Nikelj in grelna glava

Vplivi vejpanja na zdravje in morebitne težave,raziskave o e-tekočinah in opremi, mnenja insiderjev in outsiderjev iz sveta e-cig

Nikelj in grelna glava

OdgovorNapisal/-a jero » 05 Sep 2015, 16:26

Trenutno najdemo v prodaji grelnih glav tudi verzijo, ki za grelno žico uporablja nikelj (recimo Joyetech eGo ONE CL-Ni). Žice iz niklja se uporablja predvsem v elektronskih cigaretih z nastavljivo temperaturo saj napravi sporoča kdaj naj prekine tok in tako varčuje na bateriji in tekočini, kar pa kanthal žica ne more. Nekaj takega..

Problem je v tem, da je nickel zdravju zelo škodljiv material. Med drugimi je znan alergen (10% - 20% populacije) in kancerogen. Torej nekaj kar nikakor ne sme priti v telo. Na netu se je veliko diskusije o tem

Res pa je, da je verjetno naprave niso sposobne segreti žice do te mere, da bi nikelj prehajal v telo. Kdo bi vedel.. testov itak ni.

Vendar vseeno mislim, da glede na pomanjkanje študij, proizvajalci ne bi smeli tržiti materialov, ki so potencialno škodljivi še posebej če imamo relativno varno alternativo iz titana (recimo Joyetech eGo ONE CL-Ti), ki nudi popolnoma identično funkcijo in izkušnjo. Menim tudi, da je v tej fazi razvoja in razširjenosti e-cigaret prozivajalčeva prva naloga poskrbeti za varnost svojih produktov in bi se morali uporabi takih materialov izogibati (deja vu glede tobaka 60 let nazaj?).

Kakorkoli.. vsak naj se odloči sam. Vendar pa se mi zdi, da je vejperjem ob pomanjkanju regulativ in znastvenih študij, prepuščeno da sami reguliramo kako varne izdelke hočemo uporabljati. Proizvajalec se bo tako ali tako prilagodil glede na povpraševanje/ponudba. Bi bilo pa škoda, da bi se ko bi sprejemali razne zakone, sklicevali na primere ko je folk, ki je uporabljal nikelj žice zbolel. Saj vsi vemo kaj znajo mediji narediti iz posameznih primerov.. še posebej če so podmazani iz strani tobačne industrije.

Vir: https://www.youtube.com/watch?v=cKlDLtcy9Es
Uporabniški avatar
jero
Veteran
Veteran
 
Prispevkov: 446
Pridružen: 03 Sep 2015, 01:00
Kraj: Notranjska
Dane zahvale: 167 times
Prejete zahvale: 214 times

OdgovorNapisal/-a k2b » 05 Sep 2015, 21:47

Stara roba - in že tudi parkrat demantirana.

Tipo ima vapeshop in trži začetne sete egic+evod in podobne zadeve.
imaš na Redditu te podatke
https://www.reddit.com/r/electronic_cigarette/comments/3bxox7/the_dangers_of_vaping_with_nickel_ni200/


Vapeshop-owner se v naslednjem videu sprašuje tudi o varnosti titaniumske žice za vape.
Nasploh opozarja pred vejpom z reguliranimi modi (raje Egice seveda....)
https://www.youtube.com/watch?v=O-arksEDiBc

Splošno znano je tudi da se Ni200 in Ti žic NE DRY-burna ampak MENJA.

Tu imaš tudi video o sproščanju/luščenju delcev s titan žice pri segrevanju/Dry Burnu na suho....
https://www.youtube.com/watch?v=IBnSjE-eucI
Titan žica samo Grade1 za vejp!
Slika

Slika
Uporabniški avatar
k2b
Site Admin
Site Admin
 
Prispevkov: 1826
Pridružen: 04 Jan 2014, 02:00
Kraj: Obala
Dane zahvale: 292 times
Prejete zahvale: 390 times

OdgovorNapisal/-a ElGrigon » 06 Sep 2015, 01:06

Zagotovo nekaj prehaja v telo. Na Jouice Junkies Community je že nekaj uporabnikov komentiralo alergičnost na nikelj žico.
Uporabniški avatar
ElGrigon
Veteran
Veteran
 
Prispevkov: 373
Pridružen: 28 Jul 2014, 01:00
Kraj: Sv. Jurij v Slovenskih Goricah
Dane zahvale: 9 times
Prejete zahvale: 28 times

OdgovorNapisal/-a k2b » 06 Sep 2015, 13:44

Zagotovo je Titanium žica (po sedanjih ugotovitvah) najbolj varna - ČE SE NE SPROŠČA TITANIJEV OKSID pri vejpanju - kar pa še ne vemo.

Nikelj je v
- Nichrome žicah ki se še vedno na veliko uporabljajo v vseh entry-level atomizerjih in kompletih kot tudi pri naprednih vejperjih
- Ni200 TC žicah

Krom je v
- Kanthalu ki se najbolj uporablja
- Nichrome žicah (isto kot zgoraj)

Vir - dr.Farsalinos
https://www.youtube.com/watch?v=PM8sW8vNlPg

Na levi so minutaže o
-titan žicah
-nikelj žicah
in ostalem...

Predvsem dr.F. zelo opozarja pred pregrevanjem žice ali Dry Burnom (ki ga v glavnem vsi veselo uporabljamo) - na koncu prispevka o Titanium žicah

Sploh se splača poslušat celoten prispevek - ker včasih iztrgani citati ne dajo uravnotežene slike in si jih lahko vsak tolmači po svoje.

Kar se tiče alergije na nikelj in vejpanje na Ni200 žicah:

EVOLV je dal official statement da tudi nekateri njihovi uslužbenci uporabljajo NI200 žice tudi ?e so alergični na nikelj.
http://www.tasteyourjuice.com/wordpress/2015/03/06/the-evolv-dna-40/
https://www.reddit.com/r/electronic_cigarette/comments/3bxox7/the_dangers_of_vaping_with_nickel_ni200/
Nikelj se povsem drugače sprošča če uporabljamo ponikljan nakit ko se ob potenju nikelj izloča na/skozi kožo
ali
pri kuhanju/pečenju v posodi iz niklja.

Problem ni (kot pravi dr.F.) iz česa je tuljava ampak ali se kaj od teh snovi iz zlitine emitira v aerosol/paro.

Najbolj zanimivo pa je da se omenjeni vapeshop owner iz prvega prispevka te teme ne sprašuje kaj je v žicah njegovih kompletov ki jih prodaja (NiCHrome) in pa tudi to da ima pod svojim prispevkom ONEMOGOČENE komentarje......debata na RY4 radiu ima pa cel kup komentarjev spodaj
:D :D :D
Slika

Slika
Uporabniški avatar
k2b
Site Admin
Site Admin
 
Prispevkov: 1826
Pridružen: 04 Jan 2014, 02:00
Kraj: Obala
Dane zahvale: 292 times
Prejete zahvale: 390 times

OdgovorNapisal/-a jero » 07 Sep 2015, 03:28

Heh.. zanimivo kako so bili fantje, ki so ga intervjuvali šokirani, ko je razlagal, da naj ne dry burnamo žic ker s tem uničujemo strukturo materiala in s tem povzročamo, da material razpada. Ta prah pa potem vnašamo v pljuča. Pa to velja za večino materialov, ki se danes uporabljajo.

Če prav razumem pri titanu, je problem lahko le v titanijevem DIoksidu (verjetno si to mislil?). TiO2 se formira pri cca 600ºC v prostoru z 100% kisika... torej je v prostoru kjer živimo mi, ta številka še bistveno večja. TiO2 se že dolga leta (cca 90 let) uporablja po celem svetu (kozmetika, farmacije, prehrabena industrija) in NI klasificiran kot zdravju nevarna snov. Če kdaj šmirglaš stene pobeljene sobe ga verjetno precej podihaš. Problem, ki se izpostavlja je v tem, da je klasificiran, da je MOGOČE kancerogen. Zakaj? Ker so delal poizkuse na podganah in jim dajali visoke koncetracije TiO2, kjer so se jim pokazali tumorji. Vendar hrčki in miši pod istimi pogoji niso imeli teh težav. Zaključek je bil, da je verjetno to fenomen, ki vpliva zgolj na podgane. Seveda pa ker takega eksperimenta ne morejo narediti na ljudeh, pa nihče ne more za 100% potrdit, da se zadeva ne pojavlja tudi na ljudeh.

Nisem nek strokovnjak samo moja logika je, da je za razliko od kanthala, niklja in nichroma, defenitivno titan najbolj varen, saj že sam material ne vsebuje ničesar, kar je dokazano zdravju škodljivo. Prihodnost je očitno v napravah, ki so sposobne kontroliranja temperature. Zagotovo pa je to nekaj kar bo verjetno spadalo pod regulativo. Cilj ni, da uživamo nekaj kar je manj škodljivo od cigaret, temveč da se naredi zadevo čimbolj "bullet proff" preden pride nek birokrat pa nabije trošarine ker je izdelek (tudi potencialno) ljudem škodljiv.
Uporabniški avatar
jero
Veteran
Veteran
 
Prispevkov: 446
Pridružen: 03 Sep 2015, 01:00
Kraj: Notranjska
Dane zahvale: 167 times
Prejete zahvale: 214 times

OdgovorNapisal/-a peterpan » 04 Nov 2015, 11:57

Kaj pa stainless steel? Naj ne bi bil še bolj varen kot Ti? Ali se tudi tam sproščajo kakšni nevarni oksidi?
RANDOM_AVATAR
peterpan
Spreobrnjenec
Spreobrnjenec
 
Prispevkov: 25
Pridružen: 22 Okt 2015, 01:00
Dane zahvale: 14 times
Prejete zahvale: 0 krat

OdgovorNapisal/-a jero » 04 Nov 2015, 12:13

Ja... kot jaz razumem se. Stainless steel namreč vsebuje minimalno 10.5% kroma, chromium (VI) pa je potrjen kancerogen. Seveda je SS popolnoma varen pri normalnih temperaturah, dry burnu pa bi se jaz osebno raje izognil.

Human studies have clearly established that inhaled chromium (VI) is a human carcinogen, resulting in an increased risk of lung cancer.


Več tukaj.
Uporabniški avatar
jero
Veteran
Veteran
 
Prispevkov: 446
Pridružen: 03 Sep 2015, 01:00
Kraj: Notranjska
Dane zahvale: 167 times
Prejete zahvale: 214 times


Vrni se na E-cigareta in zdravje

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

cron