TPD dokončno stopa v veljavo - kako naprej?

V rubriko splošno o elektronski cigareti spada resna debata o vsem, česar niste uspeli razvrstiti v nobeno drugo rubriko.

TPD dokončno stopa v veljavo - kako naprej?

OdgovorNapisal/-a Aleks » 17 Maj 2017, 11:38

Mislim, da si tema zasluži svoj topic.
Zloglasni TPD (v nekaterih državah imajo že TPD2), ki ga je v našo zakonodajo implementiral ZOUTPI, v nedeljo stopi v polno veljavo. V ponedeljek pa bomo videli, kaj to pomeni.

Tektonskih premikov pravzaprav ne pričakujem. O tem, kako bo cela zadeva izgledala, nam že dajejo smernice vejpersko razvitejši trgi (npr. VB, Nemčija, Franciija...). Tam že nekaj časa izdelke prijavljajo in dajejo na trg, popolnoma v skladu s TPD. Zadeva v osnovi deluje in končni uporabniki regulacije pravzaprav ne čutijo. Še največjo spremembo za končnega uporabnika pričakujejo po 20. maju, ko stopi v veljavo regulacija e-tekočin.

A tudi na tem področju ni pričakovati revolucije. Zadnji Hall of Vape 2017 je jasno pokazal, kako bodo zadeve izgledale. V grobem gre trend proizvajalcev v tri smeri:
    - tekočine bodo prodajali v predpisanih 10 ml posodicah s tem, da bo večina proizvajalcev ponudila možnost ponovnega polnjenja v trgovinah,
    - tekočine se bodo prodajale v ekonomskih pakiranjih po več 10 ml posodic skupaj (prav tako možnost ponovnega polnjenja),
    - Shake & vape sistem - gotova tekočina 0 mg/ml nic, kateri se po potrebi dodajo nikotinski shoti
Pri tem večji del proizvajalcev končnemu kupcu zagotavlja enake cene kot prej.

Več zmede lahko pričakujemo pri nikotinskih bazah, kjer zadeve še niso najbolj jasne. Tu proizvajalci tudi natančno spremljajo, kaj počne konkurenca tako doma, kot v tujini. Ugibanja gredo v različne smeri, od popolnega upoštevanja TPD (prodaja baz v 10 ml posodicah), večjih pakiranj 0% baz in dodajanjem nikotinskih shotov, pa vse do stališča, da baze sploh ne spadajo pod TPD (o tem se že pisal v drugem topicu).
Pomenljiva je izjava enega vodilnih ponudnikov na nemškem trgu GermanFLAVOURS, da bodo prodajali baze v 10x10 ml pakiranjih in to, zanimivo, po istih cenah kot prej (za 100 ml pakiranje).

Kaj pa pri nas? Po mojem mnenju je pri nas največji problem nerazvit trg. Na tujih trgih tempo narekujejo predvsem domači proizvajalci in proizvajalci iz EU, ki se TPD prilagajajo že vsaj zadnji dve leti. Temu pa seveda sledijo tudi njihovi trgovci in zato pri njih večjih težav ni pričakovati.
V Sloveniji pa lastne proizvodnje, z manjšimi izjemami, nimamo. Peščica trgovcev je bolj kot ne vezanih na kitajski trg, ki pa se TPD le stežka prilagaja ali pa sploh ne. Obiskovalci na Hall of Vape so vedeli povedati, da kitajci, ki so tam razstavljali, sploh niso razumeli, za kaj se gre.

A ne glede na vse pričakujem, da se bodo tudi naši trgovci hitro prilagodili, verjetno s preusmeritvijo pretežno na EU trg. Pa tudi Kitajci si ne bodo mogli večno zatiskati oči. In na koncu bomo vsi preživeli :D

Vape on :!:
Slika
Uporabniški avatar
Aleks
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 205
Pridružen: 24 Mar 2016, 12:30
Kraj: Ljubljana
Dane zahvale: 52 times
Prejete zahvale: 121 times

Vrni se na Splošno o elektronski cigareti

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

cron