Spremembe ob prehodu na vejp in različne reakcije

Vplivi vejpanja na zdravje in morebitne težave,raziskave o e-tekočinah in opremi, mnenja insiderjev in outsiderjev iz sveta e-cig

Spremembe ob prehodu na vejp in različne reakcije

OdgovorNapisal/-a ElGrigon » 29 Jan 2015, 00:49

Pozdravljeni,

Tematiko sem odprl, da člani predstavite svoje opazke, ki jih beležite ob prehodu na vejp in reakcije telesa po daljšem obdobju ali trenutno.

Da sam predstavim svoje spremembe. Verjetno imamo vsi skupno to, da se nam je v nekaj tednih po prehodu popravil okus in vonj ter nasploh dnevno počutje.
Sam sem se odločil za vejpanje iz naslednjih razlogov; ob dnevnem kajenju me je zvečer včasih že bolela glava, bil sem utrujen že sredi dneva, grlo sem imel nadraženo in občutek cmoka. Jutranjega kašlja sicer nisem imel, imel pa sem manj kondicije in hitreje sem se zadihal.
Skratka, več ali manj je vse to zdaj preteklost izpred pol leta.

Nekaj tednov po prehodu 4-6 sem postal imun na okus tekočin. Vejpi so bili prazni. "Pomagal" sem si z izmenjevanjem okusov, vsaj 3 skozi dan. Kaj kmalu v tem odbodju sem opazil tudi reakcijo na preveliko dozo nikotina (12-18mg). Ob večernih vejpih sem postal včasih omotičen, čutil sem želodec (pri kajenju cigaret je bilo podobno). Pričel sem zmanjševati nikotinsko razmerje najprej na 9mg/ml, potem na 6mg/ml. To je bilo v presledku 2-3 tednov. Po dveh mesecih in pol sem pričel koristiti 3mg/ml in sedaj sem izključno na tej ravni.

2. mesec in pol po prehodu se mi je zgodilo nekaj čudnega za kar nisem prepričan kaj v bistvu je bilo. Ali je bilo od vejpa ali kaj drugega ne vem. Zvečer sem lepo vejpal ob rač. nakar sem občutil smešno bolečino v prsnem košu. Naredil sem nekaj globokih vdihov in zrak zadrževal. Kot, da bi me malo skupaj vleklo. Trajalo je nekje 5min.
Sprva sem mislil, da je mogoče zaradi verižnega vejpanja. Takrat sem uporabljal še pretežoma Kanger uparjevalnik in podobne zadeve.
No, ko sem prešel na driperje kjer je pare v ogromnih količinah in bolj goste sem se malo zbal ali se zna ponoviti, a se ni. Dripam vsako večer s temi 3mg/ml lastnimi DIY tekočinami in moram reči, da je užitek.

Na začetku sem uporabljal CE4, CE5 in eGo sete. Ko sem prešel na bottom coil uparjevalnike (Kanger Aero, Protank), sem opazil, da mi nekaj draži usta oziroma vejpi so bili ostri. Ob prebiranju literature sem posumil PG, ki je bil takrat še prisoten v tekočinah na 50% ali več.
Kaj hitro po prvih DIY tekočinah z manj PG-ja sem ugotovil, da je to krivec. Kriva je bila tudi prevelika koncentraicja nikotina.
Opazil sem, da je bilo prvih nekaj potegov, po dolgotrajni pavzi, tako ostrih, močnih --> močan TH. To mi sploh ni bilo več všeč. Vse bolj sem se nagibal k smooth vejpu. Z DIY tekočinami oz. večjim razmerjem VG-ja sem to dosegel. Sedaj vejpam s 75VG/13PG, ostalo je voda. Kadar vzamem driper v roke in naredim prvi poteg ni tistega močnega ostrega udarca po ustih in grlu, je le žameten okusen vejp.

Pri večji koncentraciji PG-ja sem opazil tudi, da imam "težka" pljuča po vejpanju. Občutek je bil tako čudno povezan s potešenjem češ "aha sedaj pa imam dovolj, dobil sem dozo".
Če dobro pomislim, sem na PG simptome postal pozoren ob prehodu na bottom coil uparjevalnike, kjer sem dobil bolj "sočne" vejpe in zdeli so se mi bolj težki kot z uporabo CE4.

Okoli novega leta sem si privoščil premium tekočino od Johnson Creek, čisti VG z 11mg/ml (drastičen presežek nikotina). Natočim v Kangerja in poskusim. Omotica kot bi skadil svoj prvi cigaret. Nisem zvejpal celega tanka in sem že šel redčiti ter dodal 2/3 VG-ja. To zredčeno tekočino imam še sedaj. Ko jo dam v driper še vedno ustvari močan TH.
Ugotovil sem tudi, da ni več tako dobra kot mi je bila na začetku. Določene DIY tekočine so mi ljubše, sploh expresso+bold tobacco (capella).
Načeloma je JC dober, vendar se ga sedaj po nekaj potegih naveličam in raje preferiram svoje DIY.

Z mešanjem DIY sem prišel do stanja, da mi kupljene tekočine niso več dobre, ker so preprosto premočne in tega nisem več vajen. To se zelo opazi z dripanjem. Če bi še vedno uporabljal CE4 ali podobne uparjevalnike, pa bi verjetno posegel po bolj aromatiziranih in z večjo dozo nikotina. Samo domnevam.

No, to bi bilo zaenkrat nekaj povzetkov. Če sem kaj izpustil in pozabil napisati, bom še dopolnil kasneje.

Sedaj pa boste še ostali dodali kaj od svojih izkušenj, da bo čim več informacij.
Uporabniški avatar
ElGrigon
Veteran
Veteran
 
Prispevkov: 373
Pridružen: 28 Jul 2014, 01:00
Kraj: Sv. Jurij v Slovenskih Goricah
Dane zahvale: 9 times
Prejete zahvale: 28 times

OdgovorNapisal/-a Japplek » 29 Jan 2015, 02:19

Podobno se je zgodilo meni pri premočni koncentraciji nikotina. Malo omotice, mehke noge kot bi bil pijan itd. No glede na to, da sem začel kar hitro (beri 14 dni) delati svoje tekočine, sem prešel kar na 2 mg nikotina. Mi je dovolj...še vedno. Mešam 40/50/10 vode. Arome in procenti vsebnosti v njih, mi še delajo probleme. Očitno sem se res privadil preveč na 3% arome in bom moral pojačati. Problem je tudi ker povejpam kar dosti, in mi tekočine ne zdržijo prav dosti. Bom moral narediti kakšen večji batch, da bodo enkrat končno imele čas dozoreti...
Kar se pa tiče spremembe na občutju, sem pa zaenkrat največ sprememb občutil na okusu. Zanimivo, da sem enkrat imel na enem buildu zelo rahel zažgan okus, katerega moja boljša polovica ni zaznala, jaz pa. Je redna kadilka namreč, ampak počasi prihaja v moje vode, samo ne zmore mojega tempa, hehe. Je še preveč v čikih... :D Tako da očitno je nekaj na tem izboljšanju okusa. Drugih nekih negativnih sprememb pa ni...samo pozitivne. Hvala bogu :lol:
Slika
Uporabniški avatar
Japplek
Vejper
Vejper
 
Prispevkov: 87
Pridružen: 09 Jan 2015, 02:00
Kraj: Žalec
Dane zahvale: 18 times
Prejete zahvale: 7 times

OdgovorNapisal/-a Berghaus » 29 Jan 2015, 12:34

Ima kdo probleme s krvavečimi dlesni? Prej tega nisem imel nikoli, ne vem pa, ali je posledica vejpa, ali pa posledica prenehanja kajenja. Ali pa zaradi povečanja lakote/teka :D

Vsaj še en vejper, ki ga poznam osebno, ima isti problem.

Mimogrede, 2 meseca in pol od zadnje cigarete. Direkt danes.
Uporabniški avatar
Berghaus
Spreobrnjenec
Spreobrnjenec
 
Prispevkov: 39
Pridružen: 20 Nov 2014, 02:00
Dane zahvale: 0 krat
Prejete zahvale: 8 times

OdgovorNapisal/-a Japplek » 29 Jan 2015, 13:11

Jaz ne več. Dlesni sem imel bolj boge ko sem kadil čike...glih obratno torej.
Slika
Uporabniški avatar
Japplek
Vejper
Vejper
 
Prispevkov: 87
Pridružen: 09 Jan 2015, 02:00
Kraj: Žalec
Dane zahvale: 18 times
Prejete zahvale: 7 times

OdgovorNapisal/-a ElGrigon » 29 Jan 2015, 14:25

Sicer nisem imel krvavečih ampak občutljive, malo boleče med jedjo. To je bilo pri večjem PG. Splošno mi cela ustna votlina ni prežvečila PG-ja v večjem razmerju.
Tisto ostrino (močan TH), ki sem jo doživljal pri prvih potegih sem povezal tudi s tem.
Uporabniški avatar
ElGrigon
Veteran
Veteran
 
Prispevkov: 373
Pridružen: 28 Jul 2014, 01:00
Kraj: Sv. Jurij v Slovenskih Goricah
Dane zahvale: 9 times
Prejete zahvale: 28 times

OdgovorNapisal/-a Berghaus » 29 Jan 2015, 15:03

Vejpam zgolj 100% VG, brez nikotina. Okoli 5ml dnevno, večino iz RTA, približno eno tretino predripam. Bom videl, kako bo v naprej, zadeva se je pojavila pred približno tremi tedni, se ne slabša in ni izrazita, zgolj pri pranju ali nitkanju zob. Higiena zob je, upam da ne rabim to izpostavljati, nadpovprečna.

Vse ostalo, povezano s prehodom iz kajenja na vejpanje pa sem že opisoval v svojem predstavitvenem postu, lahko pa še enkrat zožim vse skupaj.

13. november 2014
Skajen zadnji cigaret, kompleten prehod na vape, večinski PG, 12mg nic

5-8 dni kasneje
Ustna votlina razcvetena, polno razjed, hranjenje mučno, po cca 5 dnevih rekonvalescenca, prehod na 6mg PG

3. teden nekajenja/vejpanja
Prisotno močno izkašljevanje pljučnih ognojkov. Oziroma ne izkašljevanje, pač pa, ko sem kihnil, sem moral paziti, da je pred usti robec, ker mi je takrat metalo koščke ven. Vem, gnusno, a povem tako, kot je bilo.

4. teden nekajenja/vejpanja
Telo razpada. Fašem quitters flu. Počutim se ušivo, resnično bolano, a brez kakršnekoli vročine. Forumaši me opozorijo na odvajalno gripo, v začudenju zgooglam vse o njej.

24. ur kasneje
Vsaj 50% rekonvalescenca. Zanimivo, kaj psiha dela človeku.....

Naj opomnim, da nisem od dneva prenehanja kajenja imel še niti en napad, da bi me vleklo k cigaretu. Kot da ne bi nikoli kadil. Vzrok EC. Telo samo pa je odbluzilo po svoje......

Prehod na 100% VG, 6mg nic

cca 5. teden nekajenja/vejpanja
Močno krvavenje v urinu. Brez kakršnihkoli drugih stranskih pojavov: bolečina, pekočina, itd.

3. dni kasneje
Odhod k zdravniku, pregledi, laboratoriji, napotnice na ultrazvok trebušne votline

sledeča dva tedna
Krvne slike zblojene, zdravnikom nič jasno, kot zanimivost, urinski izvid dokaj ok. Vršijo se pregledi, brez da bi se ugotovilo karkoli, se stanje zboljšuje. Z zdravnico se temeljito pogovoriva o nekajenju, nekaj tudi o EC, kateri je naklonjena. Opozori me, da se mi bodo glede na preteklo stopnjo kajenja določene bedarije dogajale vsaj prvih 6 mesecev, če ne več. Ultrazvok pokaže zgolj zamaščenost jeter, oziroma nič drastičnega.

Od takrat, do danes, ko je točno dva meseca in pol, se stanje nenehno zboljšuje, razen krtačenja zob, kjer se mi sedaj pojavlja to krvavenje. verjetno, glede na vaše odzive, nuspojav nekajenja, od nikogar, ki vejpa že več let, še nisem slišal, da bi se mu to zgodilo.

Prehod na 0mg nic, 100% VG.

O nadaljnih zdravstvenih pripetijah, ki me še čakajo v vezi nekajenja/vejpanja, bom poročal. Ne lažem sam sebi, da jih zna biti še nekaj.

Starost 43 let, kadil 25 let, verižno vsaj nekaj zadnjih let, 2-3 škatle Winston cool/dnevno. Vem, ja........ :(


.
Uporabniški avatar
Berghaus
Spreobrnjenec
Spreobrnjenec
 
Prispevkov: 39
Pridružen: 20 Nov 2014, 02:00
Dane zahvale: 0 krat
Prejete zahvale: 8 times

OdgovorNapisal/-a k2b » 29 Jan 2015, 15:56

Berghaus -> krvavenje dlesni pri vejpanju se najpogosteje povezuje z:
1- pretoplo paro
2- previsoko stopnjo nikotina
3- pretesnim cugom - premajhnim airflowom in posledičnim ustvarjanjem nekakšnega sesalnega vakuuma v ustih

Rešitve:
Ad1- ohladiti paro - z regulacijo napajanja ali z kombinacijo 3.vzroka - večji airflow torej večji pretok zraka
Ad2 - zmanjšati NIC stopnjo
Ad3 - kot pri ad2 - več zraka...

Ob tem redno, ampak res redno pranje zob najmanj 5X dnevno, z "pravo" zobno ščetko npr.Curaprox
http://www.cs5460.com/
lahko tudi antiseptična ustna vodica (uporabljam sam) in pranje/krtačkanje
:D jezika (uporabljam sam) .Ko se rešujejo te težave je priporočljivo tudi NE UPORABLJATI kovinske/SS drip tipe ampak akrilne/plastične/keramične/steklene...

Pa še to - nekatere arome so bolj agresivne - seveda v višjih koncentracijah še bolj - nekateri so se tega lotili tako da so čas dokler se ni izboljšalo vejpali samo nizko nikotinsko bazo brez arom.

IN SEVEDA ŠE - DOSTI TEKOČINE - NAJBOLJŠE VODE - vaping dehidrira sluznice defo in to je najmanj kar lahko narediš kontra...

Pobrano z tujih vaperskih forumov AAEC,UK Vapers,#rcigserbia

Tolko za Bergyja :D :lol:
Slika

Slika
Uporabniški avatar
k2b
Site Admin
Site Admin
 
Prispevkov: 1826
Pridružen: 04 Jan 2014, 02:00
Kraj: Obala
Dane zahvale: 292 times
Prejete zahvale: 390 times

OdgovorNapisal/-a Berghaus » 29 Jan 2015, 16:13

K2b, ne boš verjel, dobesedno vse točke uporabljam, loool.......

100% VG
sovražim vročo paro, vejpam na mali wataži
izključni pljučni vlek, vse moje napravice visoko zračno pretočne in odprte do konca (Lemo)
sem na breznikotinskih juicih, večinoma kar gola baza VG

Prav s Curaproxom si perem zobe, trikrat dnevno. 5x dnevno je pogubno za sklenino (smo družina zobozdravnikov :D )


je pa ena točka, ki jo naštevaš, jaz pa zanemarjam, dehidracija. Resnično premalo pijem.......Tole bo treba nujno spremeniti.
Uporabniški avatar
Berghaus
Spreobrnjenec
Spreobrnjenec
 
Prispevkov: 39
Pridružen: 20 Nov 2014, 02:00
Dane zahvale: 0 krat
Prejete zahvale: 8 times


Vrni se na E-cigareta in zdravje

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

cron