Plastični materiali so problem. Tudi steklo ni nedolžno, ampak veliko manj.
Pri plastiki je zelo pomembno, da ne reagira s tekočino, ki je notri(govorim za flaške in kapalke). Zato vsaka plastika ni dobra za vsako tekočino.
V zadnjem času je plastika podvržena kar velikim zahtevam glede čistosti, nevsebovanju težkih kovin ROHS, nevsebovanje Benzofenona, itd...Govorim za EU.
Kaj to pomeni. Po eni strani se plastika, ki se uporablja v prehrambene, farmacevtske namene čedalje bolj kontrolira, po drugi strani pa so seveda zaradi ugotovitev, da iz plastike izhajajo-prehajajo snovi, ki niso zdravju neškodljive uvedli strožja merila, kontrole in nove zahteve.
To seveda drži v firmah, ki so podvržene strogim kontrolam, kot so farmacija itd...
Kaj pa pomeni to za plastične flaške recimo iz FTja. Sigurno nič. Tam uporabljajo materiale, ki so poceni, da lahko konkurirajo-ponujajo cenovno ugodne izdelke, ki ne zagotavljajo in niso po EU standardih.
Izolatorji pa so seveda drug problem. Morajo biti elektro neprevodni, zdržati visoke temperature, biti primerni za prehrambeno industrijo. Vse te zahteve pa izredno zožajo izbor plastike in seveda podražijo izdelek. Kaj uporabljajo Kitajci ne vem. Sigurno pa ne najboljše plastike, ki odgovarjajo vsem zahtevam.
Plastika je problem. Izhajajo snovi, ki lahko vplivajo na zdravje. V tekočinah ne vemo kaj je vse notri, zato tudi ne vemo kako tekočina reagira s plastiko. Izolatorji pa so še večji problem zaradi segrevanja, pregrevanja, žganja.
Imam tekočine izključno v steklenih flaškah. Samo za na pot vzamem plastiko, ki je bolj primerna za nošenje, polnjenje. Enaka tekočina istočasno narejena in natočena v plastiko in v steklenico ima v plastiki po dveh mesecih priokus. Mogoče placebo efekt.
Že pri materialih za atomizerje je razlika. Mislim nerjavno jeklo povprečne, boljše ali pa kirurške kvalitete.
Pa da ne govorim o bakrenih + in - polih, ki so v stiku s tekočino na dripperjih itd...
Ne znam nemško, tako, da video mi ne pomaga nič. Mogoče kdo naredi kratek povzetek.
Takole je pri meni. Kupiš enkrat steklene flaške v lekarni in jih imaš za zmerom. Pokrovčke pa izdelujem sam. Ja že 25 let se ukvarjam s predelavo plastičnih mas in to za farmacijo, elektro industrijo itd... In so mi problemi, zahteve za kvaliteto plastike poznane.