Elektronska cigareta in varnost

V rubriko splošno o elektronski cigareti spada resna debata o vsem, česar niste uspeli razvrstiti v nobeno drugo rubriko.

Elektronska cigareta in varnost

OdgovorNapisal/-a aya0aya » 03 Jan 2014, 11:57

Najbrž smo vsi že slišali za elektronsko cigareto, od tu naprej pa imamo različne informacije.

Nekateri kadilci, ki so razmišljali o tem, da bi z navadnih cigaret prešli na elektronsko, so najbrž naleteli na članke, ki uporabo močno odsvetujejo z obrazložitvijo, da bo vašim pljučem naredila več škode, kot vsakdanje delo v premogovniku.

Kaj je torej res in kaj ni?

Pojdimo lepo po vrsti.

Elektronska cigareta deluje tako, da upari tekočino, ki je sestavljena iz mešanice propilen glikola in/ali rastlinskega glicerina. Mešanica je lahko v kakršnemkoli razmerju teh dveh sestavin, lahko pa vsebuje le eno od njiju.
Poleg tega je tekočina lahko sestavljena iz različnih arom, ki se uporabljajo tudi v prehrani in različnih stopenj nikotina.
Na trgu lahko najdemo dovolj izdelkov različnih proizvajalcev z različnimi razmerji za vsak okus in potrebo.

V slovenskih medijih se poleg prispevkov prodajalcev, pojavljajo prispevki, ki navajajo raziskave, da so te tekočine izredno škodljive.

Kaj je torej res? Na eni strani imamo prodajalce, ki seveda hvalijo svoj izdelek, na drugi pa zagrizene borce proti kajenju, vsak pa navaja svojo resnico kot edino pravilno.

Vsak si lahko ustvari svoje mnenje že s kratkim brskanjem med poplavo strani v angleščini. Za tiste, ki pa angleško ne razumejo dovolj, pa informacij v slovenščini ni dovolj, da bi si lahko ogledali obe plati medalje.

Zaenkrat samo na kratko, natančneje o različnih preiskavah in zelo zanimivih izjavah strokovnjakov pa kdaj drugič.

Koliko elektronska cigareta zares škodi?
To je vprašanje, ki tistega, ki razmišlja, da bi prešel na alternativno obliko kajenja, najbolj bega.
Res je, da dolgoročne raziskave niso in ne morejo biti narejene, saj ne obstaja dovolj časa, če pa pogledamo sama dejstva, pa je kajenje elektronske cigarete veliko varnejši način dovajanja nikotina.

Navadna cigareta vsebuje 599 dodatkov, pri gorenju proizvaja preko 4000 škodljivih kemikalij, od teh več kot 60 rakotvornih.
Tekočina elektronske cigarete vsebuje le propilen glikol, rastlinskegi glicerin, nikotin in arome, ki se uporabljajo v prehrani.

Zakaj torej naši mediji navajajo, da je raziskava pokazala, kako škodljive so elektronske cigarete?

Vsi ti članki se opirajo na grško raziskavo, podprto tudi s strani Pfizerja. Kako deluje ta farmactevtski gigant pa si lahko preberemo nekaj tudi v slovenskem jeziku.
Tudi o eni izmed sodelujočih v raziskavi, Christini Gratziou se lahko najdejo informacije, ki zasejejo dvom v kredibilnost.

Medtem, ko je narejenih že veliko različnih raziskav o elektronski cigareti, se naši mediji opirajo le na eno, in še ta je dvomljiva.

Zakaj tako?
Zelo verjetno so v ozadju farmacevtski giganti, ki ne želijo izgubiti uporabnikov farmacevtskih pripomočkov za odvajanje od kajenja. Če pa že, potem želijo prodajati elektronsko cigareto v lekarnah. Paradoks?


Zaključek
Prehod na elektronsko cigareto je veliko bolj varen, kot vztrajanje pri navadni.
Čeprav je veliko možnosti, da nam bodo možnost kajenja e-cigaret kmalu omejili, vzeli, ali pa nam jih prodajali samo v lekarnah na zdravniški recept, to ni zato, ker želijo, da bi bili zdravi, ampak zaradi drugih interesov, ki so v ozadju.

In še moja osebna izkušnja; odkar ne kadim več navadnih, ampak elektronske, ne kašljam več, lažje diham, hoja v hrib je enostavnejša brez lovljenja sape in še ljudje okoli mene so bolj zadovoljni, ker ne smrdi. Je treba še kaj dodati?
RANDOM_AVATAR
aya0aya
Spreobrnjenec
Spreobrnjenec
 
Prispevkov: 29
Pridružen: 01 Jan 2014, 02:00
Dane zahvale: 0 krat
Prejete zahvale: 0 krat

Varnost-nevarnost

OdgovorNapisal/-a alansi » 18 Jan 2014, 17:20

Veliko se zadnje čase govori o električni cigareti, predvsem kot nekaj strašno škodljivega. In najhuje je, ko izveš, da večina negativnih kampanj izhaja iz tobačnega in farmacevtskega lobija, kajti eksponencialna rast števila uporabnikov elektronskih cigaret jim odžira veliko dobičkov, interes držav pa je, navkjub proklamirani borbi za zdravje državljanov, na strani tobačnega lobija, kajti trošarine so kar lep prispevek v državne malhe.
Zelo sem razočaran tudi nad poročanjem medijev, kajti o tej temi ponavadi poročajo novinarji, ki so drugače zadolženi za popisovanje cen solate na lokalni tržnici in tak je tudi pristop. Najde neko novico in čeprav razume samo kakšno polovico povedanega izbere trditve, ki strašijo in to potem zapiše.
Seveda so ob vsem tem ljudje prestrašeni. Sam v pogovorih o elektičnih cigaretah nikoli ne trdim, da so zdrave in neškodljive, ampak bolj pojasnjujem da je to samo manj škodljiv način blaženja naše odvisnosti. In najbolj me vedno čudi, kako kadilci "analognih" vedno najdejo največ argumentov proti električni cigareti. Sedaj jim že sarkastično odgovarjam, da imajo seveda prav, ker so ekološko usmerjeni. Ampak na koncu vedno prpravim test z robčkom: kadilec i jaz vsak zajameva dim in pihneva skozi papirnati robček. Takrat se ljudje vsaj malo zamislijo...
RANDOM_AVATAR
alansi
Spreobrnjenec
Spreobrnjenec
 
Prispevkov: 47
Pridružen: 14 Jan 2014, 02:00
Dane zahvale: 0 krat
Prejete zahvale: 0 krat

OdgovorNapisal/-a aya0aya » 19 Jan 2014, 09:46

Točno moje misli.

Precej nadležno se je tudi ukvarjati z običajnim folkom, ki ti na vsak način želi razložiti, kako je vapanje še 100x bolj škodljivo od kajenja. In ti kot enega od argumentov predstavijo to, da so jih hoteli dati samo v lekarno na recept.
In ti hočejo razložiti, da je en Ego bolj škodljiv od drugega (ker jih je pač nekdo prepričal, da je njihov Ego zdrav, drugi pa ne - he kako fino se sliši v prenesenem pomenu).

Jaz sem se tudi naveličala, in točno to, odgovarjam sarkastično, na koncu pa le dodam, da je vse v denarju.
RANDOM_AVATAR
aya0aya
Spreobrnjenec
Spreobrnjenec
 
Prispevkov: 29
Pridružen: 01 Jan 2014, 02:00
Dane zahvale: 0 krat
Prejete zahvale: 0 krat

OdgovorNapisal/-a fortitudo » 08 Jul 2014, 08:31

Glede sestavin za tekočine: v familiji imam tako kemika kot tudi živilca, ki pravita, da če gre res samo za čisti propilen glikol oz. glicerol (farmacevtske verzije), vodo in nikotin to ne bi smelo biti problematično (razen za alergike in za tiste "manijake", ki nimajo meje pri koncentraciji nikotina). Vprašanje je kaj je z aromami. Vprašanje je tudi, kako ob segrevanju reagirajo kovinski deli tankov, grelnih glav in drugi materiali. Vseeno je pa vse skupaj načeloma veliko boljše kot analogni čik. Tudi po mojih izkušnjah...pljuča so mi hvaležna...
RANDOM_AVATAR
fortitudo
Spreobrnjenec
Spreobrnjenec
 
Prispevkov: 32
Pridružen: 10 Jun 2014, 01:00
Kraj: Ljubljana
Dane zahvale: 0 krat
Prejete zahvale: 0 krat

OdgovorNapisal/-a p0gi » 18 Avg 2015, 22:40

Že nekaj časa pregledujem znanstvene članke o e-cigaretah (odkar sem začel vejpat) pa bom malo napisal o prebranem.


Nevarnosti nikotina - zasvojenost, toksičnost

1. Nikotin povzroča zasvojenost, zato bi bilo potrebno, da izdelke ki vsebujejo nikotin lahko prodajajo samo polnoletnim.

2. Nikotin je strupen in lahko ob zaužitju e-tekočine pride do zastrupitve (enako če zaužijemo tobak).


Nevarnosti PG/VG - Izločanje formaldehida
Vsi ste verjetno zasledili članek, da ?Elektronske cigarete vsebujejo 10 krat več rakotvornih snovi kot navadne.? To naj bi ugotovili Japonski znanstveniki, a so mediji to iztrgali iz konteksta.

1. Od 32 različnih vzorcev/proizvodov e-tekočin je le EN SAM proizvod dosegel 10x vrednost formaldehida. Povprečje vseh testiranih vzorcev je pokazalo, da je vsebnost formaldehida 4-6 NIŽJE kot pri navadnih cigaretah.

2. Formaldehid je le ena od ducatih kancerogenih snovi v navadnih cigaretah. Mediji so poudarjali samo vsebnost formaldehida (ki so ga našli močno povišanega zgolj v enem vzorcu), niso pa povedali, da niso zaznali nobenih drugih kancerogenih snovi, ki jih najdemo v navadnih cigaretah (benzen, acetat, arzen, acetal dihidrid....).

3. Vzporedne raziskave pod vodstvom Dr. Farsalinosa so pokazale:
-Formaldehid se lahko izloča v povečanih količinah, če je v e-tekočini več PG (propilen glikol). Če uporabljamo samo VG (rastlinski glicerin) je izločanje formaldehida zanemarljivo.
-Pri napetosti baterije do 4V (pri 2 - 2,5 ohm tuljavah) je izločenega formaldehida 18x-200x MANJ kot pri navadnih cigaretah. Z višanjem napetosti in moči (ob višjih temperaturah tuljav) pa se koncentracija izločenega formaldehida drastično poveča. (Pri subohmskem vapanju je lahko izločanje formaldehida zelo visoko!)


Nevarnosti arom- težke kovine, diacetil, kisline

1. V nekaterih aromah (v majhnih količinah) najdemo kovine kot so aluminij, baker, kadmij, svinec... Te so lahko v večjih količinah zdravju škodljive, nekatere tudi rakotvorne.

2. V nekaterih aromah so odkrili diacetil, ki povzroča obolenje pljuč t.i. popcorn sindrom - bronchiolitis obliterans.

3. V nekaterih aromah lahko najdemo kisline, kot so citronska kislina... Te prodajajo tudi pri nas. Izogibajte se aromam, ki vsebujejo kakršno koli kislino, saj (baje) le-te škodujejo.
Po vsem napisanem mislim, da je vejpanje občutno manj škodljivo kot kajenje, a je bilo na tem področju raziskav zaenkrat zelo malo, tako da je težko govoriti o kakšnih dolgoročnih posledicah. Pravo sliko bojo pokazale šele longitudinalne študije. Mislim pa, da bi moralo biti glede arom veliko več nadzora in direktiv, kaj lahko in česa ne smejo vsebovati arome.
RANDOM_AVATAR
p0gi
Novinec
Novinec
 
Prispevkov: 1
Pridružen: 18 Avg 2015, 01:00
Dane zahvale: 0 krat
Prejete zahvale: 0 krat

OdgovorNapisal/-a k2b » 19 Avg 2015, 00:59

Izvrsten povzetek, p0gi Slika


Sam bi najbolj izpostavil:
- visoke temperature pri uparjanju - zato mislim da gre zadeva z TC modi v pravo smer da izključi možnost izločanja škodljivih snovi pri visokih temperaturah

- izogibanje visokim koncentracijam arom (vsaj na daljši rok mislim da jedosti bolj zdravo če vejpamo e-tekočinez 2-5% arome kot pa tiste z 15-25% kot je to priljubljeno v USA/UK in še kje drugje.)
Okus in percepcija arome je zanimiva stvar - niso redki vejperji ki občasno vejpajo tudi samo nikotinsko bazo brez arom - ko enkrat zbombardiraš okuševalne brbončice z visokimi koncentracijami arome bo težko kaj okusil v "normalno" aromatizirani e-tekočini.
Slika

Slika
Uporabniški avatar
k2b
Site Admin
Site Admin
 
Prispevkov: 1826
Pridružen: 04 Jan 2014, 02:00
Kraj: Obala
Dane zahvale: 292 times
Prejete zahvale: 390 times

Re: Elektronska cigareta in varnost

OdgovorNapisal/-a Aleks » 14 Okt 2016, 13:32

Če le najdem čas, si preberem starejše zanimive prispevke iz sveta vejpa, žal jih je v zadnjem času vedno manj :( .

Zmotilo pa me je tole, citiram:
Pri napetosti baterije do 4V (pri 2 - 2,5 ohm tuljavah) je izločenega formaldehida 18x-200x MANJ kot pri navadnih cigaretah. Z višanjem napetosti in moči (ob višjih temperaturah tuljav) pa se koncentracija izločenega formaldehida drastično poveča. (Pri subohmskem vapanju je lahko izločanje formaldehida zelo visoko!)


Strinjam se, da je koncentracija izločenih (tudi potencialno škodljivih) snovi odvisna od višine temperature tuljave, torej od višine električnega toka, ki tuljavo segreva, materiala tuljave in njene upornosti.

Ne razumem pa povezave napetost - subohmsko vejpanje, pri subohmskem vejpanju je napetost nižja kot pri tuljavah nad 1 ohm. V power modu - nastavljenih 12 W - imamo pri 0,5 ohmski tuljavi napetost cca. 2,45 V, pri 1,8 ohmski pa kar 4,65 V (torej že nad mejo, ki jo Farsalinos označuje kot "varno"). Z drugimi besedami,uporovna žica z večjo upornostjo se pri isti moči greje bolj od tiste z manjšo (pa čeprav je tok višji).
Torej osebno sklepam, da subohmsko vejpanje kvečjemu povečuje varnost, saj zaradi nižjih temperatur tuljav zmanjšuje vnos potencialno nevarnih snovi (to ne velja za tiste fanatike, ki v iskanju "neskončnega" oblaka višajo moč do onemoglosti).

Je pa pri subohmski upornosti večja nevarnost za samo baterijo, saj z nižanjem upornosti tok kvadratno narašča in lahko hitro naraste do vrednosti, ki lahko baterijo uničijo in povzročijo resne posledice za uporabnika.
Slika
Uporabniški avatar
Aleks
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 205
Pridružen: 24 Mar 2016, 12:30
Kraj: Ljubljana
Dane zahvale: 52 times
Prejete zahvale: 121 times

Re: Elektronska cigareta in varnost

OdgovorNapisal/-a ElGrigon » 14 Okt 2016, 20:15

Ne gre se ne za tok in za napetost ampak moč.
Temperatura pa je odvisna od moči, materiala-odvajanje toplote, površine odvajanja.
Pri subohmskem vejpu govorimo o bistveno večjih temperaturah.


Lp, ElGrigon
Uporabniški avatar
ElGrigon
Veteran
Veteran
 
Prispevkov: 373
Pridružen: 28 Jul 2014, 01:00
Kraj: Sv. Jurij v Slovenskih Goricah
Dane zahvale: 9 times
Prejete zahvale: 28 times

Re: Elektronska cigareta in varnost

OdgovorNapisal/-a Aleks » 14 Okt 2016, 23:47

Se strinjam, velika moč. P=U×I. Ampak moč ni visoka zaradi visoke napetosti, temveč zaradi velikega toka. Padec napetosti je na majhni upornosti majhen, tok pa velik. Po mojem razumevanju je pri subohm vejpanju za segrevanje ključen visok tok.
Zato mi ni jasno, zakaj Farsalinos visoke temperature in povečano izločanje formaldehidov povezuje z napetostjo. Vsaj jaz sem tako razumel napisano.
Slika
Uporabniški avatar
Aleks
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 205
Pridružen: 24 Mar 2016, 12:30
Kraj: Ljubljana
Dane zahvale: 52 times
Prejete zahvale: 121 times

Re: Elektronska cigareta in varnost

OdgovorNapisal/-a ElGrigon » 14 Okt 2016, 23:54

Ker laično poznava osnove elektrotehnike.
Uporabniški avatar
ElGrigon
Veteran
Veteran
 
Prispevkov: 373
Pridružen: 28 Jul 2014, 01:00
Kraj: Sv. Jurij v Slovenskih Goricah
Dane zahvale: 9 times
Prejete zahvale: 28 times

Re: Elektronska cigareta in varnost

OdgovorNapisal/-a k2b » 15 Okt 2016, 02:45

Aleks -z 0,5 Ohmsko tuljavo pri 12W bo vejp zelo reven - še 20W je prešvoh - tam nekje od 25W naprej se šele začne...

O napetosti je govora ker je text preveden ou. povzet še iz časov VV (variable voltage) baterij ko še sploh ni bilo VW modov.
No - sedaj imamo regulirane mode (in neregulirane vezane serijsko) ki grejo do 8,4V - in to je že kar lepa moč ali tok če hočeš.
Kot sam razumem je napomembnejša temperatura uparjanja glede na velikost komore atomizerja - kar privede pri prevelikih močeh/napetostih/temperaturah do razgradnje neželjenih/škodljivih sestavin v e-juicih.

O tem govori in opozarja tudi dr.Farsalinos na septemberskem VapeExpo v Parizu - in da - spet govori o V(oltih) torej napetosti ker je ponovil NEJM test
(New England Journal of Medicine) z istimi napravami : CE4 atomizer, Innokin iTaste VV baterija in Halo e-juice.

http://www.vapingpost.com/2016/10/07/wh ... 016-paris/

Na kratko: opozarja na veliko porabo e-juica, značilno za sub-ohm vejperje in meni da zniževanje NIC stopnje in hkratno povečevanje porabe ni prava pot ker po tej varianti pri 12 ml dnevne uporabe prejmemo večjo dozo emisij formaldehidov kot če pokadimo škatlo cigaret na dan

Slika

Sicer so resda formaldehidi samo ena od ne-vem-koliko-tisoč škodljivih snovi v tobačni cigareti - ampak vseeno dr.F. malce zaustavlja vlak ki z extremnimi močmi naprav za uparjanje in extremnimi porabami (ki jih na žalost forsira vape inustrija oz. trgovina) ne gre v čisto pravo smer.

Mislim da je najbolj varno uparjanje v območju 1,2 -1,8 Ohma pri močeh od 10 - 16W - in to so pač M2L atomizerji.Seveda ni vsak izlet v D2L svet že absolutno škodljiv - bolj vprašljivo pa je procesiranje 15 in več ml e-juica dnevno skozi ustne sluznice in pljuča ker menim da je to za telo kar precejšen napor - pa verjetno se še kej kam prime :D .
O tem se pa more vsak sam odločiti - sam zadnje opozorilo dr.F. jemljem kar resno v smislu umirjanja in vračanja k osnovnemu vejpu. Navsezadnje vejpamo "zase" oz. zato da pač ne kadimo in ne za scenske efekte aka fog machine 8) :lol:
Slika

Slika
Uporabniški avatar
k2b
Site Admin
Site Admin
 
Prispevkov: 1826
Pridružen: 04 Jan 2014, 02:00
Kraj: Obala
Dane zahvale: 292 times
Prejete zahvale: 390 times

Re: Elektronska cigareta in varnost

OdgovorNapisal/-a ElGrigon » 15 Okt 2016, 14:03

Se popolnodma strinjam. Vape industrija gre v skrajnosti in nimaš več velike izbire normalnega vejpa. Subohm vejp že, da paše, ampak tekočine pa gre. Kar sem včasih mel nekaj mesecev zdaj skurim v enem.

Počasi se vračam nazaj. Trenutno poskušam novi EZipe od FummyTecha. Odlično za M2L. Razmišljam tudi o genesis style variantah ampak nekateri pravijo, da ni okus pravi. Bo treba probat.
Uporabniški avatar
ElGrigon
Veteran
Veteran
 
Prispevkov: 373
Pridružen: 28 Jul 2014, 01:00
Kraj: Sv. Jurij v Slovenskih Goricah
Dane zahvale: 9 times
Prejete zahvale: 28 times

Re: Elektronska cigareta in varnost

OdgovorNapisal/-a Aleks » 15 Okt 2016, 14:11

Hvala za pojasnilo, zdaj mi je jasno. Najbrž so bile tudi uporabljene grelne glave višjih upornosti, sklepam da so te baterije prešvoh za subohm.
Z računom sem zgolj želel prikazati, katera veličina najbolj vpliva na moč in s tem na segrevanje glede na upornosti uporabljene tuljave.
Se mi pa zdi, da proizvajalci premalo poudarjajo problem previsokih temperatur in posledičnih tveganj, vse gre v smeri ogromnih moči.
Prav tako sklepam, da vedno bolj mini izvedbe niso ravno prava smer, atomizerji enostavno postajajo premajhni, da lahko učinkovito odvajajo toploto.

Hvala obema.
Lp, Aleks
Slika
Uporabniški avatar
Aleks
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 205
Pridružen: 24 Mar 2016, 12:30
Kraj: Ljubljana
Dane zahvale: 52 times
Prejete zahvale: 121 times


Vrni se na Splošno o elektronski cigareti

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

cron