NAGRADNA IGRA "OHRANIMO SPLETNO PRODAJO !"

V rubriko splošno o elektronski cigareti spada resna debata o vsem, česar niste uspeli razvrstiti v nobeno drugo rubriko.

NAGRADNA IGRA "OHRANIMO SPLETNO PRODAJO !"

OdgovorNapisal/-a k2b » 07 Apr 2017, 22:45

Slika
Slo-vaper.com razpisuje nagradno igro z naslovom: OHRANIMO SPLETNO PRODAJO !


V skupnosti slo-vaper.com smo se odločili, da razpišemo nagradno igro, s katero bi spodbudili ljudi k pošiljanju računov, saj bo to povečalo možnosti zmage na ustavnem sodišču.


Vsi, ki boste do vključno 14.4.2017, na naslov: us@zv-slo.si poslali račune, iz katerih so razvidni nakupi izdelkov, ki se jih v Sloveniji ne sme prodajati preko interneta (kompleti elektronskih cigaret, uparjalniki, grelne glave, MOD-i, ohišja, nikotinske tekočine, nikotinske baze ipd.), se boste potegovali za bogate nagrade. V poštev pridejo le tisti računi nakupov, ki so bili opravljeni po 11.3.2017. Najpomembnejši so računi iz držav članic Evropske unije, vsekakor pa so zaželjeni tudi računi iz drugih držav (npr. Kitajska). Vsi do sedaj že prispeli računi bodo prav tako vključeni v žrebanje. Lajkaj objavo na FBju in komentiraj “podpiram” oz. v objavi na forumu komentiraj “podpiram”.


1. Nagrada: Smok Alien 220W (črno/rdeča) + Narda RDA + Ice Cream Man - Caramel Waffle Crunch (30ml, 0mg nic)


2. Nagrada: O.S.M.L - Icy (60ml, 0mg nic) + Frooty - Sour WaterBerry (60ml, 0mg nic) + TFC - Green Apple Sour Beltz (60ml, 0mg nic) + Cream Puff - Banana (30ml, 0mg nic) + Bare Naked - Strawberry Colada (60ml, 0mg nic)


3. Nagrada: Sony VTC4 (2x) + GeekVape Alien Clapton Coil + Cotton Bacon

Srečno vsem!


Pogoji sodelovanja v nagradni igri


1. Kdo lahko sodeluje?
V nagradni igri lahko sodelujejo le polnoletni državljani Republike Slovenije (fizične osebe).


2. Potek nagradne igre in razglasitev nagrajencev

Na us@zv-slo.si pošlji čim več računov od nakupov iz tujine in sodeluj v žrebanju za nagrade. Iz računa mora biti razvidno:
– Datum računa (kdaj je bil nakup opravljen – v poštev pridejo le tisti po 11.3.2017)
– Država pošiljatelja (država podjetja, kjer ste opravili spletni nakup)
– Država prejemnika (Slovenija)
– Seznam naročenih izdelkov, ki spadajo v ZOUTI pod povezane izdelke

Lajkaj objavo na FBju in komentiraj “podpiram” oz. v objavi na forumu komentiraj “podpiram”.

Nagrajenci bodo objavljeni v tem prispevku. V petek, 14.4.2017 se nagradna igra konča in v soboto 15.4.2017 bomo razglasili naključno izžrebane nagrajence, ki bodo prejeli nagrade.

Vsi sodelujoči se s sodelovanjem strinjajo, da v primeru izžreba, lahko objavimo njihovo ime v tem prispevku.


3. Rezultati žrebanja, nagrade in prevzem nagrad
Vsi nagrajenci bodo objavljeni v tem prispevku na slo-vaper.com. Pred izročitvijo nagrad bomo s strani nagrajencev v roku treh (3) dni po razglasitvi zaprosili za potrebne osebne podatke: ime in priimek, datum rojstva in naslov. Posredovanje vseh teh podatkov na mail je pogoj za izročitev nagrade prejemniku. Denarno izplačilo nagrad ni mogoče, nagrade niso prenosljive, zamenjava nagrade ni mogoča.4. Organizator nagradne igre "OHRANIMO SPLETNO PRODAJO !", je slo-vaper skupnost.5. Odgovornost
Organizator ne nosi nobene odgovornosti, niti ne sodeluje v sporih glede lastništva izžrebanih nagrad. Vsi spori, povezani s pravicami glede lastništva izžrebanih nagrad ne bodo imeli nobenega vpliva na pravilo, da organizator dodeli nagrado tisti osebi, ki je organizatorju poslala svoje podatke v skladu s temi pravili. Organizator bo nagrado v skladu s pravili izročil izžrebani osebi oz. njeni uradno pooblaščeni osebi, katere podatki bodo navedeni v elektronskem sporočilu, ki ga organizator prejme od nagrajenega. Organizator ne prevzema nobene in nikakršne odgovornosti za kakršnokoli škodo, ki bi nastala kot posledica prevzema in koriščenja nagrade, s čimer se sodelujoči s pristopom k tej nagradni igri izrecno strinjajo. Organizator ne prevzema nobene odgovornosti za nedelovanje ali nepopolno delovanje elektronske pošte in internetne povezave sodelujočega ali nedelovanje storitve, ki je posledica napačne uporabe ali neznanja uporabe storitev. V primeru okoliščin, na katere organizator ne more vplivati (višja sila), organizator lahko odpove nagradno igro. O tem mora prek foruma obvestiti udeležence. V takšnem primeru udeležencem ne odgovarja za morebitno nastalo škodo.


6. Pravila nagradne igre
S sodelovanjem v nagradni igri udeleženci potrjujejo, da so seznanjeni s temi pravili in se zavezujejo, da bodo ravnali v skladu s pravili nagradne igre. V primeru kakršnegakoli spora ali nejasnosti štejejo ta pravila za primarna v odnosu do vseh morebitnih drugih objav, bodisi v tiskani, elektronski ali katerikoli drugi obliki. Pravila in splošni pogoji te nagradne igre so na voljo v tem prispevku. Organizator si pridržuje pravico sprememb pravil, če to zahtevajo vzroki tehnične ali komercialne narave ali vzroki na strani javnosti. O vseh spremembah in novostih nagradne igre bo organizator sodelujoče obveščal z objavami v tem prispevku, vse pritožbe in reklamacije rešuje organizator nagradne igre. V primeru utemeljenih pritožb se organizator zavezuje, da jih bo odpravil v čim krajšem času in o tem obvestil udeleženca.7. Varovanje osebnih podatkov

Organizator bo osebne podatke uporabil izključno za potrebe izročitve nagrade. Organizator se zavezuje, da podatki, ki jih bodo nagrajenci posredovali, ne bodo predani v roke tretji osebi ali kakorkoli drugače uporabljeni v nasprotju z zakonodajo Republike Slovenije, razen če je to potrebno zaradi izvedbe nagradne igre.


Slika
Slika

Slika
Uporabniški avatar
k2b
Site Admin
Site Admin
 
Prispevkov: 1826
Pridružen: 04 Jan 2014, 02:00
Kraj: Obala
Dane zahvale: 292 times
Prejete zahvale: 390 times

Re: NAGRADNA IGRA "OHRANIMO SPLETNO PRODAJO !"

OdgovorNapisal/-a k2b » 07 Apr 2017, 23:12

FAQ in navodila za shranjanje računov

1. Zakaj zbiramo račune iz tujine?
Slovenski vejperji gremo na US z namenom, da se člen o prepovedi spletne prodaje umakne ven iz ZOUTPI zakona. US je potrebno pokazati in dokazati, da se slovenskim trgovcem dela škoda. Trenutna situacija je takšna, da slovenski potrošnik lahko brez bilo kakšnega problema kupuje iz tujine iz Slovenije pa ne more. Gre za nelojalno konkurenco, kar je protiustavno.

2. Kako zbiramo račune?
Račune zbiramo na naš email: us@zv-slo.si.

3. Kdo ima vpogled v račune?
Vpogled v račune ima samo vodstvo ZVS. Trgovci so nam sporočili, da vpogleda v račune in dostop do emaila, kjer se računi sprejemajo, ne potrebujejo in jih to načeloma ne zanima.

4. Kdo bo dobil račune?
Ko bo to potrebno in ko bomo zbrali zadostno število računov, bomo le-te posredovali odvetniku, kateri vodi to zadevo. Kasneje bodo računi predloženi kot dokaz na Ustavno sodišče. Slovenski trgovci so se vpogledu v vse zbrane račune odpovedali s čimer se strinjamo.

5. V kakšni obliki se bodo računi predložili najprej odvetniku, nato pa še na Ustavno sodišče?
Iz računov bomo odstranili vse podatke, ki niso potrebni. Ti so, podatki o podjetju in podatki o naslovniku. Na računu bo samo razvidno kaj je bilo naročeno, kdaj je bilo naročeno ter iz katere in v katero državo je bilo poslano.

6. Ali se bodo računi uporabili tudi za kakšen drug namen?
NE. Računi se bodo uporabili samo za namen Ustavne presoje ZOUTPI zakona. V primeru, da bi bilo kasneje dobro uporabiti račune še za kakšen drug namen vas bomo o tem obvestili in poprosili za dovoljenje.

7. Kaj pomeni za nas uporabnike, če se izkaže, da je člen o prepovedi spletne prodaje protiustaven?
Za uporabnike to pomeni, da boste še naprej lahko preko spleta kupovali tako iz Slovenije kot tudi iz tujine. Neomejeno. Trenutna situacija je namreč takšna, da slovenski potrošnik naj ne bi mogel naročevati tovrstnih izdelkov niti iz Slovenije niti iz tujine.

8. Kako pa je z naročili iz Kitajske?
Za naročila iz Kitajske je samo še vprašanje časa, do kdaj bodo tovrstne izdelke spuščali čez. Nekateri uporabniki že poročajo, da so bili paketi zavrnjeni in poslani nazaj. Pošiljke iz Kitajske je zelo enostavno nadzorovati saj gredo čez carino. Nadzor nad pošiljkami znotraj EU pa je bistveno težje preverjati saj ne gredo čez carino.

9. Koliko časa traja, da se presodi ali je člen o prepovedi spletne prodaje protiustaven?
Približno 1 leto. Protiustavna presoja zakona ne zadrži in cel čas veljajo pravila, kot so zapisana v zakonu.


Kako pridemo do obrazca za račun na GB?


Slika
Slika


ter za FT

Slika
Slika
Slika
Slika

Slika
Uporabniški avatar
k2b
Site Admin
Site Admin
 
Prispevkov: 1826
Pridružen: 04 Jan 2014, 02:00
Kraj: Obala
Dane zahvale: 292 times
Prejete zahvale: 390 times

Re: NAGRADNA IGRA "OHRANIMO SPLETNO PRODAJO !"

OdgovorNapisal/-a srakic123 » 13 Apr 2017, 21:52

podpiram
Slika
RANDOM_AVATAR
srakic123
Novinec
Novinec
 
Prispevkov: 11
Pridružen: 09 Nov 2016, 22:37
Dane zahvale: 0 krat
Prejete zahvale: 5 times

Re: NAGRADNA IGRA "OHRANIMO SPLETNO PRODAJO !"

OdgovorNapisal/-a DirtyMac » 14 Apr 2017, 20:20

Podpiram
iStick Pico 75w / Noisy Cricket II 25 / Smoant Charon TC 218 /
Kayfun / Merlin mini / Serpent mini / TFV4 mini / Desire Dessert /
Yuri / Mad Dog / Petri / NarDa / Druga / Sapor RDA / Freakshow RDA / ... neverending
Uporabniški avatar
DirtyMac
Novinec
Novinec
 
Prispevkov: 23
Pridružen: 04 Feb 2017, 16:52
Kraj: Hrastnik / Lj
Dane zahvale: 11 times
Prejete zahvale: 10 times

Re: NAGRADNA IGRA "OHRANIMO SPLETNO PRODAJO !"

OdgovorNapisal/-a k2b » 15 Apr 2017, 03:40

in rezultati žrebanja nagrad so tukaj: prispelo je preko 70 pravilnih računov od 31 udeležencev - nagrajenci pa so:

Slika1. Nagrada: Smok Alien 220W (črno/rdeča) + Narda RDA + Ice Cream Man - Caramel Waffle Crunch (30ml, 0mg nic)
JAN SRAKA


2. Nagrada: O.S.M.L - Icy (60ml, 0mg nic) + Frooty - Sour WaterBerry (60ml, 0mg nic) + TFC - Green Apple Sour Beltz (60ml, 0mg nic) + Cream Puff - Banana (30ml, 0mg nic) + Bare Naked - Strawberry Colada (60ml, 0mg nic)
ALEX POGOREVC


3. Nagrada: Sony VTC4 (2x) + GeekVape Alien Clapton Coil + Cotton Bacon
ART INK TATTOO


Naslednjič pričakujemo ŠE VEČ računov - predvsem iz evropskih držav in Hrvaške (ki je seveda tudi evropska država :shock: :D )

Hvala za sodelovanje !
Slika

Slika
Uporabniški avatar
k2b
Site Admin
Site Admin
 
Prispevkov: 1826
Pridružen: 04 Jan 2014, 02:00
Kraj: Obala
Dane zahvale: 292 times
Prejete zahvale: 390 times

Re: NAGRADNA IGRA "OHRANIMO SPLETNO PRODAJO !"

OdgovorNapisal/-a hattrick11 » 21 Apr 2017, 16:02

Ve
Zadnjič spremenil hattrick11, dne 20 Jun 2023, 09:34, skupaj popravljeno 1 krat.
RANDOM_AVATAR
hattrick11
Vejper
Vejper
 
Prispevkov: 59
Pridružen: 03 Dec 2016, 18:03
Dane zahvale: 23 times
Prejete zahvale: 19 times

Re: NAGRADNA IGRA "OHRANIMO SPLETNO PRODAJO !"

OdgovorNapisal/-a jero » 24 Apr 2017, 10:31

Podpiram. Zakaj?

Ustavna pritožba je še edina preostala opcija, ki bi lahko glede prepovedi spletne prodaje lahko kaj spremenila. Res je, da motiv za ustavno presojo nima veze s vejperji kot potrošniki, saj nas načeloma ne zanima konkurenca in v kako depriviligiranem položaju se nahaja neko podjetje. Vendar pa, če preletimo ustavo lahko hitro ugotovimo, da nas potrošnike ustava ne ščiti v smislu proste trgovine ali kakorkoli, da bi lahko odpravili ta člen. Ravno nasprotno pa ustava to omogoča trgovcem, ki imajo možnost ta člen odstranit. Kakorkoli obračaš je vedno dobro imeti pred sabo jasen cilj za nas potrošnike - ukinit prepoved spletne prodaje. Kdo nam to lahko omogoči? Trgovci. Bi jim pri tem pomagali, če imamo možnost? Vsekakor!

Zdej kar se tiče špecanja tukaj lepo piše "Vpogled v račune ima samo vodstvo ZVS. Trgovci so nam sporočili, da vpogleda v račune in dostop do emaila, kjer se računi sprejemajo, ne potrebujejo in jih to načeloma ne zanima." in tukaj "Ko bo to potrebno in ko bomo zbrali zadostno število računov, bomo le-te posredovali odvetniku, kateri vodi to zadevo. Kasneje bodo računi predloženi kot dokaz na Ustavno sodišče. Slovenski trgovci so se vpogledu v vse zbrane račune odpovedali s čimer se strinjamo.". Temu jaz ne bi rekel da je "špecanje" temveč je zbiranje gradiva s katerim odvetnik lažje dokaže protiustavnost. Zdej ali lahko US te račune posreduje naprej do inšpekcijsih služb ali v druge države? Ne. Dokazno gradivo je dokazno gradivo in ti podatki se ne smejo kar podajat iz rok v roke.

Glede "preganjanjem prekomejnega nakupovanja, kar je kot kaže eden neprikritih ciljev te akcije". Zavoljo argumenta reciva, da to drži. Bi bilo za njih sploh smiselno potem iti na US? Ne bi bilo verjetno bolje pustiti, da se zadeve odvijejo kakor so zastavljene, se prilagoditi in imeti na trgu monopol kjer bi dva ali trije trgovci s podružnicami obvladovalo celotno trgovino z EC v Sloveniji? Se ti zdi, da trgovci sploh potrebujejo naše račune, da "zašpecajo" tuje trgovce? Zkaj ne bi sami naročili poceni nautlius glave iz vseh EU in Kitajskih trgovin in to dostavijo na ustrezne službe. Zakaj ne naredijo tako? Verjetno se dobro zavedajo, da brez spletne prodaje za njih ni neke svetle prihodnosti, saj jih bo v momentu povozila tobačna industrija, ko bo pumpe in v trafike založila s svojimi izdelki, njihova trgovina bo pa ostala na nivoju modelarskega krožka ali seks šopa. Nijihov interes je tu skladen z našim.

Slabšega položaja v katerem smo danes sploh ne more bit. Sicer je res, da trenutno se prepoved prekomejne prodaje ne izvaja, vendar JE v Sloveniji po zakonu prepovedana. Garantirano pride na vrsto tudi to in ne bodimo naivni, da "ne diraj lava dok spava" miselnost tu velja. Če bomo čakali in sedeli križem rok se zna zgodit, da izgubimo še zadnjo priložnost, ki nam bo omogočila, da vejpanje v Sloveniji ohranimo odprto in neodvisno... in kdor lahko to doseže, mu moramo pri tem pomagat. Ta pristop je edina pot za dosego tega cilja, saj smo bili pri ostalih pristopih neuspešni.
Uporabniški avatar
jero
Veteran
Veteran
 
Prispevkov: 446
Pridružen: 03 Sep 2015, 01:00
Kraj: Notranjska
Dane zahvale: 167 times
Prejete zahvale: 214 times

Re: NAGRADNA IGRA "OHRANIMO SPLETNO PRODAJO !"

OdgovorNapisal/-a Aleks » 24 Apr 2017, 13:42

Zelo dober povzetek, jero :D

S prepovedjo ali bolj doslednim preganjanjem prekomejnega nakupovanja, kar je kot kaže eden neprikritih ciljev te akcije (v smislu, če že mi ne moremo, potem prepovejte tudi drugim), se manevrski prostor za uporabnike oži (če uspete, potem ne bom imel možnosti prekomejnega kupovanja in bom obsojen na monopolizem naših trgovcev in to je zadnje, kar si želim).


Hattrick, cilj celotne akcije je diametralno nasproten, kot si zapisal v citiranem delu. Novi zakon je že uvedel prepoved spletne prodaje, tako doma, kot v tujini. V praksi je to izpadlo tako, da se zakonskega določila domači trgovci držijo, pošiljke iz tujine pa vsaj zaenkrat še neovirano prihajajo (čeprav smo že dobili obvestila o zavrnjenih pošiljkah). Se bo pa to nedvomno spremenilo, na vprašanja naših članov so na carini odgovorili, da še čakajo ustrezna navodila. Pa jih bodo slej ko prej dobili, v to ne dvomim. Takrat pa se bo spletni nakup iz tujine spremenil v loterijo - bodo moj paketek odprli ali ne? Glede na to, da oprema ni ravno poceni, izguba vsake druge ali tretje pošiljke tudi ni ravno opcija, vsaj po mojem mnenju.

Cilj akcije je OHRANITEV spletne prodaje, kar seveda zajema tako domače kot tuje spletne trgovine. Le tako bo konkurenca zagotovljena, domači trgovci pa bodo lahko spet konkurenčni tujim, saj promet po spletu po ocenah predstavlja vsaj 50% celotne prodaje. Ne pozabimo, da TPD prepovedi spletne prodaje sploh ne zahteva.

Je pa dobro, da o tej temi debatiramo, vsako mnenje ali sugestija je vsekakor zelo dobrodošla :D
Slika
Uporabniški avatar
Aleks
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 205
Pridružen: 24 Mar 2016, 12:30
Kraj: Ljubljana
Dane zahvale: 52 times
Prejete zahvale: 121 times

Re: NAGRADNA IGRA "OHRANIMO SPLETNO PRODAJO !"

OdgovorNapisal/-a k2b » 24 Apr 2017, 13:49

@hattrick11 - hvala za tvoje mnenje - pa čeprav se z njim ne strinjam :D

Predvsem se ne strinjam z delom v katerem govoriš da nam naša akcija zbiranja računov tujih trgovcev - nam kot vejperjem potrošnikom lahko bistveno poslabša sedanje stanje ko paketi še hodijo skozi. Kot da bi US naložilo Carinski upravi da naj zdaj bolj pazi na paketke z vejpersko vsebino ter jih nekako bolj podrobno pregleduje med vsemi tisoči paketov ki grejo skozi carinsko kontrolo. To je zaradi količine praktično nemogoče .

Država ima svojo moč da uveljavlja zakonodajo - mi kot državljani pa svoje pravice ki jih lahko svobodno uveljavljamo. Če je določena skupina gospodarskih subjektov - v tem primeru trgovcev z vape opremo z nekim ukrepom prizadeta - in se ta ukrep tiče tudi celotne slovenske vejperske populacije - potem je to po mojem samo za podpreti. In če ima ta skupina tudi pravno podporo, življenjski interes in motivacijo za spremembo - potem je to za podpreti dvakrat in večkrat če je treba. Mi kot potrošniki praktično nimamo kaj zgubiti - naši vape trgovci lahko pa ogromno dobijo - in z njimi posledično tudi mi. Sivo cono ko smo vsi tiho in upamo da bo "šlo skozi" imamo tudi že zdaj - in to nam v vsakem primeru ostane - razen če Carinska uprava zaposli ogromo dodatnega kadra in uvede totalni nadzor za pakete v povprečni vrednosti 20-30EUR - kar je zelo zelo malo verjetno če sploh.

Tako da kljub temu da sem vedno zagovarjal svobodno trgovino in dosti večkrat omenjal izdelke iz Fasttecha, Gearbesta in drugod kot izdelke iz slovenskih vape shopov - to akcijo jasno da

PODPIRAM

ker gre tu ravno za svobodno trgovino ki je bila zaradi vse večje svetovne internetne prodaje domačim trgovcem ONEMOGOČENA.

Je pa vedno dobrodošla debata o teh stvareh in različna mnenja o tematiki - saj sem vedno mnenja da "tam kjer vsi mislijo enako - ponavadi nihče nič ne misli " :D

Vape On!
Slika

Slika
Uporabniški avatar
k2b
Site Admin
Site Admin
 
Prispevkov: 1826
Pridružen: 04 Jan 2014, 02:00
Kraj: Obala
Dane zahvale: 292 times
Prejete zahvale: 390 times

Re: NAGRADNA IGRA "OHRANIMO SPLETNO PRODAJO !"

OdgovorNapisal/-a plamen » 29 Apr 2017, 09:42

Na prizadevanja naših trgovcev v zvezi prepovedi prodaje po internetu, češ da so slovenski trgovci v deprivilegiranem položaju glede na tuja podjetja, ki še vedno nemoteno dobavljajo te izdelke v Slovenijo je ministrstvo za zdravje odgovorilo tako, kot sem predvidel že pred mesecom dni:

"Na ministrstvu za zdravje pojasnjujejo, da prodajna mesta, vključena v čezmejno prodajo elektronskih cigaret na daljavo, ne smejo dobavljati teh izdelkov potrošnikom v državah članicah, kjer je takšna prodaja prepovedana. »V primeru, da se to vseeno zgodi, bo Slovenija o tem poročala državi izvora izdelka, če gre za državo članico Evropske unije. V primeru, da je izdelek iz države, ki ni članica Evropske unije, se s FURS dogovarjamo o najučinkovitejših načinih izvajanja zakonodaje.«
http://www.times.si/slovenija/zaradi-e- ... 3cf1c.html

Skratka dosegli so, da je še sosedu crknila krava!

Drugače pa mi gre na bruhanje ko berem izjave "Ministrstva za zdravje", v tujini bi jih bilo že 2/3 zaradi objektivne odgovornosti zaradi neustreznega zdravljenja in številnih nepojasnjenih smrti v njihovih ustanovah že davno...ve se kje, pri nas pa se spravljajo s posebno vnemo na vejperje! To je res možno samo v Sloveniji! Potem pa se čudijo, da se ljudem na vsake toliko časa strga in naredijo grozljive neumnosti, saj ni čudno če nas 25 let...v glavo, iz dneva v dan!

NO TUDI TAKO SE NA TEM PODROČJU ŽIVLJENJA SLOVENCEV, IZVAJA SOROŠEV NEOLIBERALIZEM!
RANDOM_AVATAR
plamen
Novinec
Novinec
 
Prispevkov: 18
Pridružen: 25 Jun 2016, 02:22
Dane zahvale: 0 krat
Prejete zahvale: 14 times

Re: NAGRADNA IGRA "OHRANIMO SPLETNO PRODAJO !"

OdgovorNapisal/-a Aleks » 29 Apr 2017, 20:29

Na prizadevanja naših trgovcev v zvezi prepovedi prodaje po internetu, češ da so slovenski trgovci v deprivilegiranem položaju glede na tuja podjetja, ki še vedno nemoteno dobavljajo te izdelke v Slovenijo je ministrstvo za zdravje odgovorilo tako, kot sem predvidel že pred mesecom dni:

"Na ministrstvu za zdravje pojasnjujejo, da prodajna mesta, vključena v čezmejno prodajo elektronskih cigaret na daljavo, ne smejo dobavljati teh izdelkov potrošnikom v državah članicah, kjer je takšna prodaja prepovedana. »V primeru, da se to vseeno zgodi, bo Slovenija o tem poročala državi izvora izdelka, če gre za državo članico Evropske unije. V primeru, da je izdelek iz države, ki ni članica Evropske unije, se s FURS dogovarjamo o najučinkovitejših načinih izvajanja zakonodaje.«
http://www.times.si/slovenija/zaradi-e- ... 3cf1c.html

Skratka dosegli so, da je še sosedu crknila krava!


Plamen, naši trgovci se prizadevajo za odpravo prepovedi spletne prodaje in pri temu jih vsaj jaz trdno podpiram.

Prepoved spletne prodaje je po mojem mnenju popolnoma zgrešen in nepotreben ukrep, ki na prodajo tobačnih izdelkov nima nikakršnega vpliva, po drugi strani pa dramatično posega na trg elektronskih cigaret, ki je predvsem spletno orientiran. Poleg tega je ukrep neučinkovit in diskriminatoren do naših trgovcev, saj se morajo oni prepovedi držati, medtem ko se tuji trgovci na prepoved požvižgajo. Pri vsem skupaj naši trgovci beležijo 60% upad prometa in vsak si lahko sam zračuna, ali je takšno stanje dolgoročno zdržno ali ne. Vsak od nas upa, da bo vejperska scena v Sloveniji obstala, če ne celo povečala. Brez fizičnih in spletnih trgovin to ne bo mogoče, v to sem prepričan.
Omejevanje trgovine in konkurence je neustavno, še predvsem takrat, kadar zakonska določila škodujejo zgolj domači trgovini.

Ustavno presojo zato ne vidim kot željo, da "sosedu krava crkne", temveč kot legitimno sredstvo za ohranitev konkurenčnosti, od katere bi na koncu vsi imeli največjo korist.
Slika
Uporabniški avatar
Aleks
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 205
Pridružen: 24 Mar 2016, 12:30
Kraj: Ljubljana
Dane zahvale: 52 times
Prejete zahvale: 121 times

Re: NAGRADNA IGRA "OHRANIMO SPLETNO PRODAJO !"

OdgovorNapisal/-a hattrick11 » 05 Maj 2017, 18:02

Ve
Zadnjič spremenil hattrick11, dne 20 Jun 2023, 09:34, skupaj popravljeno 1 krat.
RANDOM_AVATAR
hattrick11
Vejper
Vejper
 
Prispevkov: 59
Pridružen: 03 Dec 2016, 18:03
Dane zahvale: 23 times
Prejete zahvale: 19 times

Re: NAGRADNA IGRA "OHRANIMO SPLETNO PRODAJO !"

OdgovorNapisal/-a plamen » 10 Maj 2017, 02:51

Aleks, popolnoma mi je jasno zakaj se gre in tudi jaz podpiram naše trgovce in njihovo pravico glede enake obravnave. Sam pa vidiš v katero smer gre odgovor ministrstev, točno v tisto v katero sem predvideval, ti neverjetni pokvarjenci bodo naredili to kar se jim zdi najbolj logično, prepovedali bodo ves uvoz nato pa prikazovali, kot ponavadi, kako slovenska družba pravno deluje, čeprav to pravno delovanje slovenske družbe na ESČP čisto vedno izgubijo, ker slovenski pravni sistem lahko deluje izključno v Sloveniji zunaj pa ni vreden počenega groša. In zakaj je danes tako kot je? Potrebno je ljudem povedati resnico, da je pred 25 leti bila dobljena zgolj bitka ne pa vojna, vojna z drugačnimi sredstvi v tem, primeru s Sorosevimi plačanci pa se danes nadaljuje in ta prepoved je zgolj ena izmed njihovih dobljenih bitk proti vejparjem. Dejstvo je, da TPD ne zahteva prepovedi prodaje preko spleta in enako ne preko mejne prodaje, VSE TO JE ZRASLO V MINISTRSTVU ZA ZDRAVJE in tam je glavni sovražnik slovenskih vejperjev ne pa v Evropi in TPD. In zadevi bo potrebno drugače pristopiti, če se bomo hoteli te prepovedi rešiti. Rešiti pa se bo dalo stvari na tak način, kot smo se rešili tistih nalepk ob registraciji vozil, ki si jih je izmislila LDS (ki danes spet vzdiguje glavo).
RANDOM_AVATAR
plamen
Novinec
Novinec
 
Prispevkov: 18
Pridružen: 25 Jun 2016, 02:22
Dane zahvale: 0 krat
Prejete zahvale: 14 times

Re: NAGRADNA IGRA "OHRANIMO SPLETNO PRODAJO !"

OdgovorNapisal/-a Aleks » 10 Maj 2017, 12:39

plamen napisal/-a:Aleks, popolnoma mi je jasno zakaj se gre in tudi jaz podpiram naše trgovce in njihovo pravico glede enake obravnave. Sam pa vidiš v katero smer gre odgovor ministrstev, točno v tisto v katero sem predvideval, ti neverjetni pokvarjenci bodo naredili to kar se jim zdi najbolj logično, prepovedali bodo ves uvoz nato pa prikazovali, kot ponavadi, kako slovenska družba pravno deluje, čeprav to pravno delovanje slovenske družbe na ESČP čisto vedno izgubijo, ker slovenski pravni sistem lahko deluje izključno v Sloveniji zunaj pa ni vreden počenega groša. In zakaj je danes tako kot je? Potrebno je ljudem povedati resnico, da je pred 25 leti bila dobljena zgolj bitka ne pa vojna, vojna z drugačnimi sredstvi v tem, primeru s Sorosevimi plačanci pa se danes nadaljuje in ta prepoved je zgolj ena izmed njihovih dobljenih bitk proti vejparjem. Dejstvo je, da TPD ne zahteva prepovedi prodaje preko spleta in enako ne preko mejne prodaje, VSE TO JE ZRASLO V MINISTRSTVU ZA ZDRAVJE in tam je glavni sovražnik slovenskih vejperjev ne pa v Evropi in TPD. In zadevi bo potrebno drugače pristopiti, če se bomo hoteli te prepovedi rešiti. Rešiti pa se bo dalo stvari na tak način, kot smo se rešili tistih nalepk ob registraciji vozil, ki si jih je izmislila LDS (ki danes spet vzdiguje glavo).


V osnovi se s tabo strinjam. Te bom pa popravil v eni točki: uvoz je z novim zakonom že bil prepovedan. Odgovor ministrstva je bil pričakovan, kvazi načelen, birokratski in posplošujoč. A realnost izgleda povsem drugače, domače trgovce so zatrli, za kontrolo prepovedi prekomejne internetne prodaje pa je zmanjkalo kapacitet, volje, znanja... karkoli že.
Tudi meni osebno v osnovi ustreza, da robo lahko še vedno naročujem v tujini. Po drugi strani pa se zavedam, da uničevanje domače trgovine ne bo prineslo nič dobrega za sceno. Najbolj bodo prizadeti novinci, ki prehajajo ali šele razmišljajo o prehodu s tobačne na e-cig, saj bodo ostali brez prave možnosti nakupa in svetovanja v Sloveniji. Tistih nekaj fizičnih trgovin je pač premalo za učinkovito pokritje trga, internetni nakupi s Kitajske so bolj kot ne v domeni poznavalcev, ki vedo, kaj hočejo.
Zavedam se, da rešitev mogoče ni najbolj optimalna, a alternative žal ne poznam. Določilo je do domačega trga diskriminatorno ter po našem prepričanju neustavno in če želimo imeti kolikor toliko konkurenčne pogoje, ga je potrebno odpraviti. In edini pravi način je sistemska rešitev, kot je napovedana ustavna presoja.
Če bo uspešna, bomo lahko neomejeno naročali tako doma kot zunaj, seveda v okviru TPD. Če pa ne, nam zgolj ostane upati, da bodo cariniki še naprej mižali na eno oko.
Slika
Uporabniški avatar
Aleks
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 205
Pridružen: 24 Mar 2016, 12:30
Kraj: Ljubljana
Dane zahvale: 52 times
Prejete zahvale: 121 times

Re: NAGRADNA IGRA "OHRANIMO SPLETNO PRODAJO !"

OdgovorNapisal/-a Aleks » 10 Maj 2017, 13:07

hattrick11 napisal/-a:Predpostavimo, da drži, da trgovci beležijo 60% upad prometa in da bo jasno, vzrok za to je sprejem TPD in ne grdi tuji trgovec. Torej ne napadati njega, ampak naj bo akcija usmerjena proti TPD in ne v prid njenemu še bolj intenzivnemu izvajanju! Poglejmo dalje. Po drugi strani vemo, da se število vejperjev podvoji prej kot vsakih pol leta. Konec koncev nas je že blizu 10-15.000, kot pravi ZVS. Pomeni, da bodo trgovci v nekaj mesecih 'na svojem' – pod pogojem, da bo število vejperjev rastlo. In pomeni, da bodo čez eno leto bistveno večji, kot so danes. In čez dve leti še bolj... in čez... In vejperska skupnost bo vse močnejša.

Ampak vejperska skupnost lahko raste samo pod pogojem, da je čimbolj odprta, čimbolj javna (in verjetno se strinjamo, da tuji trgovci k temu tudi prispevajo). Rastla bo samo, če bodo produkti čimbolj dostopni, čim cenejši in če bo ponudba čim večja, če bo več informacij. Če nam zlodej zdaj hermetično zapre prekomejno nakupovanje, potem lahko precej zanesljivo napovemo, da bo novih vejperjev bistveno manj, kot bi jih bilo, če bi ostala odprta, več vejperjev bo prešlo nazaj na cigarete, vejperska skupnost bo še bolj izgubljala na moči in vplivu, manj bo informiranja ne-vejperske okolice, kar je ključno, da se nekoč nekaj spremeni, še bolj bomo zaprti v nek bizaren zaprt krog in marginanilizirani kot neki drogeraši.

Vejperjev pri nas je med 10.000-15.000, trgovcev pa koliko? Ali lahko rečemo, da je 99.5% vejperske skupnosti v Sloveniji vejperjev-uporabnikov in morda pol procenta trgovcev? Ali lahko trdimo, da bi bila ukinitev prekomejne prodaje zelo škodljiva za 99.5% vejperske skupnosti in v skladu z željo tega bruseljskega aparata? Z moje strani si tisti redki tuji trgovci, ki se niso uklonili bandi, zaslužijo samo globok priklon. Vesel sem, da jih imamo. In nekako res nisem vesel predlogov tistih, ki me želijo omejevati in zmanjševati možnost svobodne izbire.

Resno, od skupnosti trgovcev in tudi od ZVS bi pričakoval bistveno bolj premišljeno akcijo, kot pa je ta v smislu ''zaprite mejo''. Deluje mi tako slaba in dejansko protivejpersko / proti uporabnikom uperjena, kot bi delovala v službi fašistične bande, ki je državam zapovedala sprejetje TPD.

Želel bi si, da bi se zavedali, da je skupnost lahko močn(ejš)a samo pod pogojem, da nas je čimveč in pod pogojem, da vsi skupaj sledimo istemu cilju. Kar v tem primeru ne, to je gotovo. In da tuji trgovec, ki morda res deluje protizakonito, ni tisti, ki ga je treba zatreti, ampak je tisti, od katerega ima korist tudi slovenski trgovec; še več, njegove napore bi veljalo podpreti, ker kdo jih pa bo, če ne vejperska skupnost in njihovi kolegi? Želel bi si, da bi naš ZVS čimbolj sodeloval z drugimi združenji po Evropi in da bi skupaj vodili akcije (kar je milo rečeno težko, če pa naši želijo spodnašati najbolj pogumne tuje), ker samo to nas bi delalo močnejše in dajalo upanje, da bo jutri morda drugače.


Hvala za tvoje mnenje, sem si ga z zanimanjem prebral. Naštel si pomisleke, ki so se porajali tudi meni in najbrž tudi marsikomu drugemu. Se pa v marsikateri točki ne strinjam, pa bom kar naštel:
  - akcija ni usmerjena proti določilom TPD, temveč proti prepovedi internetne in čezmejne prodaje, ki jih TPD sploh ne zahteva
  - akcija ni usmerjena proti tujim trgovcem in k onemogočanju naročevanja v tujini, čezmejna prodaja je namreč že prepovedana
  - če bo akcija uspešna, bomo lahko mirno naročevali tako doma kot v tujini in to povsem v skladu s TPD
  - tuji trgovci niso junaški uporniki, ki se zoperstavljajo bruseljski birokraciji, temveč lahko mirno prodajajo, ker v njihovi državi ni prepovedi internetne prodaje (pa čeprav je TPD implementiran)
  - se strinjam s tabo, da bo vejperska skupnost lahko rasla zgolj ob dostopnosti produktov na trgu, to pa je osnovni cilj celotne akcije - konkurenca
  - sicer si želim, a se bojim da se motiš, da se vejperska populacija hitro povečuje. Kolikor je meni znano, trend na žalost še zdaleč ni tak. In če bodo zaradi diskriminatornih razmer trgovine začele zapirati vrata (kot se je z nekaterimi spletnimi ponudniki že zgodilo), pa bo lahko samo še slabše
  - možnost spletnih nakupov v tujini je sicer super, a le del uporabnikov se tega poslužuje (predvsem mlajši). Obstaja precej velik, tihi del vejperske skupnosti, ki še vedno prisega na tradicionalni stik med trgovcem in stranko
Prav tako kot ti mislim, da bi skupnost imela največ koristi ob zdravi konkurenci na trgu, pa čeprav v okviru TPD. Trenutna praksa, ki domačim trgovcem prepoveduje spletno prodajo, hkrati pa jo tujcem dopušča, pa po mojem mnenju prav nič ne pripomore k temu cilju. Zato akcijo tudi podpiram.
Slika
Uporabniški avatar
Aleks
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 205
Pridružen: 24 Mar 2016, 12:30
Kraj: Ljubljana
Dane zahvale: 52 times
Prejete zahvale: 121 times


Vrni se na Splošno o elektronski cigareti

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

cron