En lep pozdrav!
Moje ime je Rok, star sem 28 let in pretekel je en mesec odkar nisem vzel v roko konvencionalnega cigareta po več kot 13-tih letih kajenja. Cca 1 mesec samo puham paro iz Ovale Elips-C začetniške e-cigarete. Kljub moji skepsi glede e-cigaret sem se v petek napotil iz MB proti LJ v Ovale trgovino po priporočilu sodelavca. V trgovino sem seveda vstopil z veliko mero skepticizma, ker nikakor nisem mogel verjeti, da lahko ena kovinska palčka, ki se polni na elektriko nadomesti cigaret, ki sem ga pred vstopom v trgovino tudi pokadil. Seveda brez tega ne gre oz. še en mesec nazaj ni šlo. Prijazen prodajalec mi je s kratko demonstracijo predstavil kajenje iz e-palčke, nakar pa sem naredil svoj prvi "dim". Hit in the throat. Totalka. Bom povedal po resnici, najbolj sem se bal tega, da ne bo tega hita v grlo in še danes verjamem, da če tega nebi bilo, te e-cigarete nebi kupil. For sure. Kljub temu, da je to bilo, sem pri nakupu kolebal, ampak na koncu vseeno kupil. Zaenkrat mi ni žal oz. celo navdušen sem, da si lahko s to kovinsko palčko filam nikotin v možgane. Neverjetno. 4 dni nazaj tega nebi verjel. Nikomur in nikdar in vsakemu, ki bi me želel v to prepričati, bi se smejal, kot se danes skoraj vsi smejejo meni. Kakšna e-cigareta! Čik vzemi v roko, s tem si pravi ded in samo s tem lahko zadovoljiš svojo potrebo po nikotinu. To sem verjel tam pri 15 letih oz. še malo prej, s tem, da si dolgo nisem priznal, da sem odvisnik od nikotina. Želel sem nehati kaditi, poskusil sem tako, da sem zvečer skadil "zadnji" cigaret in si rekel: "Jutri ga več ne prižgem!". Ponoči sem se zbudil, seveda z nikotinsko krizo in samo sekundo je trajalo, da sem se spomnil mojega zadnjega čika in že sem bil v paniki. Dobesedno v paniki, zaspat nisem več mogel, čez 15 minut sem že kadil moj prvi čik po zadnjem. In zjutraj pri kavi že naslednja dva. Je to res takšna odvisnost, da ti vse drugo pade na misel, samo to ne, da si odvisen od nikotina? Želel sem se prisiliti v "Cold Turkey", ampak sem se ponoči zbudil in nisem mogel več zaspati, dokler nisem prižgal in skadil čika. Jebeno zavedanje, vam povem. V mojih mislih je bilo samo to: "Umrl bom od cigaret, ampak tega nočem!". Sam sebi sem želel omejiti porabo cigaret, ampak sem trpel. Dobesedno. Delal sem si načrte, kdaj bom kakšnega skadil in kje ter potem samo čakal, da napoči ta čas, velikokrat pa je ta čas bil tudi 30 minut pred tistim, ki sem ga imel v planu. Še bolj jebeno zavedanje o odvisnosti. Začel sem kaditi v zadnjih razredih OŠ in če bi takrat vedel, kakšna muka je samo poskušati nehati, nebi nikoli prižgal prve cigarete. Nikoli. Prisežem. Ampak takrat smo bili "frajerji" s čikom v lapah, saj vam je verjetno znano. Obtoževati sam sebe, da sem začel kaditi se mi zdi nesmiselno, ker sem takrat bil enostavno otrok, ki bi rad bil frajer. In cigaret je bil simbol frajerja. Takrat se mi je to zdelo, danes se mi več ne. Poleg tega pa sem doma imel fotra in mater, ki sta strastna kadilca še danes.
No, v glavnem. Moj prvi večer z e-cigareto je potekal tako, da sem jo testiral, če resnično lahko poteši mojo željo po cigareti. Parkrat sem puhnil in jo odložil, potreba po nikotinu ni prišla, ampak sem vseeno posegel po njej, da sem testiral, če še vedno da hit v grlo. In je dala in da še danes. Z njo hodim po hiši in puham, medtem ko druga dva kadita konvencionalne cigarete, ki se jih pravzaprav bojim in se jim izogibam, čeprav sedim pri kavici z dvema konvencionalnima kadilcema in veselo delam in puham paro iz moje e-palčke, njima pa se to zdi smešno, ampak jaz dobim to, po čemer hrepenijo možgani. Dogaja pa se mi tudi, da ko dobim nikotinsko krizo, vlečem paro in čakam, da "udari", vendar traja malce več časa, kot pri cigaretu, ampak pride. In takrat si spet rečem: "Glej, pa ji je uspelo, tej e-palčki!". 95% manj škodljiva od cigareta? Po zadnjih študijah očitno res, ampak upam, da ne bodo v prihodnosti odkrili, da je 95% bolj škodljiva kot cigareti. Po drugi strani pa, a bi bilo to sploh možno? Dvomim, ampak skepsa kljub temu še vedno je, čeprav je danes znanost že zelo hitra in natančna. Vsaj tako se jaz tolažim in upam, da je ta tolažba resnična.
Rad bi še povedal, da sem tretjo noč švical, kot da bi sekal drva pri +40 stopinjah Celzija. Ponoči sem zamenjal 2 totalno prešvicani majici, imel verjetno največjo nikotinsko krizo v življenju, ki sem jo s trudom potešil z e-palčko in se zjutraj od švica zbudil s sprano/zgubano kožo na rokah, kot da bi bil cel dan na bazenu. Trud omenjam zato, ker sem se skoraj zatekel h konvencionalnemu cigaretu, ampak sem si dopovedoval, da bo nikotin iz pare kmalu prijel. In je. Hvalabogu. Povejte mi, je to švicanje posledica tega, da sem nehal kaditi ali tega, da sem začel vejpati? Pomoje tisto ta prvo, ker predvidevam, da telo izloča strupe. Se je to dogajalo še komu ob koncu kadilske in začetku njegove vejperske kariere?
Kako dolgo se pojavljajo dvomi, da e-palčka lahko zadovolji tvojo potrebo po nikotinu, čeprav ti jo kasneje vseeno?
Kako dolgo si na preizkušnji in se bojiš, da boš posegel po konvencionalnem cigaretu?
V prihodnosti se želim rešiti nikotinske odvisnosti in me zanima, če je to z e-cigareto res možno? Nekateri pravijo da, nekateri ne. Tisti, ki pravijo, da ne, so ponavadi bivši kadilci, ki so premagali "Cold Turkey-a" in e-cigarete sploh niso poskusili. Najbolj mi je čudno to, da pri kajenju možgani potrebujejo čedalje več nikotina, da so enako zadovoljni, kot so bili recimo 1 leto nazaj z manjšo dozo nikotina, pri vejpanju pa bi se naj doza nikotina v tekočini sčasoma nižala, dokler ne pride na 0 mg/ml. Logično sklepanje bi namreč bilo, da bo sčasoma potrebno višati dozo nikotina v e-tekočini, če bomo želeli biti še naprej "srečni". Nikotin v telesu je nikotin v telesu, ne glede na to kako pride v telo. Ali pač? Kaj znanost pravi? Vem, da če bi se potrudil, bi odgovor našel na spletu, ampak bi rad hitro in enostavno kmečko obrazložitev.
A ste tudi vi imeli probleme s kadilci, ki so vam rekli, da mi nebo uspelo ostati na e-cigareti in bom čez čas že pridno kadil čike z njimi? In se vam smejali. Vam zbijali moralo in spodkopavali vaše odločitve ter prepričanja o e-cigareti? Je pa zanimivo, da mi še noben ni rekel, da je e-cigareta bolj škodljiva kot cigareti, razen fotra, ki je rekel, da je v e-cigareti 6000 snovi, napram klasični cigareti, kjer jih je "samo" 4000. No in potem si je s smehom zapalil klasika in mi rekel, da me bo vprašal čez mesec dni, ko bom spet kadil navadne čike kot turk.
Kako je z količino vejpanja? Koliko lahko vejpam? Včasih bi kar puhal in puhal, ampak se bojim, da se bom predoziral z nikotinom. In pol neham. Ampak bi spet vejpal.
In še ena za konec. Prva brošura, ki jo bom dal svojemu otroku, če ga bom kdaj imel, je brošura o škodljivosti tobaka. In tudi e-cigarete mu ne bom priporočal, valda da ne.
Hvala tistemu, ki je moj post prebral do konca, še bolj pa tistemu, ki se je na njega tudi odzval.
Lep pozdrav
Rok