matjaz napisal/-a:Evo, ponovno se javljam. V petek sem začel z puhanjem, in naj se najprej pohvalim, da sem do danes (torek) pokadil eno samo klasično cigareto. Yeaa..Skratka, če bo šlo tako naprej upam da so klasični čiki zgodovina za vedno (nimam niti najmanjše želje , da bi ga prižgal)!! Najprej se "tankal tekočino z 50/50 12mg nikotina, kar je bilo odločno preveč, sem jo takoj zamenjal z 50/50 6mg in še pri tej imam občutek, da je nikotina preveč. Tako da bom sedaj naročil še 70/30 3 mg nikotina in upam, da bo ta ok. Dnevno porabim okoli 4ml - 6ml, kar upam; da ni preveč. Koliko popuhate ostali koliko ml dnevno? Arome me niti ne mikajo zaenkrat, sicer ima trenutna tekočina aromo tobaka, vendar se mi zdi vse skupaj malo presladko. Bom še preizkušal pa da vidimo kam me pripelje "para"...
Zanima me, če hrvat tekočine še pošilja poreko meje odkar je sprejet novi zakon, morda kdo kaj ve na to temo?
lp Matjaž
Super ti gre, moraš samo vztrajat. Jaz recimo odkar sem pred dvema letoma začel vejpat, nisem skadil niti ene same cigarete. Pa sem prej dve škatli na dan puhal. Ampak jaz vsakemu, ki se podaja na to pot povem, da vejpanje ni nujno za vse. Da smo si ljudje različni. Eni lahko prešaltajo z danes na jutri, eni rabijo dalj časa, eni pa žal nikoli ne najdejo v vejpanju zamenjave in se vrnejo na cigarete. Se pa absolutno splača vztrajat, ker je pozitivnih učinkov prenehanja kajenja miljon in so bili že 100x navedeni, tako, da ne bom še enkrat jaz utrujal s tem.
S časom boš šel na vedno manj nikotina in na večje procente VG. Vsaj pri meni je bilo tako, in koliko se menim z drugimi, je enako. Jaz sem se nekako po enem letu ustalil na 80/20 in 3mg. Sem probal nikotin še malo zmanjšat, ampak potem imam mašino cel čas v ustih. Bom še malo moral vztrajal pri 3mg.
Koliko puhaš na dan je ful odvisno od tvojega "set-up"-a. Če boš žgal velike tanke na 50 in več wattih, na dve glavi, po možnosti kake clapton žice, si hitro pri 20 ml na dan. Poraba se je pri meni v prvem letu kr povečevala od recimo 3 ml na dan, pa do cca. 15,zdaj sem se spustil nazaj na 10, kjer sem se nekako ustalil. S časom mislim, da potem nehaš iskat vedno več pare, več wattov in nikotina, ampak začne prevladovat želja po okusu. Če boš prebral moj prejšnji vpis, boš videl, da sem jaz recimo prešaltal nazaj na manjše tanke in manjše watte, ki so bolj orinetirani na okus in manj na paro. Sploh ti novi RTA tanki so po moje velik korak naprej v enostavnosti uporabe in vedno enakemu vejpu.
Iz zgoraj navedenega boš hitro ugotovil, da so arome in lastno mešanje kar nuja. Ne samo, da je fino delat tekočine po svojem okusu, ampak ko enkrat prideš čez 10 ml na dan, so kupljene narejene tekočine hitro dražji užitek, kot so bili cigareti. Sploh ni težko, samo probat je treba. Isto z lastno izdelavo glav. Marsikomu postane oboje kr neke vrste hobi in z izkušnjami si potem lahko narediš celotno zadevo točno takšno kot tebi paše. Plus tega kupljene glave meni nikoli niso dale niti približno takega okusa, kot tiste, ki si jih delaš sam.
Pri okusih je pa tako. Večina nas je na začetku iskala okuse, ki so bolj podobni cigaretom, kasneje pa vedno bolj šaltaš na sadne in druge okuse. Kar ti je danes presladko, boš videl, da bo čez čas ravno prav, ali celo premalo. Obvezno pa okuse mešaj. Vsaj 2-3 ves čas v rotaciji. Vsi vejperji imamo skrito željo najti ultimativni "all day" vape, ampak je to po moje izredno težko dosegljivo. Kar ti paše danes, ti mogoče čez dva meseca ne bo. Sploh pa, če boš ves čas vejpal en okus, boš s časom videl, da boš okus vedno manj zaznaval, lahko se zgodi celo da ga sploh ne boš več zaznal. Pri okusih je zelo pomembno, da si tudi seznanjem s pojmom "Vapers tongue". Kaj točno je ne bom zdaj tu razpredal, tako, da poguglaj, da boš pripravljen, če se ti zgodi. Gre v bistvu, da se včasih zgodi, da boš čisto izgubil okus za vejpanje. Vse bo ali brez okusa, al pa bo prevladoval kisel, pokvarjen okus. Pomembno je, da se s tem ne obremenjuješ preveč in da počakaš, da mine (kaj takrat delat, da mine hitreje, tudi poguglaj, če boš v situaciji). Pomemebno je pa vedeti zato, ker se lahko, če ne veš za kaj gre, hitro napsihiraš, da je nekaj narobe. In potem menjavaš opremo, okuse, si nervozen in ker je zadeva v veliki meri tudi psihološka, samo poslabšuješ zadevo. Tako je bilo pri meni, ko sem ga prvič doživel. Nisem vedel kaj se dogaja in je trajalo kar več tednov, da sem se ga znebil. Ko sem končno začel guglat in se izobrazil, sem se ga znebil v par dnevih.
Pri hrvatih trenutno še lahko kupuješ, ravno včeraj je prišla pošiljka baz z nikotinom iz Hrvaške brez težav, jutri pa pričakujem pošiljko arom iz Anglije. Tako, da zaenkrat še ni panike. Tudi en tank sem že kupil s Kitajske po uvedbi zakona, pa je prišel brez težav.
Kakorkoli, samo vztrajaj. Če ti pa kaj ne bo jasno, pa guglaj, vprašaj na forumih, je treba kar obsežno znanje osvojit, da so ti stvari potem jasne in lažje in da uživaš maksimalno v vejpanju.