Boleče grlo, sluz v plučih in požiranje cmoko

Vplivi vejpanja na zdravje in morebitne težave,raziskave o e-tekočinah in opremi, mnenja insiderjev in outsiderjev iz sveta e-cig

Boleče grlo, sluz v plučih in požiranje cmoko

OdgovorNapisal/-a Yox » 23 Mar 2015, 09:06

Imam nadležne probleme z zdravjem pa me zanima :
- je kaj od tega lahko povezano z vejpanjem
- je imel kdo podobne težave
- kako težave odpravit

4 mesece po tem ko sem začel vejpat se mi je pojavila bolečina pod levo lopatico (vejpal kak teden konstantno axisov mother milk (cap vanilijo V1 5%+cap jagoda 2%) , naslednji dan kašelj, stalno nekaj draži v grlu. Pred tem sem vejpal zelo veliko capella vanila custard v1 ( visoka koncentracija - 14 % ), potem se je začelo nabiranje sluzi v pljučih(občutek kot da imaš tekočino v plčjučih), popil sem celo škatlo fluimukana pa ni bilo kaj dosti bolje, in ko sem nehal kadit to mešungo se je kašelj in sluz popravila na bolje.

Nakar sem naenkrat imel zabiti nos/sinuse popijem celo škatlo sinuprerta, nos pa imam še mesec kasneje stalno rahlo zabit.
Kak teden nazaj, v nedeljo, pa se je začelo najhujše do zdaj, boleče grlo, sem mislil pač fešta preveč povejpal, 2 dni pozneje, se je pa začelo še s sluzjo, konstantno požiram cmoke in občutek bolečega suhega grla čeprav sem čez dan spil vsaj 4 litre tekočine (voda ali sok za mešanje). Sem kak dan bolj slabo vejpal (samo 2 ml sadne tekočine), pa je boleče grlo malo bolje, požiranje cmokov pa še kar ostaj.
Sedaj bom sprobal kak dan brez vejpanja, kar bo kr zaj...., sem odvisnik kaj čem. :)

Vejpam samo diy tekočine 60% vg, 40% pg (v tej tekočini je še nekje 10% vode (ali na to ali od tega ne vem pač ejuicemeup calculator) 1mg nic. (Pri parih tekočinah sem za probo dolil vg tako da je sedaj v njih vsaj 75% vg, da vidimo kaj bo.)
Upornosti izključno 1 ? 1,2 ohma (isticki 20w in nemesis mod z kickom), uparjam na orchidu v4, orchidu v6, eleaf lemo drop, in russian 91%.
Zvejpam pa od 10 do 20 ml na dan s tem, da znam, ko sem v pisarni zvejpat po 10 ml od 6h do 10h. Skoraj izključno vlečem direkt v pluča razen z rusom, ki za kaj takega rahlo pretesno vleče.
Ko sem nehal z capela vanilijo(V1) so se stvari popravile niso pa nikoli postale čisto ok zato sumim malo tudi MTS vape wizard, ki je do sedaj bil v skoraj vseh mojih tekočinah, razen sadnih.
Ne vem ali pa je kaj čisto tretjega kar sploh ni povezano z vejpanjem - upam.

Požiranje cmokov je lahko tudi povezano z težavami s sčitnico, ali kdo ve ali vejpanje vpliva na ščitnico?
Drugače sem zelo dobrega zdravja prehladim se kvečjemu 1x na leto, gripa mogoče na 3 leta, vročina v 15 letih samo dvakrat, s tem da hodim okoli konstantno, vsaj za druge šokantno malo oblečen.

Sem natrosil kup informacij. :) Sem malo zaskrbljen :( , ker nisem več v letih ko bi se lahka z zdravjem preveč zajebaval, hkrati pa se tudi ne bi rad odpovedal moji razvadi. :cry:
RANDOM_AVATAR
Yox
Spreobrnjenec
Spreobrnjenec
 
Prispevkov: 32
Pridružen: 29 Dec 2014, 02:00
Kraj: Nizka / Rečica ob Savinji
Dane zahvale: 0 krat
Prejete zahvale: 0 krat

OdgovorNapisal/-a k2b » 23 Mar 2015, 16:45

Yo Yox :D ,

Mislim da si se mal zaciklal - če te prav razumem si spustil stopnjo nikotina na 1 mg/ml, vejp ti je všeč in telo pač zahteva svojo "dozo" nikotina ter pri količini 10-20 ml/dnevno se ti pač kažejo posledice.

Sam bi na tvojem mestu:
- dvignil stopnjo nikotina na vsaj 3 mg/ml in predvsem MANJ vejpal (količinsko) - sploh če skoraj izključno prakticiraš "lung inhale". Ker te količine e-juica ki jih telo mora absorbirat nikakor niso zanemarljive - sploh pa pri večjih koncentracijah arome in dodatkov
A - Občutek utesnjenosti, tiščanja nekje med lopatico in prsnim košem je znan pojav - do njega pride, ko si nekako poln pare in verjetno tudi izhlapel substanc arome in ostalega kar pač ostane ko se e-juice upari....doživel sem ga že tudi sam in takrat pač ODLOŽIM vejp napravo in grem mal športat in se predihat v naravo - predvsem PREDIHAT in ..hitra hoja, tek, kolesarjenje ipd...meni to vedno reši ta občutek.

B - tega ni za zamenjevati z NIC buzzom ali predoziranjem z premočno in/ali preveč nikotinsko e-tekočino - takrat začne pač srce malo bolj in hitreje nabijat, omotica, skrajno tudi slabost.

C - upam da ti atomizerji ne dajejo kakih dry hitov oz. pri nekaterih sem tudi sam ugotovil, da je TH enostavno premočan za bolj konstantno uporabo (npr. Aqua V2 je meni delala super - samo TH je bil ubijalski tako da sem moral malo prilagoditi build svoji preferenci). Fajn je uporabit setup ki ima močan TH za par cugov - drugo je pa to vejpati cel dan - mene po takem zna grlo bolet naslednji dan - z različnimi aromami v DIY e-juicih.
Boleče grlo bi tako najbolj povezal z:
1.Prevelikim % arome ki se ti de-facto potem nalaga v grlu in draži
2.Premočnim TH ki ti neprestano drega na isto mesto.

D - Ščitnica. ne vem ali ti deluje preveč ali premalo - gotovo si meriš TSH periodično.
Kakšne so kaj vrednosti v dobi "pred vejpom" in v dobi vejpanja?

E _ Dobro bi bilo tudi vedeti katero bazo uporabljaš in kateri PG , VG za redčenje?
Slika

Slika
Uporabniški avatar
k2b
Site Admin
Site Admin
 
Prispevkov: 1826
Pridružen: 04 Jan 2014, 02:00
Kraj: Obala
Dane zahvale: 292 times
Prejete zahvale: 390 times

OdgovorNapisal/-a Yox » 23 Mar 2015, 20:35

Hvala z hitr odgovor in da si me vsaj mal potolažil, da nisem 3 dni pred smrtjo.:) Iz nasvetov starega mačka se vedno kaj nauči! :D

Z stopnjo nikotina je tako da ali vejpam 3mg, 1mg ali 6mg , vsaj v preteklosti, pri meni na količino vejpanja ni kaj dosti vplivalo. Sem bol žival navade in od cigaretov nikoli nisem kaj dosti pogrešal nikotina, kvečjem mi je bil na poti. Potrebujem pa obred in puhanje dimov, če bi bilo isto bi vejpal 0mg ampak potem ni več ta pravega občutka. Ne potrebujem močnega throat hita, mi je celo napoti ampak tisto nekaj malega mora bit.
Bom pa za hec probal namešat eno tekočino 3mg, da vidim ali bo kaj razlike.
Omejil bom vsekakor, če ne drugega sem tudi ugotovil da sem pretiraval z vlečenjem.

Naprave mi že lep čas niso dryhitale, niti nimajo moje tekočine močnega throat hita, je pa res da ko se je grlo razbolelo je bilo po st.patrick's day ko je guiness in whisky tekel v potokih :D istick na kerem sem nazadnje vejpal pa je bil zjutraj na 17w čeprav tekočino, ki sem jo imel notri vejpam nekje na 8-9w tako da je verjetno bil konkreten throathit :shock: ampak roko na srce se bolj malo spomnim :)

S ščitnico je pa tako, da je v familiji, da so težave z njo jaz konkretno sem imel težave, z požiranjem cmokov kakih 10 let in takrat je dohtar rekel, da je vnetje ščitnice in mi dal neke antibiotike, potem pa do zdaj nisem imel podobnih težav.

PG in VG uporabljam od kemiga, nikotinska baza FA traditional 18mg nic, zamešano imam še nekje 450 ml baze 60vg/40pg 1mg nikotina, na to količino 10% vode. Zdajle sem za redčit naročil vg atmos lab (svapo web) - dokaj poceni in priročno pakiran v 100ml flaške.

S procenti arome sem pa v začetku res pretiraval nisem pustil kej dolgo stepat pa sem kompenziral z večjim procentom arome, kar mešam sedaj je striktno 1-3%, katere tudi do 5% in nič več dodatkov.
RANDOM_AVATAR
Yox
Spreobrnjenec
Spreobrnjenec
 
Prispevkov: 32
Pridružen: 29 Dec 2014, 02:00
Kraj: Nizka / Rečica ob Savinji
Dane zahvale: 0 krat
Prejete zahvale: 0 krat

OdgovorNapisal/-a ElGrigon » 23 Mar 2015, 21:06

Yox, izloči PG iz tekočin ali vsaj poskusi z VG-jem.
Uporabniški avatar
ElGrigon
Veteran
Veteran
 
Prispevkov: 373
Pridružen: 28 Jul 2014, 01:00
Kraj: Sv. Jurij v Slovenskih Goricah
Dane zahvale: 9 times
Prejete zahvale: 28 times

OdgovorNapisal/-a Yox » 23 Mar 2015, 22:50

Imam ze v načrtu jutri zamešat čisto vg tekočino :)
RANDOM_AVATAR
Yox
Spreobrnjenec
Spreobrnjenec
 
Prispevkov: 32
Pridružen: 29 Dec 2014, 02:00
Kraj: Nizka / Rečica ob Savinji
Dane zahvale: 0 krat
Prejete zahvale: 0 krat

OdgovorNapisal/-a k2b » 24 Mar 2015, 02:03

Ne reši se vse samo z 100% VG-jem.
Malo poguglajte "vaping chest pain" pa boste videli kakšni so kaj zadetki.
PG iritira, je bolj alergen (če si nanj alergičen) dobiš tudi izpuščaje na koži.
VG pa nekako bolj "napihne" - tudi pljuča in je pri mnogih razlog za "chest pain".
Od večinsko VG e-juica ti zna začet kapljat iz nosa... :D

Od teh s katerimi sem v kontaktu in vejpajo že par let je šla evolucija e-tekočin nekako takole:

Najprej večinsko PG e-juice visoke NIC stopnje, nato vedno več VG-ja in nižji NIC (povejpani ml se drastično zvečajo) - zdej če zvejpaš 10 ml 3 mg/ml e-juica ali 5 ml 5 mgml - si pri slednjem na boljšem.Ker ko znižuješ NIC ne moreš prevarati telesa - ki hoče svoje.
Kdaj moraš pač vejp tudi odložit - tud če je fajn.

Če si na 2-3 bo to bolj poredko - če si na 4-5-6 pa ti bo prej dost.
Tako nekako se spremljamo tisti ki smo že nekaj cajta v tem.

Gotovo ima pa vsak neke svoje specifike.

Probaj si zmešat 100% VG pa boš videl - valjda nekaj dest.vode zraven da bo wickalo - mogoče bo to pravo.

Predvsem pa zbij % arome dol in steepaj e-juice. Lahko probaš kak dan tudi samo NIC bazo brez arome (tu je potrebno nekaj vztrajnosti) - boš videl kako ti bojo pol arome močne :D ....
Slika

Slika
Uporabniški avatar
k2b
Site Admin
Site Admin
 
Prispevkov: 1826
Pridružen: 04 Jan 2014, 02:00
Kraj: Obala
Dane zahvale: 292 times
Prejete zahvale: 390 times

OdgovorNapisal/-a Yox » 24 Mar 2015, 08:15

Ja 100% vg tekočino bom zamešal samo za probo, ker se mi zdi da sem nekje na tujih forumih zasledil da je sluzenje možno tudi zaradi preveč vg, toliko da vidim kaj bo.

V začetku DIY podvigov sem vejpal 70pg30vg hisvape bazo + fa nikotinsko bazo iceblade 12 mg na koncu namešano na 1 do 3mg nic, pa je bilo enostavno preveč throat hita ko sem prešel na lemota, nakar sem šel v drugo skrajnost 80vg20pg in 0,5 mg nic pa je blo premal throathita, na koncu sem pristal nekje pri 60vg40pg in 1mg nic in na to količino še 10% vode, par pa jih imam zrečenih nekje na 70vg30pg tu pa je na vg 10% vode in 5% fiziološke tekočine(medicinska slanica), ki res da boljši okus in naj ne bi toliko sušilo sluznice grla.

Tudi 100% vg bazo mislim naredit 85% vg + 10% vode + 5% fiziološke, 1 mg nic. Potem pa v to 2% ali 3% arome Fa fuji - je hiter dobra za vejpat (najbolša po 10+ dneh) in meni zelo dobra.
Od kar mam zadost tekočin na zalogi še nisem vejpal tekočine mlajše od 14 dni, tobačne šele po 45 dneh.

Po enem dnevu skoraj nič vejpanja in enem dnevu brez vejpanja (ki sem jih presenetljivo prenesel brez kake krize ali živčnosti :D ) se stanje občutno izbolšuje :D :) :D .
Očitno morem res omejit. :oops:

Sem človek ekstremov :twisted: in vsake stvari, ki se je lotim slej ko prej priženem do ekstrema, pol pa se ali umirim in naprej po pameti, ali pa neham. Tudi ko sem še resno kadil cigarete sem bil verižni kadilec, na dopustu sem cigaret odložil samo ko sem šel pod tuš ali spat :roll:, pa sploh ni bilo važno ali sem tedaj kadil rdeče marboro ali west one :). Ko nimam kaj fizičnega (dopust, fešta, delo za računalnikom v pisarni,...) za počet pogrešam nekaj v roki, ko vejpam (ali pa prej kajenje) mam občutek kot da nekaj delam čeprav nič ne delam :? :D

off-topic sem se glih spomnil ko sem omenjal dopust kako je z vejpersko opremo in tekočinami na letalih?
RANDOM_AVATAR
Yox
Spreobrnjenec
Spreobrnjenec
 
Prispevkov: 32
Pridružen: 29 Dec 2014, 02:00
Kraj: Nizka / Rečica ob Savinji
Dane zahvale: 0 krat
Prejete zahvale: 0 krat


Vrni se na E-cigareta in zdravje

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

cron