobaku, moji bližnji so postali srečnejši, ni več rumenih prstov, lažje diham in počutim se bolje, bolj fit, najbolj pomembno pa je, da se več ne zastrupljam z 4000 nevarnimi snovmi ki jih vsebuje cigaretni dim.
Ko prešaltaš s tobaka na e-cigarete si najprej malce zmeden zaradi široke ponudbe različnih modelov. Vsaj jaz sem se spraševal kaj je optimalno, katere so najboljše, najcenejše, so res manj škodljive kot tobak? Najprej sem kupil Smouchi na kartomizer in nisem bil najbolj zadovoljen, potem V2, ki so nekoliko boljše, dokler nisem kupil eGo komplet s clearomizerjem, kjer vidim koliko tekočine je v e-cigareti, pa tudi okus je bolj polen. Bistvo e-cigaret je da najdeš kombinacijo uparjalnika in tekočine (e-juice), ki ti najbolj odgovarja. Baterije le zdržijo dlje ali manj, večinoma imajo polletno garancijo, najbrž pa zdržijo dlje. Na okus se moraš nekako privadit, kar ti po enem tednu itak bolj paše kot cigaretni smrad. Občutek v grlu ali ?troath hit? pa je nekoliko drugačen kot pri tobaku, odvisno od tega katero tekočino uporabljaš in koliko nikotina vsebuje.
Kar se tiče zdravja je zadeva še nekoliko nedorečena. Osnova tekočine sta propilen glikol in/ali rastlinski glicerin, znani kot neškodljivi zdravju že 50 let. Uporabljajo ju v prehrambeni, kozmetični in farmacevtski industriji, ne ve se pa koliko in kako škodljive snovi se sproščajo ob uparjenju. Za to bo treba še malce počakati. V nekaterih raziskavah so našli desetkrat do petstokrat ali komaj zaznavne sledi škodljivih elementov. Načeloma je večina raziskav v smeri da nima večjega vpliva na zdravje, oziroma da je najbrž toliko škodljivo kot zrak v velikih mestnih centrih. Seveda pa se moramo zavedati da elektronske cigarete niso zdrave, so le manj škodljive kot navadne cigarete!
Pa še nekaj zgodovine. Leta 1963 je Herbert A. Gilbert patentiral "a smokeless non-tobacco cigarette", prvo elektronsko cigatero, ki takrat najbrž ni šla v prodajo zaradi takratne tehnologije (naprimer že baterije so manj zdržale), pa tudi tobačna industrija je bila v velikem vzponu. Leta 2003 je kitajski farmacevt Hon Lik obudil elektronsko cigareto, ki je delovala z piezoelektričnim elementom in so jo kmalu začeli izdelovati pri podjetju Ruyan. Leta 2006 je Umer and Tariq Sheikh v angliji patentiral elektronsko cigareto na grelno navitje za podjetje Gamucci, ki je začelo z proizvodnjo leta 2007. Danes je največ proizvajalcev v kitajskem mestu Shenzhen blizu Hongkonga. Najbolj prepoznavna sta Joytech in Kanger. Večina Evropskih in Ameriških znamk elektronskih cigaret kot so Ovale, Green smoke, V2, Halo, Apollo, Blucig? je narejenih na kitajskem, tekočine pa proizvajajo sami.

Obstaja vsaj šesti vrst, ki v principu delujejo enako:
za enkratno uporabo (disposable) - najbolj enostavne (na cartomizer)
za ponovno polnenje (recharcable) - omogočeno ponovno polnenje tekočine
eGo - naprednejše elektronske cigarete (cartomizer ali clearomizer)
osebni parilci (personal vaporizers - PVR) - največje in najmočnejše
elektronske cigare in pipe- drugačne na izgled
parilko
Novinec
Novinec
 
Prispevkov: 7
Pridružen: 28 Mar 2014, 02:00
Dane zahvale: 0 krat
Prejete zahvale: 0 krat

OdgovorNapisal/-a k2b » 29 Mar 2014, 02:39

Pozdravljen na forumu!

Dobro si se to lotil - analitično in kot berem v tvoji drugi temi -> že sam mešaš svoje e-tekočine.Bravo!
Pa tudi tvoj kratek iizvleček zgodovine e-cigarete je zanimiv.Kar tako naprej...
Ker smo civilno družbena skupnost tu na forumu je vsakršna izmenjava informacij in znanja o panogi, ki se razvija hitreje kot si lahko mislimo - več kot dobrodošla.

Se ga beremo in

Vape On!

k2b
Slika

Slika
Uporabniški avatar
k2b
Site Admin
Site Admin
 
Prispevkov: 1826
Pridružen: 04 Jan 2014, 02:00
Kraj: Obala
Dane zahvale: 292 times
Prejete zahvale: 390 times

research

OdgovorNapisal/-a parilko » 31 Mar 2014, 01:05

Ah, vedno se stvari ki me zanimajo lotim temeljito, še posebej take, ki jo počnem vsak dan, pa še posebej zato, ker te lahko stane manj kot evrček ali pa več kot tri na dan - na letni ravni se zelo pozna.
Razlog je tudi, da sem v mojem krogu znancev med prvimi in me vsak sprašuje, kaj je zdaj to zaena reč in sem mnogo bolj zadovoljen, če lahko podam verodostojne informacije.
parilko
Novinec
Novinec
 
Prispevkov: 7
Pridružen: 28 Mar 2014, 02:00
Dane zahvale: 0 krat
Prejete zahvale: 0 krat


Vrni se na Člani se predstavijo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

cron