Cigarete in nikotin

Vplivi vejpanja na zdravje in morebitne težave,raziskave o e-tekočinah in opremi, mnenja insiderjev in outsiderjev iz sveta e-cig

Cigarete in nikotin

OdgovorNapisal/-a Aleks » 25 Maj 2016, 14:30

Pri poskusu izračuna količine dnevno zaužitega nikotina sem na forumu naletel na nasprotujoče informacije: nekje sem prebral, da se na cigaretnih škatlicah navaja dejanska količina nikotina v eni cigareti, drugje pa je postavljena trditev, da je na škatlici napisana absorbirana količina nikotina po pokajeni cigareti.
Druga opcija se mi zdi čudna, ker laično predvidevam, da se absorbcija razlikuje od kadilca do kadilca (že zaradi različnih tehnik kajenja, verjetno so tudi drugi dejavniki). Po drugi strani pa več virov na internetu navaja, da vse vrste cigaret (strong, light, super light...) vsebujejo med 6 in 17 miligrami nikotina, kadilci pa vnašajo v telo med 1 in 2 mili­grama nikotina na cigareto.
Koliko je torej nikotina v škatlici light cigaret (navedba na škatlici 0,7 mg nikotina)?
Slika
Uporabniški avatar
Aleks
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 205
Pridružen: 24 Mar 2016, 12:30
Kraj: Ljubljana
Dane zahvale: 52 times
Prejete zahvale: 121 times

Re: Cigarete in nikotin

OdgovorNapisal/-a ElGrigon » 31 Maj 2016, 23:38

Vsebnost nikotina je enaka, razlika je v filtrih.
Uporabniški avatar
ElGrigon
Veteran
Veteran
 
Prispevkov: 373
Pridružen: 28 Jul 2014, 01:00
Kraj: Sv. Jurij v Slovenskih Goricah
Dane zahvale: 9 times
Prejete zahvale: 28 times

Re: Cigarete in nikotin

OdgovorNapisal/-a Aleks » 03 Jun 2016, 12:32

Ja, to je tudi meni logično. Ampak na drugi strani filtra bi pa po moji logiki morala biti razlika. Raziskave namreč kažejo, da je vnos nikotina v telo, če kadimo regular, light, super light... cigarete, enak.

Mogoče se nisem dovolj jasno izrazil, mene bega sledeče:

Na škatlici light cigaret, ki sem jih kadil še pred dobrimi 3 meseci, je navedena vsebnost nikotina 0.7 mg. In zdaj mi ni jasno, kaj ta številka pomeni. Vsebnost nikotina v 1 cigareti, količina absorbiranega nikotina, količina nikotina v dimu, ali nekaj povsem tretjega?

Ko sem brskal po internetu, sem naletel na več člankov, med ostalimi:
http://www.sitis.si/pdfkatalog/Nehajte% ... age11.html

Profesor ženevske univerze in borec proti tobaku dr. Jean-François Etter je v raziskavi ugotovil, da se oznake kot so "light" ali "low-tar" nanašajo na strojno izmerjeno raven nikotina in katrana v cigaretnem dimu in ne na količino, ki jo kadilci vnašajo v telo. Torej se s cigareti z oznako »lahke– light« ali »zelo lahke – ultralight« vnašajo enake količine nikotina, kot pri "regular" cigaretah. Po raziskavah dr. Etterja in njegovih sodelavcev vse vrste cigaret vsebujejo med 6 in 17 miligrami nikotina, kadilci pa vnašajo v telo med 1 in 2 miligrama nikotina na cigareto, ne glede na izmerjeno količino nikotina v dimu.

Sicer pa priporočam , da si preberete sledeči intervju z dr. Jean-François Etter-jem na temo E-cigarete (nisem še zasledil forumu):

http://ecigarettereviewed.com/jean-fran ... th-problem
Slika
Uporabniški avatar
Aleks
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 205
Pridružen: 24 Mar 2016, 12:30
Kraj: Ljubljana
Dane zahvale: 52 times
Prejete zahvale: 121 times

Re: Cigarete in nikotin

OdgovorNapisal/-a Aleks » 10 Feb 2017, 11:37

Ker mi vprašanje zgoraj nikakor ni dalo miru, je KingKožuh zbrskal zelo zanimiv članek, ki pomaga razumeti količine absorbiranega nikotina pri uporabi e-cigaret v primerjavi s klasičnim kajenjem. Članek daje tudi dobre in argumentirane napotke za izbiro ustrezne nikotinske stopnje za nove uporabnike.

Če potegnem kratek povzetek - količina absorbiranega nikotina pri kajenju tobačnih cigaret je relativno znan podatek. Zakaj relativno - absorbcija je namreč odvisna od mnogih dejavnikov in se razlikuje od posameznika do posameznika. Ne glede na to pa je dejstvo, da vsaka cigareta vsebuje od 16 do 18 mg nikotina, in da ga telo absorbira cca. 1 mg, ne glede na vrsto cigarete. To se sklada tudi z ugotovitvami dr. Etterja. Podatek 0,7 mg nikotina, ki je naveden na škatlici cigaret, naj bi torej pomenil absorbirano količino nikotina po pokajeni cigareti, ki pa sigurno ne velja enako za vsakega uporabnika.
Predlog ZOUTPI omejuje najvišjo vrednost emisije nikotina na 1 mg na cigareto, kar je veljalo že prej po zakonu iz leta 2001.
Kadilec, ki na dan pokadi škatlico cigaret, torej dnevno absorbira cca. 20 mg nikotina.

Pri e-cigaretah je stvar malo bolj komplicirana. Vsebnost nikotina v e-tekočini je sicer precej natančno znana (tipično 3, 6, 12, 18, 24 mg/ml), sivo področje pa je količina absorbiranega nikotina. Očitno kakšnih verodostojnejših raziskav na tem področju nimamo, velja pa ocena, da se pri vejpanju absorbira cca. 50% nikotina. Od kod ta podatek ne vem, sem pa na več mestih prebral, da naj bi bil pretiran in da naj bi bila realna številka občutno nižja, spet odvisno od posameznika.
Kakorkoli, če upoštevamo 50% absorbcijo, lahko povsem enostavno izračunamo dnevni vnos nikotina v telo. Pri dnevni porabi cca. 2 ml 12mg/ml tekočine (cigalike) bi to bilo recimo 12 mg nikotina oz. 15 mg pri porabi 5 ml 6mg/ml tekočine (subohm naprave).

Kakšne podrobnejše raziskave na tem področju ne bi bile odveč, ker nas sigurno (vsaj mene :D ) zanima naša stopnja odvisnosti.

Priporočam pa, da si preberete cel članek:

http://www.electroniccigaretteconsumerr ... cigarette/
Slika
Uporabniški avatar
Aleks
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 205
Pridružen: 24 Mar 2016, 12:30
Kraj: Ljubljana
Dane zahvale: 52 times
Prejete zahvale: 121 times

Re: Cigarete in nikotin

OdgovorNapisal/-a janrebrok » 10 Feb 2017, 13:46

moja opažanja po 2.5 letih so sledeča
Ta ki mi je predstavil e cigaret je dejal če greš iz čika na e cig. nujno minimum količina 12 mg nikotina.zato ker telo absorbira komaj 10% nikotina iz pare
skoraj vsi ki so začeli z 6 mg nikotina danes še vedno kadijo čike nekateri so na obeh.To so kadilci 30 let in več.
Ni enako mlad 5 letni kadilec ali nas starine več kot 30 let kajenja.
Nekateri rečejo da e-cig je enako kot čik NI NIKAKOR TO JE POPOLNOMA DRUGAČE V VSEH POGLEDIH
dober puh
CUBOID 150 + VAPORSHARK 60
ultimo---ACE OBS---bellus
multation V4 -0,42 ohm clepton
Uporabniški avatar
janrebrok
Novinec
Novinec
 
Prispevkov: 11
Pridružen: 05 Jan 2017, 20:35
Dane zahvale: 0 krat
Prejete zahvale: 3 times

Re: Cigarete in nikotin

OdgovorNapisal/-a Aleks » 11 Feb 2017, 22:10

Ja, absorbcija nikotina je res velika neznanka. Se povsem strinjam s tabo, še posebej z zadnjim stavkom.
Slika
Uporabniški avatar
Aleks
Moderator
Moderator
 
Prispevkov: 205
Pridružen: 24 Mar 2016, 12:30
Kraj: Ljubljana
Dane zahvale: 52 times
Prejete zahvale: 121 times

Re: Cigarete in nikotin

OdgovorNapisal/-a k2b » 12 Feb 2017, 14:27

Vprašanje je zanimivo in seveda večslojno...

- Kaj sploh dejansko zasvoji pri cigaretih - ali samo nikotin ali tudi dodatki (kemični dodatki in sam throat hit - ko ti vsi ti strupi udarijo na grlo)
- Kaj rukne bolj kadilca in ga drži pri stvari - NIC ali zopet dodatki?
- kakšna je razlika absorpcije nikotina pri strastnem kadilcu ki globoko razžari cigareto /ni TC-ja :D in to globoko M2L vdihuje?....ali pri nekom ki je bolj vikend-žur kadilec oz. kadi iz družabnih vzgibov?

NIC se da dokaj hitro znižat na neko simbolno nizko raven ( recimo 2-3%) - čisto izvzame se ga pa malo težje...no vsaj pri dolgoletnih kadilcih.

Klasična cigareta je mnogo več kot samo distributer nikotina -
- je blažilec stresa - ne zaradi NIC učinka ampak bolj zaradi skorajda povsod tolerirane pavze 1čik/h - tudi med delom. To pomeni da (ponavadi) zamenjaš okolje za tistih 5 minut in se dobiš še s kakšnim kadilcem na čiku in čveku
- vzameš si tistih 5 minut kao zase - prepričan da ti pripadajo v tem vedno hitrejšem tempu, kratek izklop
- kadilci so ponavadi zanimivejši ljudje kot nekadilci - sam na koncu vsakega bolj protokolarnega družabnega srečanja končam pri kadilcih in hodim potem z njimi od obložene mize nekam na mraz na čik oz. e-čik :D

Moja teorija je da so ljudje sesalci - eni so bolj sesalci drugi pa manj :D ...brez kakšnih namigovanj mišljeno :D
To je močnejše kot nikotin po moje...

Enkrat sem se po 3 letih vejpanja odpravil na potovanje - ki se je iz predvidenih 5 dni naknadno razširo na 10 dni.Po hitrem pakiranju sem na brzaka ošinil svojo tedanjo vejp opremo 8Innokin iClear16 in 2 ego twist bateriji, pa flaške in ostalo...zamahnil z roko in pustil vse skupaj doma.S to opremo sem oporabljal 18mg/ml e-juice.
Prva 2 dni sem bil malo živčen - potem sem na vse skupaj pozabil....
Ko sem se vrnil nazaj domov sem gledal ene 2 dni one gadgete in razmišljal a mi je to sploh potrebno.3 dan sem spet napolnil in potegnil. Bilo je prijetno razvajanje in tako je ostalo še danes.
Seveda to ni znanstvena teorija - ampak osebna izkušnja :D

Ravno tako rad vejpam kot rad kolesarim 40-50 km ture. Gušti so gušti - kam bi prišli brez domišljije in guštov.
Verjetno v Krasni Novi Svet.... :D

Vape On!

k2b
Slika

Slika
Uporabniški avatar
k2b
Site Admin
Site Admin
 
Prispevkov: 1826
Pridružen: 04 Jan 2014, 02:00
Kraj: Obala
Dane zahvale: 292 times
Prejete zahvale: 390 times


Vrni se na E-cigareta in zdravje

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov

cron