NOVA ŠTUDIJA: Klasifikacija izdelkov, ki vsebujejo niko

Vplivi vejpanja na zdravje in morebitne težave,raziskave o e-tekočinah in opremi, mnenja insiderjev in outsiderjev iz sveta e-cig

NOVA ŠTUDIJA: Klasifikacija izdelkov, ki vsebujejo niko

OdgovorNapisal/-a valjhun » 16 Apr 2014, 11:43

Klasifikacija nevarnosti izdelkov, ki vsebujejo nikotin:
ELEKTRONSKE CIGARETE MED NAJBOLJ VARNIMIKot nam je že poznano iz dnevnega tiska, se države po vsem svetu, vedno bolj in bolj odločajo za ostrejše ukrepe proti elektronskim cigaretam. Ponekod omejujejo oglaševanje, spet drugje jih močno obdavčujejo ipd. Ponekod (Turčija, Kitajska) pa so jih celo prepovedali.

Pregovorni "previdnost nikoliv ni odveč", pa tudi farmacevtski in tobačni lobiji ter senzacinalistično novinarstvo botrujejo takšnim in podobnim odločitvam. Posledično tudi javnomnejnske raziskave kažejo, da je kar 44 % populacije precej negotove, kar se tiče stopnje varnosti elektronskih cigaret. V vsem tem tiči razlog, da so zakonodajalci tako nezaupljivi do tega relativno novega produkta in hitro rastoče panoge za njim.

AMPAK:
KAJ PA ČE, RAVNO TA PREGOVORNA PREVIDNOST, PREPREČUJE ZMAGO V STOLETNI VOJNI PROTI TOBAKU IN TOBAČNIM IZDELKOM?
KAJ PA ČE, RAVNO TA PREGOVORNA PREVIDNOST, PREPREČUJE REŠEVANJE TISOČERIH ŽIVLJENJ, KI SE VSAK DAN KONČAJO ZARADI TOBAKA IN TOBAČNIH IZDELKOV?

Najnovejša študija, objavljena pretekli teden v reviji European Addiction Reseaerch, nam pravi, da prav na primeru elektronskih cigaret je te pregovorne previdnosti čisto preveč. Skupina strokovnjakov iz področja medicine, javnega zdravja, prava in ekonomije, je namreč prišla do zaključka, da so elektronske cigarete veliko bolj varna alternativa tobačnemu dimu, kot se je domnevalo dosedaj. Raziskava se je pričela julija 2013 pri Royal Society v Londonu, pod pokroviteljstvom LIAF - Lega Italiana Anti Fumo ter neodvisne zdravstvene organizacije Euroswiss Health. V njej je sodelovala vrsta priznanih mednarodnih strokovnjakov iz različnih področij: psihologija, toksikologija, farmakologija, medicina, ekonomija in pravo. Za cilj so si postavili primerjalno lestvico različnih profilov tveganja za obstoječe izdelke, ki vsebujejo nikotin.

Metodologija raziskave je temeljila na spektru različnih spretnosti in strokovnih znanj posameznih strokovnjakov (postopek "conferencing process"), ki temelji na skupni re-elaboraciji ugotovitev z namensko programsko opremo . Primerljive metodološke pristope se uspešno uporablja v praksi za reševanje pomembnih vprašanj iz področja javnega zdravja, meddrugim se jih je uporabljalo pri vprašanjih v zvezi s skladiščenjem jedrskih odpadkov ter pri problematiki širjenja mehkih in trdih drog.

Strokovnjaki so upoštevali 14 dejavnikov tveganja za 12 izdelkov, vključno s tobačnimi cigaretami, vodnimi pipami, tobakom za žvečenje, elektronskimi cigaretami in nikotinskimi obliži. Med različnimi dejavniki tveganja , poleg umrljivosti in obolevnosti , povezanih z uporabo teh izdelkov, pa so upoštevali tudi povzročanje odvisnosti, vplive na dohodek , družinsko stisko, možnosti zastrupitev in požarov ter celo grožnjo mednarodnih konfliktov ter problematiko tihotapljenja. Očitno je, da navedeni dejavniki nimajo enake teže za različne izdelke, ki vsebujejo nikotin, kar je razvidno iz ponderiranih posameznih ocen in upoštevanju njihovega vpliva tako na posameznika, kot na tudi na družbo. Rezultat raziskave je eksaktna uvrstitev navedenih proizvodov na skupno lestvico, glede na njihovo stopnjo tveganja .

Slika

V nasprotju z gonjo, ki jo čez elektronske cigarete, zganjajo nekateri politiki, ministri, novinarji ipd., pa v resnici predstavljajo elektronske cigarete, le malenkosten delček tveganja, če jih primerjamo s tobačnimi. Rezultati navedene raziskave so namreč pokazali, da niso vsi izdelki, ki vsebujejo nikotin enako nevarni. Kot je razvidno iz priloženega grafa, gre za strmo padajočo krivuljo tveganja, katere vrh predstavljajo ravno tobačne cigarete, elektronske cigarete pa so skoraj pri dnu navedene lestvice.

Kot je razvidno iz študije, so izdelki, pri katerih pride do izgorevanja, tudi najbolj nevarni. Čeprav nikotinski obliži, žvečilke, inhalatorji in elektronske cigarete niso povsem brez tveganja, pa je tveganje pri slednjih drastično manjše. Index tveganja za elektronske cigarete nosi vrednost 4, v primerjavi z indeksom tobačne cigarete, katerega vrednost znaša 100. Vrednost 4, predvsem predstavlja dejavnik tveganje zaradi povzročitve odvisnosti. Pri elektronski cigareti pa sploh ne najdemo tveganj kot so umrljivost, obolenja, ekonomska tveganja, nesreče ipd.

Prvi avtor študije, profesor David Nutt, Imperial College - Londonu, je izjavil: . "Vsaka alternativa, ki omogoča zmanjšanje števila smrtnih žrtev zaradi tobačnega dima, predstavlja veliko zmago za javno zdravje. Naša študija prikazuje zniževanje tveganje, ob prehodu iz proizvodov z visoko stopnjo tveganja, kot so tobačne cigarete in cigare, na proizvode z nizko stopnjo tveganja, kot so elektronske cigarete ali obliži. S pravilnimi potezami in ozaveščanjem javnosti, lahko v doglednem času dosežemo bistveno zmanjšaje negativnih vplivov, tako iz vidika posameznika, kot tudi na nivoju celotne družbe."

Profesor Riccardo Polosa, direktor LIAF in prav tako udeležen v raziskavi, je izjavil : "Splošno je znano dejstvo, da vsi nikotinski izdelki niso enako nevarni. Sedaj pa imamo končno na voljo izdelano lestvico, ki realno prikazuje nevarnosti v povezavi z uporabo vseh izdelkov, ki vsebujejo nikotin. Ponosni smo, da lahko svetu ponudimo zelo uporabno orodje, namenjeno predvsem potrošnikom , zdravnikom in zakonodajalcem. Kateri izdelek uporabljati, kaj priporočati, katere regulirati, katere prepovedati in omejevati: Na taka in podobna vprašanja odgovarja naša najnovejša študija, ki ima za namen nadzorovanje širjenja dotičnih izdelkov, ustvarjanje inovativne politike do njih ter zmanjševanje družbene škode, katero povzročajo tobak in tobačni izdelki. "


Celoten članek je na voljo brezplačno tu: [url=http://www.karger.com/Article/FullText/360220[/img]]http://www.karger.com/Article/FullText/360220[/img][/url]
RANDOM_AVATAR
valjhun
Spreobrnjenec
Spreobrnjenec
 
Prispevkov: 45
Pridružen: 08 Jan 2014, 02:00
Dane zahvale: 0 krat
Prejete zahvale: 0 krat

Re: NOVA ŠTUDIJA: Klasifikacija izdelkov, ki vsebujejo

OdgovorNapisal/-a Smrk Ana » 25 Apr 2014, 11:16

valjhun napisal/-a:
V nasprotju z gonjo, ki jo čez elektronske cigarete, zganjajo nekateri politiki, ministri, novinarji ipd., pa v resnici predstavljajo elektronske cigarete, le malenkosten delček tveganja, če jih primerjamo s tobačnimi. Rezultati navedene raziskave so namreč pokazali, da niso vsi izdelki, ki vsebujejo nikotin enako nevarni. Kot je razvidno iz priloženega grafa, gre za strmo padajočo krivuljo tveganja, katere vrh predstavljajo ravno tobačne cigarete, elektronske cigarete pa so skoraj pri dnu navedene lestvice.


Strinjam se, medijska, politična in farmacevtska gonja čez elektronske cigarete je res huda, neutemeljena, zavajajoča in povzroča ogromno škodo predvsem tistim, ki jim e-cigareta ali bi jim e-cigareta lahko pomagala zmanjšati uporabo tobaka. Pomenljivo sporočilo sem zasledila tudi na povezavi:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19887003

Phillisova (2009) v grobem piše, da se preredki kadilci zavedajo, da obstajajo alternativne metode dovajanja nikotina v telo, kamor sodijo tudi elektronske cigarete. Širjenje zavajajočih informacij in omejevanje informiranja o njih, preprečuje možnost, da bi se kadilci z njimi seznanili in se o njih poučili. /.../ ?Za kadilca, ki bo tobačne cigarete kadil samo še en dodatni mesec, preden bo prenehal s kajenjem, pomeni to neznatno večje tveganje, kot če bo tobačno cigareto zamenjal z manj rizično alternativo nikotinskega nadomeščanja, ki je ne bo nikoli opustil. Da kadilca, ki bi nekoč zares prenehal s kajenjem, že zdaj ne spodbujamo k uporabi alternative oziroma ga pri tem omejujemo, mu bo prej škodovalo kot koristilo.?

Vir: Phillips C.V. (2009): Debunking the claim that abstinence is usually healthier for smokers than switching to a low-risk alternative, and other observations about anti-tobacco-harm-reduction arguments. Harm Reduct J. 2009 Nov 3;6:29. doi: 10.1186/1477-7517-6-29.
RANDOM_AVATAR
Smrk Ana
Novinec
Novinec
 
Prispevkov: 9
Pridružen: 21 Mar 2014, 02:00
Dane zahvale: 0 krat
Prejete zahvale: 0 krat

OdgovorNapisal/-a Smrk Ana » 25 Apr 2014, 11:27

Pri polemiki glede reguliranja trga e-cigaret se mi je zdel zanimiv in pomenljiv tale komentar Financial Timesa:

http://www.ft.com/cms/s/0/d6bcc846-c61b-11e3-9839-00144feabdc0.html#axzz2zn6ZW5Dx

Prevod komentarja, 21. 04. 2014 ? Financial Times:
V zadnjih desetletjih so tobačne cigarete v zahodnem svetu predmet vedno strožje regulacije. Brez dvoma ukrepi pripomorejo k zmanjševanju uporabe tobaka, kar je neprecenljive vrednosti. Kajenje tobačnih izdelkov je vzrok za cca. 5 milijonov smrti letno. Tobačni dim vsebuje 70 karcinogenov, ki povzročijo 90 % smrti zaradi pljučnega raka in tretjino drugih rakavih obolenj (srčne bolezni, kapi, prezgodnja rojstva ...). Povzroča tudi pasivno kajenje in ogroža otroke, ki pogosto ne morejo ubežati razvadi staršev.

Razprava glede omejevanja in pravil prodaje se zdaj prestavlja na novo področje, na regulacijo hitro rastočega trga elektronskih cigaret. Razvoj tehnologije je poskrbel, da lahko kadilci tobačno cigareto zamenjajo za elektronsko, ki s segrevanjem nikotinske tekočine proizvaja paro. Kadilec paro inhalira, se pravi e-cigareto uporablja na podoben način kot tobačno, le da pri tem ne vdihuje škodljivih snovi, kot sta katran in ogljikov moniksid, iz tobačne cigarete.

Glede na to, da imajo e-cigarete zelo dober potencial pri zmanjševanju škodljivosti uporabe tobaka (predvsem pri zapriseženih kadilcih, ki kajenja ne nameravajo opustiti), bi bilo logično pričakovati, da bodo zdravstvena zakonodajna telesa izdelek pozdravila, vendar ne! Dogaja se ravno nasprotno. Tako Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) kot ameriška FDA se nagibata v smeri klasificiranja e-cigarete kot tobačnega proizvoda. SZO si je sicer zadala cilj, da bo uporabo tobačnih izdelkov do leta 2025 zmanjšala za 30 %. Glede na zastavljeni cilj, je klasificiranje e-cigaret kot tobačnih izdelkov pravzaprav nerazložljivo, saj gre za izdelek, ki po obstoječih analizah in statistikah v zelo veliki meri uspešno pomaga kadilcem zmanjševati uporabo tobačnih izdelkov.

SZO nastopa kot skrbnica Okvirne konvencije Svetovne zdravstvene organizacije za nadzor nad tobakom, ki postavlja globalne regulatorne smernice. Odločitev SZO, da e-cigarete obravnava enako kot njene bolj škodljive, konkurenčne tradicionalne cigarete, je tako nekako nesmiselna. Klasificiranje e-cigarete kot tobačnega proizvoda bo namreč pomenilo, da se bo uporaba e-cigarete v 168 država zmanjšala; e-cigarete bodo postale dražje in s tem težje dostopne za uporabnike, obenem pa bo omejeno tudi oglaševanje, kar bo pomenilo manjšo prepoznavnost med ljudmi. Številni, ki bi jim e-cigareta lahko pomagala pri zmanjševanju uporabe tobaka, izdelka sploh ne bodo poznali.

Kljub temu, da je na področju učinkov e-cigarete na zdravje uporabnika in tistega v njegovi bližini, za zaključke potrebnih še več študij, doslej nobena od opravljenih raziskav in analiz ni pokazala in dokazala njene škodljivosti. Vse študije kažejo precej manjšo škodljivost v primejavi s tobačno cigareto. To dopušča zgolj dve razlagi, zakaj SZO in FDA e-cigareto poskušata klasificirati kot tobačni proizvod.

Prvi argument, ki ga uporabljajo za opravičevanje svojih namer, je, da bo elektronska cigareta odskočna deska za kasnejšo uporabo tobaka. Predvsem jih skrbi, da bo pot k tobaku za mlade. Doslej nobena študija ni pokazala, da bi bila ta trditev resnična. Večinoma je obratno ? e-cigarete se poslužujejo predvsem kadilci. Glede na to, da je nikotin tista ključna snov, po kateri hrepenijo nekateri posamezniki in jo lahko dobijo tudi z e-cigareto, ni logično sklepati, da se bodo kasneje poslužili dražje, bolj škodljive in družbeno manj sprejemljive tobačne cigarete.

Drugi argument je, da je njihovo načelo omejevati prodajo poživil, ki lahko povzročijo odvisnost. Toda zakonodajna telesa ne morejo omejiti prodaje vseh tovrstnih izdelkov. Na primer, kava in sladkor sta v velikih odmerkih in skozi daljše časovno obdobje lahko prav tako škodljiva, a njune prodaje ne bodo omejili. V kolikšni meri jih bodo konzumirali, je odločitev, ki jo je najbolje prepustiti vsakemu posamezniku.

Za regulacijo e-cigaret odgovornim telesom ostajajo druge možnosti. Lahko jih na primer klasificirajo kot medicinski pripomoček. Toda to je rešitev, ki bi zahtevala previsoke in prekomerne standarde za proizvodnjo. Številna podjetja, predvsem tista manjša, jih ne bi bila sposobna zagotoviti. To bi povsem zavrlo hitro rastočo industrijo e-cigaret in njen napredek. Ravno trenutna inovativnost in konkurenčnost na tem področju sta tista, ki gradita na kakovosti, varnosti in izboljšujeta vapersko izkušnjo.

Cilj regulacije mora biti samo eden in to je zmanjševanje škodljivosti tobaka. V tem kontekstu bi bilo e-cigarete treba sprejeti kot del rešitve za nižanje stopnje rasti rakavih obolenj, ki jih povzroča tobak. Zakonodajalci ne bi smeli sprejemati ozkogledih odločitev samo zato, da bodo potrdili svojo visoko moralno držo. Sledijo naj dokazom znanosti in statistik, ki jasno kažejo, da elektronske cigarete pomenijo korist.
RANDOM_AVATAR
Smrk Ana
Novinec
Novinec
 
Prispevkov: 9
Pridružen: 21 Mar 2014, 02:00
Dane zahvale: 0 krat
Prejete zahvale: 0 krat

OdgovorNapisal/-a k2b » 29 Apr 2014, 22:35

zelo dobro, Smrk Ana - sedi 5+ :wink:

S tem da sam vidim 2 aspekta regulacije:


1.Iz zornega kota trgovce/distributerjev

2.iz zornega kota uporabnikov.

Ad.1 trgovci bodo vedno lahko prodajali izdelke v panogi, če bodo pač normativi (najvišji % nikotina, atesti za e-cig ipd) bodo to pač izvedli in se tega držali - kdor bo hotel bo kupil, kdor pa ne pa ne bo.Mogoče bo kaj več stroškov s tem ampak bo že nekako.Itak razen par zagnanih mulcev in mogoče 2-3 shopov ne vem če kdo v SLO preživi od prodaje SAMO vaperske opreme.

Ad.2 Uporabniki pa....če bomo/bodo pač v EU sprejeli tovrstno zakonodajo ki bo omejila predvsem najvišjo stopnjo nikotinske vsebnosti po enoti bo pa bolj nadležno.
Ne zato ker bi vsi hoteli ne vem kakšne visoke stopnje nikotina uživati ampak zaradi
samih cen nabave sestavin za DIY mešanje e-tekočin. In tu se roka zakona lahko hitro dogovori z distributerji/trgovci....saj je obojim v interesu da si navaden folk ne mixa sam tega ampak da to kupuje pri njih. Pa še davke je lažje pobrati tako in itak vemo, da ablast radi obdavči vsak užitek - samo nekaj časa rabi, da spozna kaj so "novi" užitki.

Naj mi bo dovoljeno za konec še prilepit en moj odgovor z vaperclub.org (hrvaškega foruma) zakaj ni vapanje zaživelo v SLO - bom dal kar v moji Alan Ford srb/cro spiki:


CITAT

Kinta je napisao:
:wel:

Sjecam se da sam nekad davno pretrazivao slovenske forume, bilo ih je malo i bili su jadni. Bas kako i kazes vezani za reklame pojedinih trgovaca. Posto imas dugo iskustvo u parenju mozda da nam objasnis zasto parenje nije zazivjelo u SLO? Mislim vidjao sam i prije da imate za kupiti losu robu uz visoke cijene ali svijet je globalno selo. Ocito tu ima jos nesto.


E ovako ja vidim to:

Po statistikama je broj pušača od 1989 -2010 drastično pao sa nekih 36% na 18% u 2010 kako se vidi ovdje
http://www.oecd-ilibrary.org/sites/9789264183896-en/02/05/g2-05-01.html?itemId=/content/chapter/9789264183896-24-en
tako da je i kritička masa onih kojih bi prešli na "paru" nešto manja.

Druga slika ti je kad izadješ u lajf, kafiči i to -> pa tamo praktički svi puše - ako ne svi više od 50% sigurno.E pa sad - zašto ta raja ne prelazi na paru
i radije se smrzavaju zimom vani u nekim impro terasama za pušače meni nije jasno :vom:
Imao sam fazu, kad sam izlazio vani sa e-pljugom - uljudno pitao da li može (može bio odgovor u više od 90% slučajeva - kad je bilo NE MOŽE je to bilo da se pušači ne bi pobunili :jel: ) - onako purnjao tamo, dosta jih je prilazilo i raspitivali se kako se oseča sa tim e-pljugom i gdje se nabavi al niko nije "pro-pario" barem kog ja znam....(ok - jedino moja misus koja nije cigarete kušala 10+ godina sada ne može bez svog T3s-a :vaper: )
I u kafičima su bile najviše zainteresirane konobarice - one bi odmah kupile ako bi imao sa sobom kovčeg ego-kompleta :rotfl:

Što se tiče vaper-shopa : ima ih svih vrsta, dobijaju se arome FA po 3 jura, ima Kangera za normalnu cenu, ima sada web-shopova Italijana, koji su se prebacili iz ITA u SLO kad su im za Novu 2014 uvalili 58,5 % I.V.A. na sve - e-juice i HW.) swapoweb (Domžale) ,xhoseitalia (Sežana) - tako da i izbora ima ako nečeš čekat mesec na one iz Kitaja/HK.

A ima i onih koji prodaju CE4 (bez S) ko nuklearnu medicinu i nasamare kojekakvog koji bi prešao...

A ima i - Ovale u LJ koji pokupi onaj više manje hoštapleraj koji se fura na firmato robu i uzimaju kod njih i e-juice po 16 jura/20 ml (jer su svi ostali e-juicei otrovni i štetni) i baterije

Rezime: Slovenci ne volimo novotarije - možda ako ih naprave Nemci, živimo zdravo, trčimo, skijamo ili barem fušamo popodne.Za užitak - ko več puši - zapali analognu pa nek ide sve u p.m. ako nisu zdrave...to neke elekktroničke koje rade pa ne rade pa ti e-sokovi (zar nisu štetni sam pročitao u zutoj štampi...ne-ne-ne nije to za nas :aha: ...a šta če i susjed reči ako me vidi sa onom cevkom u ruci - da sam narko ili šta?

A fali nam i neki Big Brother da u njemu neko puši e-pljugu, pa i neka fora za klince da ih privuče pa tako....

Ali inače - OK smo mi Slovenci, jel da susjedi? :plus:
Slika

Slika
Uporabniški avatar
k2b
Site Admin
Site Admin
 
Prispevkov: 1826
Pridružen: 04 Jan 2014, 02:00
Kraj: Obala
Dane zahvale: 292 times
Prejete zahvale: 390 times


Vrni se na E-cigareta in zdravje

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

cron