Okus, okus...

V rubriko splošno o elektronski cigareti spada resna debata o vsem, česar niste uspeli razvrstiti v nobeno drugo rubriko.

Okus, okus...

OdgovorNapisal/-a Aleks » 03 Maj 2017, 01:06

Vejperske kariere so si pravzaprav podobne. Začetki se med sabo sicer razlikujejo, vsekakor pa lahko potegnemo določene vzporednice.
Začetnik kupi elektronsko cigareto in če gre vse po načrtih, mu prehod tudi uspe. Če mu ne uspe, je ponavadi kriva naprava. In kariere je konec. Enako velja za t.i. dvojne uporabnike, t.i. »dual users«, tudi tu se zgodba ponavadi prav hitro konča.

Če pa je prehod uspešen, se novopečeni vejper praviloma prav hitro odloči za nakup naslednje, naprednejše naprave. In tu se evolucija za marsikaterega uporabnika zaključi, saj je večina vejperjev povsem zadovoljnih z uspešnim prehodom in z modom druge generacije. In to je pravzaprav to.

Le za manjši del vejperjev pa se na tej točki evolucija nadaljuje. Nekateri želijo več in več pare. Praviloma se odvadijo tobačnih okusov in začnejo eksperimentirati z različnimi aromami. In začne se večni lov na prijeten all day vape, marsikdo preizkusi kompleksnejše tekočine. In seveda si prej ko slej vsakdo postavi vprašanje: kako pridem do izrazitejšega okusa?

Enostavnega odgovora na to vprašanje žal ni. Na socialnih omrežjih in forumih hitro dobimo na kupe priporočil za ta ali oni uparilec, ali celo za 200+ watno meglo bruhajočo zverino. Tako enostavno žal ni. Seveda obstajajo atomizerji, ki so bolj od drugih naravnani v okus. Popularno so poimenovani aromamizerji. Vendar je okušanje zelo kompleksen proces, ki ni omejen zgolj na eno od osnovnih funkcij jezika, kot bi si kdo laično mislil.
To dokazujejo primeri nekaterih bolnikov, ki so preživeli možgansko kap in zaradi možganske okvare okusov ne zaznavajo več. Paradoksalno pri temu je, da od začetka tega včasih sploh ne opazijo, saj za »zaznavanje« okusa včasih zadostuje zgolj občutek v ustih, ki jasno loči med obliko popcorna in brokolija.
Na okus vplivajo celo hormoni. To ve vsakdo, ki je svojo nosečko ob treh zjutraj zalotil jesti makarone s sladoledom in kumaricami. Ob osmih pa si je za zajtrk pripravila s sirom prepečene haribo medvedke. Iz čisto objektivnih razlogov moški teh težav nimamo.
K vsesplošni zmedenosti pa še naslednji podatek: brez zraka oziroma kisika ne okušamo prav ničesar. Zato pokuševalci vin tako čudno cmokajo in slišno cuzajo tisti mali požirek vina. Če v ustih in žrelu ni zadosti kisika, se tudi okus ne more razviti. Iz tega razloga z močnim prehladom ne boste okusili kaj prida, če pa je nos popolnoma zamašen, pa prav ničesar več. Za dobro okušanje je ključno sodelovanje nosa, žrela in celotne ustne votline, ne zgolj jezika.

Kaj torej pri vejpanju najbolj vpliva na okus? V grobem lahko rečemo, da na okus vplivajo trije faktorji. Prvi je para, drugi je uparilec, ki ga uporabljamo, tretji pa način vejpanja in moč, pri kateri uparjamo.
Sama tekočina na zaznavanje okusa nima velikega vpliva. Proizvajalci se trudijo, da bi imele njihove tekočine kar se da dober in intenziven okus. Zato jih stalno preizkušajo v najrazličnejših uparilcih. Če torej kakšne gotove e-tekočine ne okusimo najbolje, je razlog najverjetneje pri nas ali v opremi, ki jo uporabljamo.

Dejstvo je, da intenzivneje okušamo nove in neznane okuse. Zato moramo pri preizkušanju novih uparilcev obvezno uporabljati dobro poznane tekočine. In nikakor ne smemo preizkušati z mentolovimi ali podobnimi svežimi okusi. Najbolje je uporabiti enostavne okuse, kakšen lahkoten sadni okus ali piškotek je vsekakor primeren.
Na videz najenostavnejšo rešitev za obilico okusa je verjetno preizkusil že malodane vsak DIY vejper, ko je pričel ustvarjati svoje zvarke. Hočem čim več okusa, torej je treba vliti čim več arome. Kdor je to preizkusil ve, da je tako razmišljanje zgrešeno. Veliko namreč ne pomaga prav veliko. Okus potegne na ogabno, tekočina peče in praska po grlu. Okusimo vse mogoče, le tistega ne, kar smo prvotno želeli. Za dober okus visoka koncentracija arom sigurno ni dobra rešitev.

Kateri atomizer nam bo dal najintenzivnejši okus? Odgovor je relativno enostaven. Manjši je tank in krajša je pot pare do ust, več okusa bomo občutili. Obstajajo pa tudi uparilci z večjimi tanki, ki prav tako zagotavljajo dobro izkušnjo. Če so le grelne tuljave zadosti velike. Večja je tuljava, večja je površina žice, več tekočine se upari in več okusa zaznamo. In to je pravzaprav že vsa znanost v vezi s povezavo med atomizerji in okusom.

Pomembno je vedeti, da arome niso odporne na toploto. Splošno je znano, da se vitamini pri kuhanju porazgubijo in da jedi, ki jih predolgo čmažimo, izgubijo okus. Tega se zaveda vsak kuhar in začimbe doda šele pred koncem kuhanja. Podobno velja tudi za arome v e-tekočinah. Pri vejpanju na 140 W ne moremo ravno pričakovati nadvse okusno izkušnjo. Gurmani praviloma vejpajo pod 20 W.
Odločilen je tudi način vejpanja. Pri D2L potegih brbončice nimajo časa okusiti paro, zato okus občutimo šele pri izdihu. Drugače je pri M2L, okus občutimo že takrat, ko usta napolnimo s paro. Je pa pri M2L bolj prisotno praskanje po grlu in je zato zaznavanje okusa manj intenzivno. Na kratko rečeno, gre pri M2L in D2L vejpanju za dve popolnoma različni izkušnji kar se okusa tiče in isto tekočino lahko pri obeh načinih vejpanja okusimo popolnoma drugače.

Tudi konsistenca pare je pomembna. Širok driptip ne pripomore ravno k intenzivnemu okusu. Sicer paro in z njo tudi aromo učinkoviteje dovede, a velike količine pare okusimo šele pri izdihu. Drugače je pri tankem driptipu, ki paro stisne in je zato primernejši za M2L.
Veliko pare seveda prinaša tudi veliko arome. Na tem principu delujejo dripperji. Načeloma jih prožimo na precej visokih watih, ustvarijo velike količine pare in jo neposredno dovajajo v usta. Zato je tudi okus intenzivnejši kot pri tank uparilcih. A pravzaprav gre za precej potratne naprave, intenziven okus lahko dosežemo tudi s precej manjšimi močmi. In dripper ni najbolj primeren za celodnevno uporabo, prav tako kot mod z večimi baterijami ne, že zaradi velikosti in teže.

Na koncu pa še nekaj o vplivu nikotina. Čeprav koncentracija nikotina na okus v osnovi ne vpliva, pravi flavour chaserji uporabljajo tekočine z nizko koncentracijo nikotina. Razlog je t.i. throat hit ali »praskanje po grlu«, ki ga nikotin povzroča in ki deloma zakrije okus. In seveda se želijo ogniti nicflashu, ki bi znal slediti kakšni uživaški chain vape seansi.

Tekst je povzetek članka "Najboljši okus" z http://www.vapers.guru , obogaten z lastnimi izkušnjami :D
Slika
Uporabniški avatar
Aleks
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 205
Pridružen: 24 Mar 2016, 12:30
Kraj: Ljubljana
Dane zahvale: 52 times
Prejete zahvale: 121 times

Re: Okus, okus...

OdgovorNapisal/-a Loc_dog » 03 Maj 2017, 20:29

Lepo konkretno spisano, sem si vzel čas za branje. Meni osebno je OPPO RTA top tankec za okus, moti me le 2ml kapacitete :P
Uporabniški avatar
Loc_dog
Novinec
Novinec
 
Prispevkov: 5
Pridružen: 08 Feb 2017, 20:20
Kraj: Trebnje
Dane zahvale: 0 krat
Prejete zahvale: 0 krat

Re: Okus, okus...

OdgovorNapisal/-a Aleks » 04 Maj 2017, 15:16

Hvala Loc_dog :D

Za vse tiste, ki se jim ne ljubi prežvečit celega špeha, dodajam zgolj poudarke:
  - Vročina uničuje arome. Za izrazit okus vejpajte na nizkih watih.
  - Okus občutite pri izdihu. Če vejpate D2L, izdihujte počasi (ne pihajte).
  - Tudi nos igra pomembno vlogo pri okušanju. Izdihujte počasi, tudi skozi nos.
  - Ne uporabljajte preširokega driptipa. Ožji je, bolj je okus intenziven.
  - Atomizerji z manjšim tankom (oz. manjšim volumnom polnjenja) in krajšo potjo do ust razvijejo bolj intenziven okus.
  - Ne eksperimentirajte z gotovimi tekočinami. Se ne splača.
  - Menjavajte tekočine oz. arome. Brbončice se na isti okus navadijo in ga ne občutijo več najbolje (ali celo sploh ne - vapers toungue). Najbolje okušamo nove, neznane okuse.
  - Menjavajte tuljave.
Slika
Uporabniški avatar
Aleks
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 205
Pridružen: 24 Mar 2016, 12:30
Kraj: Ljubljana
Dane zahvale: 52 times
Prejete zahvale: 121 times

Re: Okus, okus...

OdgovorNapisal/-a jero » 06 Maj 2017, 01:57

Lepo napisano Aleks.

Mogoče bi še dodal glavno karateristiko (vsaj kar se mene tiče) uprajalnika glede okusa. To je sposobnost dobrega dovajanja e-tekočnine na bombaž. Na primer glavna prednost driperja je v tem, da je pri driperju možno e-tekočino ročno dozirati in jo upariti na visokih vatih. Kako intenziven okus je sposoben uparjalnik proizvesti, je torej odvisno od tega, kako dobro ima zasnovan koncept dovajanja e-tekočine na bombaž.. seveda upoštevajoč, da je uporabnik ustrezno "nawickal" zadevo. Vendar tudi tukaj velja pravilo "stvar okusa", saj imajo nekateri radi bolj intenziven okus, nekateri pa malo manj.
Uporabniški avatar
jero
Veteran
Veteran
 
Prispevkov: 446
Pridružen: 03 Sep 2015, 01:00
Kraj: Notranjska
Dane zahvale: 167 times
Prejete zahvale: 214 times


Vrni se na Splošno o elektronski cigareti

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

cron