Najbolj pogosta vprašanja

V rubriko splošno o elektronski cigareti spada resna debata o vsem, česar niste uspeli razvrstiti v nobeno drugo rubriko.

Najbolj pogosta vprašanja

OdgovorNapisal/-a aya0aya » 10 Jan 2014, 13:26

Kadar se kadilec običajnih cigaret zanima za elektronsko cigareto, so vprašanja precej podobna.
Tule je zbrano nekaj najbolj pogostih.

Ali je enako, kot bi kadil navadno cigareto?

Ne, enako ni, predvsem okus je drugačen, saj je okus navadne cigarete enostavno zanič in tudi če bi lahko naredili tekočino, ki ima čisto enak okus navadni cigareti - bi ta imela zanič okus.
Tudi sistem je drugačen. Tudi pri elektronski cigareti obstaja obred, ki pa je drugačen. Ni pa ga težko osvojiti.
Predvsem pa je pri elektronski cigareti pomembno to, da bolj pazimo nanjo. Če so na navadni cigareti padli iz žepa, smo pač šli po nove v trafiko. Če pa nam iz žepa pade elektronska cigareta je strošek večji, prodajajo je pa tudi ne za vsakim vogalom, zato je tu potrebno biti bolj pazljiv.

Ali kaj "čutiš", ko potegneš?

Ja, tudi poteg iz elektronske cigarete se čuti, v angleščini se imenuje "throat hit". To, kako močno se čuti, pa lahko reguliramo s tem, kako dolg je poteg, kakšno razmerje PG/VG imamo v tekočini in koliko nikotina na mililiter je v njej.
Čuti se, lahko pa sami regulirate, koliko bo ta občutek močan.

Koliko je ceneje?

Tudi to je odvisno od vas. Če želite samo osnovno, potem se v denarnici precej pozna, če pa radi preizkušate različne modele in okuse, potem pa niti ne. Spet je vse odvisno od vas.

Kako vem, kakšno tekočino kupiti?

Ponavadi se priporoča, da kupite ekvivalent moči cigaretom, ki jih trenutno kadite. Če so to cigareti, ki imajo 0,6 mg nikotina, kupite tekočino 6 mg/ml. Osebno pa za začetek priporočam višjo vrednost, saj bo tako bolj verjetno, da boste dobili dovolj nikotina, kljub temu, da še niste vešči uporabe elektronske cigarete. Potem pa lahko vrednosti nikotina počasi zmanjšujete.
RANDOM_AVATAR
aya0aya
Spreobrnjenec
Spreobrnjenec
 
Prispevkov: 29
Pridružen: 01 Jan 2014, 02:00
Dane zahvale: 0 krat
Prejete zahvale: 0 krat

Re: Najbolj pogosta vprašanja

OdgovorNapisal/-a yeti » 13 Maj 2014, 21:37

aya0aya napisal/-a:Ponavadi se priporoča, da kupite ekvivalent moči cigaretom, ki jih trenutno kadite. Če so to cigareti, ki imajo 0,6 mg nikotina, kupite tekočino 6 mg/ml.


Tole pa ne bo držalo. Pri cigaretih se nikotin veže na katran, ki se nalepi na pljuča, zato se nikotin precej dolgo absorbira v kri in je izkoristek večji. Pri ečikih tega ni, dejansko se nikotin absorbira v pljuca samo dokler je "para" v njih, zato so potrebne za ekvivaletno absorbcijo nikotina precej mocnejse kolicine nikotina. 6mg bi nekako bilo bolj šibko od najšibkejših cigaretov.
RANDOM_AVATAR
yeti
Novinec
Novinec
 
Prispevkov: 11
Pridružen: 27 Mar 2014, 02:00
Dane zahvale: 0 krat
Prejete zahvale: 0 krat

OdgovorNapisal/-a k2b » 13 Maj 2014, 23:02

Hmm, lahko ti zatrdim da je 6mg/ml na napredni opremi (Kayfun, Taifun, Aqua) tudi za izkušenega vaperja že kar spodobna doza nica....in da je 18 mg/ml na kakšem CE5 nič posebnega oz. švoh.

V glavnem začetniki začnejo z 18mg/ml če so kadili normalne čike in 10-12 mg/ml če so kadili light variante. Enim je pa tudi to premočno in so na nekje 6-9 mg/ml. Potem pa ponavadi zmanjšujejo % nic in tudi nabavljajo boljšo opremo.

V anglosaksonskem vaperskem svetu (UK, USA) ponavadi vapajo nižje nic koncentracije in za nas enormne koncentracije arom (10,20 in več%...)

Zdaj - kaj je bolj škodljivo? Dr.Forsalinos svari pred visokimi koncentracijami arom, ker za mnoge ne vemo točno kaj vse je v njih...

Tista pa z katranom ki prilepi nic na pljučne mešičke in dalj časa absorbira se mi zdi malo tako tako....
Po moje bolj čutiš absorbcijo vsem strupov, ki so poleg nica v tobačnem dimu in tisti povzročaju organizmu navidezni "izkoristek" ki je v bistvu šok telesa ob absorrbciji le teh.
Slika

Slika
Uporabniški avatar
k2b
Site Admin
Site Admin
 
Prispevkov: 1826
Pridružen: 04 Jan 2014, 02:00
Kraj: Obala
Dane zahvale: 292 times
Prejete zahvale: 390 times

Re: Najbolj pogosta vprašanja

OdgovorNapisal/-a valjhun » 14 Maj 2014, 19:25

aya0aya napisal/-a:Ponavadi se priporoča, da kupite ekvivalent moči cigaretom, ki jih trenutno kadite. Če so to cigareti, ki imajo 0,6 mg nikotina, kupite tekočino 6 mg/ml.


Ne, to ne drži. Raziskave so pokazale, da ob vapanju 16 mg/ml tekočine je realna absorbcija nikotina v telo enakovredna s tobačnimi cigareti v vrednosti 3. Tudi drugače, skale vsebnosti nikotina v cigaretih in v tekočini niso medsebojno primerljive. Če kadiš tobačke z 9 nikotina, se priporoča tekočina 16 ali 18, glede občutka kajenja/vapanja. Je pa res, kot je napisal k2b, občutek je premosorazmeren s kvaliteto elektronske cigarete.
RANDOM_AVATAR
valjhun
Spreobrnjenec
Spreobrnjenec
 
Prispevkov: 45
Pridružen: 08 Jan 2014, 02:00
Dane zahvale: 0 krat
Prejete zahvale: 0 krat

OdgovorNapisal/-a mateb » 16 Maj 2014, 02:18

Se strinjam z k2b. Koliko bo nikotina telo prejelo je bolj odvisno od naprave kot pa od tekočine. Na protankih mi je 12mg ravno prav. Na Kayfunu mi je 12mg občutno preveč.

Ena izmed firm za ta male ecigaretke ima standardno notri 32mg nikotina. In baje je to večini uporabnikov ravno prav, da jih zadovolji. Jaz osebno si ne predstavljam da bi karkoli več kot 18 mg uporabljal na opremi, ki jo imam. 18mg me že lepo prbije.

Kar se tiče cigaret je na škatlici podatek, koliko nikotina bo telo prejelo ob 1 pokajeni cigareti. Sama cigareta ga ima 10x več. Telo torej absorbira okoli 10%.

Za ecigarete se še ne ve. Podatki so različni in preveč odstopajo. Mislim da od 5% - 40%.

Sem pa tudi jaz bral o katranu in o tem da se lepi na pljuča ter ima tako nikotin lažjo pot in več časa, da se absorbira. Če pogledamo realno, je inhalacija pri navadni cigareti zelo kratka. Bi rekel cca. 1 sekunda. Dima ne zadržuješ dolgo v ustih. Hitro in plitko vdihneš ter hitro izdihneš. Pri elektronski cigareti pa so vsaj pri meni in mislim, da tudi pri večini ostalih, inhalacije precej daljše. Cca. 5-7 sekund. Sam vdih pa je bolj globji v primerjavi s kajenjem navadne cigarete. Zato baje pri elektronski cigareti človek prejme večino nikotina ravno preko ustne votline. Pri navadni cigareti pa preko pljuč, ker se katran lepi na pljuča.

Moje mnenje je za standardno opremo:

6mg - super super light cigarete
12 mg - light cigarete
18 mg - močnejše cigarete ala Marlboro rdeči

Za napredno opremo:

6mg - light cigarete
12 mg - močnejše cigarete
RANDOM_AVATAR
mateb
Vejper
Vejper
 
Prispevkov: 64
Pridružen: 13 Jan 2014, 02:00
Dane zahvale: 1 krat
Prejete zahvale: 6 times


Vrni se na Splošno o elektronski cigareti

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

cron