Moje zdravstvene tezave

Vplivi vejpanja na zdravje in morebitne težave,raziskave o e-tekočinah in opremi, mnenja insiderjev in outsiderjev iz sveta e-cig

Moje zdravstvene tezave

OdgovorNapisal/-a zan0088 » 19 Apr 2016, 21:24

No, moram priznat, da mi ni uspelo - zdrzal sem 22 dni brez.
Prislo je do izboljsanja okusa, vonja in do nekoliko vecje energije.

Potem pa so se zacele tezave: najvecje tezave so bile v zelodcu. Najprej sem dal na plano 2 varianti: - manjka klasicna cigareta (ceprav po 22 dneh?) - ali pa to, da sem obcutljiv na nekaj v elektronski cigareti. Vendar sem na koncu zakljucil s tretjo moznostjo in sicer okuzbo z nekim virusom, ki je obstal v zelodcu - notranja 'trebusna viroza'. Kaditi sem zacel nazaj s pojavom teh tezav.

Simptomi so bili taki: najprej 1 teden blagih tezav, kaksen Rutacid na dan in nekaj Donota in je pomagalo, po enem tednu se je vse poslabsalo - sicer ni bilo bruhanja in nenadzorovanega driskanja, je pa vseeno bila driska 1x dnevno casovno gledano zjutraj, kot imam navado opravljat veliko potrebo, tezave z zelodcem so se se bolj poslabsale, bil sem brez apetita, zelo malo jedel, kot neka bolecina v zelodcu, neugoden obcutek, tudi fizicno na otip se je pojavila bolecina nekje v sredini med desno bradavico in najbolj izbocenim desnim delom prsnega kosa (verjetno je tam nekje zelodec :)), en dan me je tudi bolel zgornji del hrbta. Splosno slabo pocutje. Energije je pravtako bilo malo, hitrejsa utrujenost, navzven pa nisem kazal nikakrsnih tezav razen sem pa tja kaksen izcedek iz nosu (lahko cvetni prah v tem casu ipd) in pa resen pogled zaradi slabega pocutja (po naravi sem vesel nasmejan clovek). Izpostavil bi se nekaksno napihovanje v zelodcu in ne zmoznost sproscanja te napetosti v zelodcu (po domace povedano nisem mogel podret kupcka oziroma rigniti :)) Sem pa tja me je kaksen dan bolela tudi glava. Tak brez apetita, poln slabega pocutja in nesproscen sem bil priblizno 14dni in ta cas jemal Sikapur gel za zelodec (vsega skupaj 700ml) in Linex probiotike, kar je pomagalo. Ceprav sem jedel malo je nekje pol ure po obroku se pocutje izboljsalo, ali pa po ingverjevem caju, juhi. To in pa vecerni tus so mi edini dali sprostitev.

Potem sem nekako zacel jesti nazaj normalne porcije (v casu brez apetita samo nekje 1/4 do 1/2 obicajne porcije) in stanje se je tudi izboljsalo. Se vedno pa ni popolnoma OK, vceraj sem imel recimo drisko, na momente se slabo pocutim, drugace pa sem sedaj to nekako prebolel in je OK. Jem normalno.

Kaj je krivo za te simptome ne vem. Ali je za obsojati abstinenco zaradi nekajenja klasicnih cigaret, ali je za obsojati sestavine elektronske cigarete ali pa je za obsojati trebusno virozo. Kasneje sem se spomnil, da je imela kuharica v sluzbi tudi nek prehlad/virozo kaksen dan pred pojavom mojih tezav in je imela poln pult nasmrkanih robckov. Ali bi lahko tudi preko hrane dobil v zelodec virus, ki je notri nekaj casa ostal? Ali bi moral v primeru okuzbe z njenjim virusom imeti nujno zunanje simptome (kaselj, izcedek iz nosu...)?

V casu teh tezav je bil sicer tudi povecan stres kar je spet ena moznost, ceprav v to ne verjamem prevec.

Mogoce pa sem se kako okuzil tudi z elektronsko cigareto, s kondenzom ki kdaj pritece na ustnice in se lahko dolgo zadrzuje v ecigareti, lahko aerosol, lahko da patogen skozi ustnik pride v etekocino in se ga potem kako vdihne, pride do cudnega neobicajnega nacina okuzbe v teh primerih, se pravi drugacne integracije v telo in ima okuzba mogoce za posledico malo neobicajne simptome. Konec koncev valjamo te ecigarete po zepih, ustnik se ne umije za vsako uporabo, jaz sem ga mogoce 1x dnevno ali pa se to ne...
Malo je bilo tudi psihicnega pritiska, ko sem se spraseval kako bo poleti na plazi s pirom in brez cigarete (v casu kajenja elektronske sploh nisem spil niti enega pira niti zdaj ko nisem se cisto zdrav ne se pravi sem brez pira ze vec kot mesec, skoraj dva :)). Malo psihicnega pritiska je tudi bilo v casu vapanja zaradi mojega nezaupanja v elektronske cigarete, ceprav verjamem da so res 95% bolj zdrave pa vseeno... Elektronska cigareta mi je uspesno nadomescala nikotin, zdi pa se mi, da mi ni dala tistega obcutka sprostitve. Dokler ni to validirano pac ni, to je konec koncev podrocje mojega dela. Vse se je prevec razcvetelo, vsak Kitajc nekaj po svoje prcka in to ne gre tko. Pod drobnogled bi se moralo vzet nekaj firm tekocin (samo cigaretne okuse, konec koncev je govora o elektronski cigareti in ne o elektronskem tiramisuju niti ne o elektronski flasi absinta), nekaj firm elektronskih cigaret razlicnih oblik (klasicen izgled, box izgled, debel tubast izgled), da bo za razlicne uporabnike in te kombinacije validirat, spremljat njihov razvoj, validirat naprej in te izbrane produkte uvrstit kot farmacevtski izdelek.
Pravtako se tukaj preveckrat omenja alergija na PG, katero sem sumil tudi pri sebi (sem pa tja se mi je pojavil izpuscaj, sam po sebi ne srbec ob dotiku pa, identicno kot pik komarja), VG pa mi ni pasal ker ni 'zagiftal'. Problem je tudi to, da izsusuje, po zrelu ze spijemo vodo, kaj pa se v pljucih dogaja? Mogoce sem bil v vsem tem casu tudi dehidriran, sicer pijem dva 3dl kozarca vode na 1-2 uri tako da kolicinsko je mogoce se prevec, nisem pa en od tistih, ki pije na vsakih 10min po pozirkih, mogoce je tudi tukaj bila moja napaka. Se mi zdi da bi bilo potrebno najt tud neke nove tekocinske osnove z manj stranskimi ucinki.

Se zadnja moznost, ki mi pade na pamet in ni nedolzna pa je upor zelodca, ker mu za zajtrk ne ugaja dovolj samo kava in cigaret :) Imam slabo navado, da spuscam zajtrk in prvic jem sele nekje od 10-11 med tednom, za vikend pa jem tudi zajtrk. To bo tudi treba spremeniti.

Me zanima ali je imel se kdo take tezave, kam v mojem primeru ciljate vi?
Vsekakor se na elektronske cigarete se vrnem, vendar bom poletje prezivel se s klasicnimi, ker sem ze tako obcutljiv na vrocino, klasicen cigaret pa me v tem primeru nekako pomiri. :)
Imam slabo vest, da sem klasicnim spet podlegel, ampak tudi nisem imel prave zelje prenehat pa se mlad sem imam se casa :)

Hvala
lp
RANDOM_AVATAR
zan0088
Novinec
Novinec
 
Prispevkov: 12
Pridružen: 20 Mar 2016, 20:32
Dane zahvale: 0 krat
Prejete zahvale: 0 krat

Re: Moje zdravstvene tezave

OdgovorNapisal/-a ElGrigon » 20 Apr 2016, 00:05

Vse kar si opisal so simptomi prenehanja kajenja, ne PG ne VG ampak pomanjkanje kemikalij iz cigaret.
Uporabniški avatar
ElGrigon
Veteran
Veteran
 
Prispevkov: 373
Pridružen: 28 Jul 2014, 01:00
Kraj: Sv. Jurij v Slovenskih Goricah
Dane zahvale: 9 times
Prejete zahvale: 28 times

Re: Moje zdravstvene tezave

OdgovorNapisal/-a logihack » 20 Apr 2016, 10:02

Koliko časa si kadil in kaj?
RANDOM_AVATAR
logihack
Novinec
Novinec
 
Prispevkov: 14
Pridružen: 28 Mar 2016, 19:17
Kraj: Gornjesavska dolina
Dane zahvale: 0 krat
Prejete zahvale: 6 times

Re: Moje zdravstvene tezave

OdgovorNapisal/-a actech » 20 Apr 2016, 10:31

Po vsem kar sem prebral sem dobil občutek da je krivo nezaupanje v vejp in vse povezano z njim (tekočine, modi.....)
Potrebuješ trdne dokaze od nekoga, ki ti vzbuja zaupanje da boš v to verjel.

Kakorkoli se boš odločil, srečno :)
Slika
Uporabniški avatar
actech
Spreobrnjenec
Spreobrnjenec
 
Prispevkov: 31
Pridružen: 28 Nov 2014, 02:00
Dane zahvale: 0 krat
Prejete zahvale: 5 times

Re: Moje zdravstvene tezave

OdgovorNapisal/-a zan0088 » 20 Apr 2016, 11:35

To da bi slo za nezaupanje, mogoce ja, po malem, ni pa to vzrok za vse tezave ker verjamem da so bile bolj fizicne kot psihicne in se ni hitro pobralo nazaj ko sem analogne spet zacel...
Glede pomanjkanja kemikalij tudi ne vem, po 22 dneh vejpa? Mogle bi se tezave pojavit ze prej.

Kadil sem Marlboro Light ene 6 let po eno skatlico, potem sem kadil Ovale eCom in 16mg tekocine kaksen teden (20ml), nato sem narocil Ovale o-Steel uparjalni sklop (kot Protank mini 3) in kadil nekaj flask 9mg tekocin , dober teden. Nato sem nabavil eGo AIO in malo experimentiral s tekocino Vapino (visok VG) in LiQuid Premium tobacco tekocino in v tem tretjem tednu so se pojavile rahle tezave, tako da sem presaltal nazaj na klasicne. Ko pa sem bil ze par dni nazaj na klasicnih so se tezave bolj okrepile.

Verjetno je bila res trebusna viroza, ki me je zj. ob hudo neprimernem casu ko se sam ne ves kaj je dobro pa kaj ne.
RANDOM_AVATAR
zan0088
Novinec
Novinec
 
Prispevkov: 12
Pridružen: 20 Mar 2016, 20:32
Dane zahvale: 0 krat
Prejete zahvale: 0 krat

Re: Moje zdravstvene tezave

OdgovorNapisal/-a ElGrigon » 20 Apr 2016, 23:11

To me spominja na en članek iz zdravstvenega foruma kjer posameznik kritizira kako mu je sedaj hudo, ko je opustil kajenje in se odvaja. Imel je polno težav od trebušnih, glavobolov, srbenja, nočne more in še kaj.
Bil je tako šokiran, da je pričel spet kaditi in vse težave so se odpravile v nekaj dneh. Srečno je to razlagal in je bil mnenja, da mu cigaret dejansko pomaga, da nima omenjenih težav.

Zdravnik je podal sarkastičen odgovor in poudaril, da se mora strogo odvaditi kajenja saj je glede na opisano njegovo telo že precej "zjebano"
Uporabniški avatar
ElGrigon
Veteran
Veteran
 
Prispevkov: 373
Pridružen: 28 Jul 2014, 01:00
Kraj: Sv. Jurij v Slovenskih Goricah
Dane zahvale: 9 times
Prejete zahvale: 28 times

Re: Moje zdravstvene tezave

OdgovorNapisal/-a logihack » 21 Apr 2016, 00:56

Opustitev kajenja, po 6.letih lahkih marličev, ne bi smelo predstavljati večjih težav. Ne vem no, malo se potrudi, pa probaj brez vsega ;)
RANDOM_AVATAR
logihack
Novinec
Novinec
 
Prispevkov: 14
Pridružen: 28 Mar 2016, 19:17
Kraj: Gornjesavska dolina
Dane zahvale: 0 krat
Prejete zahvale: 6 times

Re: Moje zdravstvene tezave

OdgovorNapisal/-a Aleks » 21 Apr 2016, 10:34

Čisto možno je, da so tvoje težave tudi posledica okužbe z virusom (ali ti je virusno obolenje diagnosticiral zdravnik?). Ne verjamem pa, da je za okužbo kriva tekočina ali ustnik. Virusi se namreč širijo z dotikom z virusnim izločkom okuženega dela kože oz. predmeta (potem si infekcijo lahko prenesemo v oči ali nos) ali pa z vdihavanjem virusa po kapljicah (širjenje prek zraka). Z elektronsko cigareto si se lahko okužil le v primeru, da je okužena oseba uporabljala tvoj mod (torej če si vaši kuharci ponudil en dober vejp :D ).
Bolj bi verjel ELGrigonu, da gre za odtegnitvene simptome, ti so lahko najrazličnejši, preberi si:
http://www.slo-vape.si/viewtopic.php?f=33&t=14

In pa vedeti moraš, da 20 dni ni veliko, simptomi se lahko pojavijo šele nekaj mesecev po prenehanju, nekaj izkušenj uporabnikov tega foruma:
topic387.html

Jaz se po dveh mesecih izključnega vejpanja še veselo borim z vsemi možnimi težavicami. Čez sem dal ustne razjede, bolečine v pljučih, mozolje, trenutno je aktualno boleče žrelo (od pljuč do grla), občutek "obloženosti" in pritiska na pljuča, in kdo ve, kaj me še vse čaka...
Vendar zaupam, saj mi kot brezupno zasvojenemu kadilcu (27 let strastnega kajenja) kaj drugega pravzaprav tudi ne preostane... Nihče tukaj ne trdi, da je vejp zdrav. Sam sem prepričan, da je stalno vdihavanje PG/VG/nikotin/arome/razkrojni delci tako ali drugače škodljivo (vsaj za nikotin smo lahko prepričani). Kljub temu pa sem se odločil za vejpanje, kot alternativo dokazano zelo škodljivemu kajenju, v upanju, da bodo posledice (precej?) manjše. Nenazadnje je bilo narejenih že kar precej raziskav (vejpanje vseeno ni več tako zelo novi šport) in dokazanih škodljivih učinkov (ob normalni uporabi opreme) ni bilo. Samo vprašaj se, koliko ljudi letno umre zaradi posledic kajenja, koliko pa zaradi vejpanja? In prav to je tisto, kar me žene naprej.
Kakorkoli, ne imet preveč slabe vesti. Vsak počne tisto, kar mu najbolj paše. Nenazadnje pa imaš za seboj zanimivo izkušnjo, spoznal si nekaj novega, veliko si se naučil in če se odločiš, da ponovno probaš, ti bo veliko lažje.
Srečno!
Slika
Uporabniški avatar
Aleks
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 205
Pridružen: 24 Mar 2016, 12:30
Kraj: Ljubljana
Dane zahvale: 52 times
Prejete zahvale: 121 times


Vrni se na E-cigareta in zdravje

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

cron