Vejperji gremo na ustavno sodišče

V rubriko splošno o elektronski cigareti spada resna debata o vsem, česar niste uspeli razvrstiti v nobeno drugo rubriko.

Vejperji gremo na ustavno sodišče

OdgovorNapisal/-a Aleks » 30 Mar 2017, 22:13

Objavljamo poziv Združenja vejperjev Slovenije:

Slovenski vape trgovci so se v sodelovanju z Združenjem vejperjev Slovenije odločili, da gredo na Ustavno sodišče z namenom, da se člen o prepovedi spletne prodaje elektronskih cigaret in povezanih izdelkov umakne iz novega ZOUPTI zakona. To je hkrati verjetno tudi še edina preostala možnost, da se glede tega zakona lahko kaj naredi.

Na slovenskem trgu je trenutna situacija takšna, da preko spletnih strani slovenskih trgovcev ni možno več naročiti skorajda nič. Na njihovih spletnih straneh so le še arome, breznikotinske baze, žice, vate, baterije in morda še kakšna malenkost. Kar pa zaenkrat ne velja za tujino, saj kot kaže lahko iz tujine brez problemov naročujemo celoten spekter izdelkov. Za nas kot uporabnike ni nekakšne večje spremembe glede novega ZOUPTI zakona. Je pa zato sprememba toliko večja za slovenske vape trgovce, ki zaradi tega dobesedno propadajo, saj beležijo zelo velik upad prometa.

Zakaj pomagati slovenskim vape trgovcem?

Slovenski vape trgovci si z ustavno presojo prizadevajo, da se člen o prepovedi spletne prodaje elektronskih cigaret in povezanih izdelkov umakne iz ZOUTPI zakona. V kolikor jim to uspe, bo to imelo pozitivne učinke tako na trgovce, kot tudi na nas uporabnike, saj bomo ponovno lahko naročevali izdelke tako od slovenskih vape trgovcev, kot iz tujine. V osnovi je ZOUTPI zakon zastavljen tako, da slovenski uporabniki preko spletnih trgovin ne bi mogli naročevati tovrstnih izdelkov iz Slovenije, kot tudi iz tujine, zato je vprašanje časa, koliko časa bomo še lahko naročevali iz tujine.

Drug razlog za pomoč slovenskim trgovcem pa je dejstvo, da bo pri krčenju slovenskih vape shopov prišlo do pomanjkanja podpore kadilcem pri prehodu iz tobačnih cigaret na e-cigarete, saj imajo trgovci dobre izkušnje s tem kaj kadilec potrebuje za uspešen prehod. Verjetno nas je veliko takih, ki so nam bili trgovci dolgo časa edini in zanesljivi vir informacij in si želimo, da bi imeli tudi drugi, ki jih bo prehod zanimal, vsaj približno enake možnosti kot smo jih imeli mi.

Kako lahko pomagamo?

Glede ustavne presoje ZOUTPI zakona so se slovenski vape trgovci za pomoč obrnili na nas. Potrebujejo namreč čim več računov (PDF) od nakupov iz tujine, ki bodo služili kot dokaz na sodišču, da se slovenskim vape trgovcem dela škoda in da so v močno depriviligiranem položaju glede na tuja podjetja.

Kaj mora biti iz računa razvidno?

– Datum (kdaj je bil račun ustvarjen – v poštev pridejo le tisti po 11.3.2017)

– Država pošiljatelja (država podjetja, kjer ste opravili spletni nakup)

– Država prejemnika (Slovenija)

– Seznam naročenih izdelkov

Vse ostale podatke, ki niso potrebni, bomo ustrezno prekrili.

V kolikor nakupujete iz tujine, vas pozivamo, da pošljete račune s potrebnimi podatki na us@zv-slo.si in pomagate tako slovenskim vape trgovcem kot tudi sebi.

Računi bodo uporabljeni samo za namen ustavne presoje ZOUTPI zakona. V kolikor bodo slovenski vape trgovci potrebovali vaše račune še za kakšen drug namen, vas bomo o tem obvestili in povprašali za dovoljenje.

Lep pozdrav,

ZVS
Slika
Uporabniški avatar
Aleks
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 205
Pridružen: 24 Mar 2016, 12:30
Kraj: Ljubljana
Dane zahvale: 52 times
Prejete zahvale: 121 times

Re: Vejperji gremo na ustavno sodišče

OdgovorNapisal/-a plamen » 02 Apr 2017, 16:24

Slovenska vlada, bo to težavico rešila na eleganten čisto slovenski način, prepovedala bo uvoz elektronskih cigaret in njihovih sestavnih delov iz tujine (še prav čudno da ni saj je po uredbi tudi čez mejni promet prepovedan, no sedaj jo bodo na to spomnili naši trgovci, češ naj še sosedu crkne krava) in stvar bo rešena!

Mislim pa da bi vsekakor iz razlogov proste trgovine oz tu nekje, morali najti razlog da se spodbija odločitev vlade o prepovedi prodaje preko neta, ki je uvedena zaradi mladoletnih oseb, seveda čisto na pamet brez vseh raziskav. Pa če tudi mladoletnik uporablja Ecigareto je narejeno manj škode kot pa, da bi kadil prave, vse tuje raziskave pa kažejo ravno obratno sliko, da nekadilci zaradi Ecigarete ne prehajajo na navadno cigareto. Po drugi strani pa nas je tako malo, da dvomim da bi se ta koalicija sploh zmenila za nas, če pa že pa bi najraje videli, da vsi začnemo kaditi nazaj in polniti nenasiten proračun!
RANDOM_AVATAR
plamen
Novinec
Novinec
 
Prispevkov: 18
Pridružen: 25 Jun 2016, 02:22
Dane zahvale: 0 krat
Prejete zahvale: 14 times

Re: Vejperji gremo na ustavno sodišče

OdgovorNapisal/-a Aleks » 02 Apr 2017, 19:38

Za boljše razumevanje namenov, zaradi katerih ZVS zbira račune, dodajamo odgovore na nekatera vprašanja:

1. Zakaj zbiramo račune iz tujine?
Slovenski vejperji gremo na US z namenom, da se člen o prepovedi spletne prodaje umakne ven iz ZOUTPI zakona. US je potrebno pokazati in dokazati, da se slovenskim trgovcem dela škoda. Trenutna situacija je takšna, da slovenski potrošnik lahko brez bilo kakšnega problema kupuje iz tujine iz Slovenije pa ne more. Gre za nelojalno konkurenco, kar je protiustavno.

2. Kako zbiramo račune?
Račune zbiramo na naš email: us@zv-slo.si.

3. Kdo ima vpogled v račune?
Vpogled v račune ima samo vodstvo ZVS. Trgovci so nam sporočili, da vpogleda v račune in dostop do emaila, kjer se računi sprejemajo, ne potrebujejo in jih to načeloma ne zanima.

4. Kdo bo dobil račune?
Ko bo to potrebno in ko bomo zbrali zadostno število računov, bomo le-te posredovali odvetniku, kateri vodi to zadevo. Kasneje bodo računi predloženi kot dokaz na Ustavno sodišče. Slovenski trgovci so se vpogledu v vse zbrane račune odpovedali s čimer se strinjamo.

5. V kakšni obliki se bodo računi predložili najprej odvetniku, nato pa še na Ustavno sodišče?
Iz računov bomo odstranili vse podatke, ki niso potrebni. Ti so, podatki o podjetju in podatki o naslovniku. Na računu bo samo razvidno kaj je bilo naročeno, kdaj je bilo naročeno ter iz katere in v katero državo je bilo poslano.

6. Ali se bodo računi uporabili tudi za kakšen drug namen?
NE. Računi se bodo uporabili samo za namen Ustavne presoje ZOUTPI zakona. V primeru, da bi bilo kasneje dobro uporabiti račune še za kakšen drug namen vas bomo o tem obvestili in poprosili za dovoljenje.

7. Kaj pomeni za nas uporabnike, če se izkaže, da je člen o prepovedi spletne prodaje protiustaven?
Za uporabnike to pomeni, da boste še naprej lahko preko spleta kupovali tako iz Slovenije kot tudi iz tujine. Neomejeno. Trenutna situacija je namreč takšna, da slovenski potrošnik naj ne bi mogel naročevati tovrstnih izdelkov niti iz Slovenije niti iz tujine.

8. Kako pa je z naročili iz Kitajske?
Za naročila iz Kitajske je samo še vprašanje časa, do kdaj bodo tovrstne izdelke spuščali čez. Nekateri uporabniki že poročajo, da so bili paketi zavrnjeni in poslani nazaj. Pošiljke iz Kitajske je zelo enostavno nadzorovati saj gredo čez carino. Nadzor nad pošiljkami znotraj EU pa je bistveno težje preverjati saj ne gredo čez carino.

9. Koliko časa traja, da se presodi ali je člen o prepovedi spletne prodaje protiustaven?
Približno 1 leto. Protiustavna presoja zakona ne zadrži in cel čas veljajo pravila, kot so zapisana v zakonu.
Slika
Uporabniški avatar
Aleks
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 205
Pridružen: 24 Mar 2016, 12:30
Kraj: Ljubljana
Dane zahvale: 52 times
Prejete zahvale: 121 times

Re: Vejperji gremo na ustavno sodišče

OdgovorNapisal/-a Aleks » 02 Apr 2017, 20:09

Pa še moj osebni pogled:

Trenutno stanje je, da slovenski trgovci ne smejo prodajati opreme in tekočin po internetu, prav tako ne na daljavo, naročeni izdelki iz tujine pa še nekako prihajajo. To je zelo nekorektno do naših trgovin in jih postavlja v neenak položaj, kar je protiustavno.
Zelo neumno bi jih bilo ne podpreti v njihovih prizadevanjih, da se iz zakona briše člen o prepovedi prodaje po netu (ki ga TPD sploh ne predpisuje!). Prav domači trgovci so garant, da bomo lahko še naprej kupovali izdelke, ki jih bomo potrebovali. Vprašanje je, koliko časa bodo zdržali v trenutnih nekonkurenčnih razmerah na že tako šibkem trgu, kot je slovenski. Koliko prodaja po internetu pomeni pa pove ocena (sem jo enkrat "ujel", popravite me, če se motim), da so pred zakonom trgovine cca. 50% prometa ustvarile prek interneta.
Poleg tega je po mojem mnenju precej optimistično pričakovanje, da bodo kitajske pošiljke še naprej nemoteno prihajale. Da so cariniki do sedaj bolj kot ne "mižali" je po mojem posledica začetne zmede in čakanja navodil, kako naprej ravnati s pošiljkami. Pričakujem, da se bo to v prihodnje začelo spreminjati, pa če mi predložimo račune ali ne. Začela so namreč prihajati opozorila, da so bile nekatere pošiljke že zavrnjene.
Kaj kmalu se lahko zgodi, da tudi mi namesto pošiljke dobimo takle mail:

Slika

Zato sem mnenja, da bi morali ZVS pomagati zbrati račune in prek ustavne presoje "zrušiti" sporni člen. Če bomo uspešni, bi profitirali vsi, tako trgovci, kot mi potrošniki. In tudi pot do nakupov v tujini bi bila s tem odprta.
Slika
Uporabniški avatar
Aleks
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 205
Pridružen: 24 Mar 2016, 12:30
Kraj: Ljubljana
Dane zahvale: 52 times
Prejete zahvale: 121 times

Re: Vejperji gremo na ustavno sodišče

OdgovorNapisal/-a Bronto » 06 Apr 2017, 19:23

No, pa eno moje "začetniško" in "laično" vprašanje:
- pošljem račun (že prej seveda zakrijem svoje podatke in pošljem kot .jpg)
- na računu se vidi, recimo, da sem kupil (in dobil) 5 glav po ceni, ki je enaka za nakup 1,5 glave pri naših trgovcih

A ne bo potem naša "pametna politika" rekla, ah, dajmo podpret naše trgovce, torej, oni lahko prodajajo vse in po katerikoli ceni hočejo, iz tujine pa ne... Da jih zaščitimo... :roll:

Kaj pa potem? :?:
"You live and learn. At any rate, you live." Douglas Adams
Uporabniški avatar
Bronto
Novinec
Novinec
 
Prispevkov: 10
Pridružen: 26 Sep 2016, 18:10
Dane zahvale: 6 times
Prejete zahvale: 1 krat

Re: Vejperji gremo na ustavno sodišče

OdgovorNapisal/-a Buddha » 07 Apr 2017, 11:25

To se ne bo zgodilo. Pri nas je problem, da je vsaka stvar 3x obdavčena. In če želiš imeti vsaj kašno korist od trgovine moraš poleg davka dati še okoli 10% profita. In na artikel potem takoj pride 30-40% dražje kot tujina.
In je brez veze primerjati take stvari koliko kašna stvar stane v tujini. Poleg tega pa pri nas trgovine ne nabavljajo po več 1000kosov ampak samo 10, 100 itd....
RANDOM_AVATAR
Buddha
Novinec
Novinec
 
Prispevkov: 1
Pridružen: 17 Mar 2017, 13:33
Dane zahvale: 0 krat
Prejete zahvale: 0 krat

Re: Vejperji gremo na ustavno sodišče

OdgovorNapisal/-a Aleks » 24 Apr 2017, 13:23

Članek objavljen v Delu, na žalost je spletna verzija na voljo le naročnikom:

Slika

http://www.times.si/slovenija/zaradi-e- ... 3cf1c.html

Zelo dober članek :D
Slika
Uporabniški avatar
Aleks
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 205
Pridružen: 24 Mar 2016, 12:30
Kraj: Ljubljana
Dane zahvale: 52 times
Prejete zahvale: 121 times


Vrni se na Splošno o elektronski cigareti

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

cron