Moja zgodbaVaporiziranje, vejpanje, vapanje, uparjevanje... velikokrat sem slišal za njega vendar nikoli dal posebne pozornosti na to temo. Rajši sem veselo zvijal svoj tobakec in pipal veselo dalje. Moja dejansko prva izkušnja z vejpanjem je bil uparjevalnik zelišč katerega si je par prijateljev kupilo, eni iz zanimanja, drugi iz zajebancije spet tretji za resno uporabo ter z namenom prenehanja kajenja z izgorevanjem, vendar me tisti čas še vedno ni pretirano zanimalo pa tudi nisem bil preveč navdušen tako da me takrat še ni "povleklo not". Dokler niso prišli dnevi ko sem začenjal opažat negativne posledice kajenja in se preprosto odločil da bom poskusil zadevi narediti konec. Kupil sem si prvi vape in seveda je bil uparjevalnik za zelišča FocusVape

Zadeva odlična za kar je namenjena vendar ni bilo to, to.... nekaj mi je manjkalo... predvsem dim oz. pomanjkanje le-tega. Tako da sem stvar prodal in se vrnil nazaj na internet in forume ter k neskončnem iskanju moje rešitve. Podučil sem se o različnih vejpih predvsem pa o e-tekočinah saj nisem imel predstave kaj točno je vse to in želel sem biti kar se da podučen, a vendar internet je velika stvar in informacij na temo vejpanja je malo morje ter človek lahko naenkrat požre le določeno količino novih informacij dokler ne začne pečt glava. Ko bi takrat le vedel kašen obširen nov svet me je čakal da ga spoznam.
In se je začelo. Prvi vape Joytech eGo AIO

Da sploh ne omenjam kakšne probleme sem imel takoj na začetku saj za nakup sem se odločil nekje okrog Marca 2017, ravnokar ko je prihajal v veljavo "neki novi zakon", tako da me je vse skupaj še bolj zmedlo. Edina trgovina v moji bližini kjer bi lahko zadevo sploh poizkusil ter kupil je bila na "inventuri". Po dolgem povpraševanju sem od neke gospodične dobil odgovor da sploh ne ve če bo trgovina odprta ker je prišel "neki novi zakon" ter je morala vse produkte vrniti nazaj in kaj jaz vem kaj še vse. Kaj čmo, spet me ta sistem in država j**e, sem si mislil ter le še okrepil svojo voljo da bom prišel zadevi do dna.
In tako sem šel v našo sosednjo Italijo, v Trst (meni takrat najbližja trgovina) kjer sem si kupil svojega prvega eGo AIO. Stvar me je impresionirala in bil končno vesel, navdušen začel spoznat novi svet vejpanja. Cartomizer, Clearomizer, Atomizer, Watts, PG/VG, Coili, MTL, DTL, RDA, RTA, RDTA.... ja velika zmeda na začetku vse "poštekat" ampak z trmo in voljo se vse da, sploh pa danes z internetom. Seveda se mi je moj prvi eGo AIO zmočil ko sem bil na barki in seveda morska voda in elektrika niso najboljši prijatelji ter je šel v maloro. Kaj zdaj? Bom začel spet kadit tobak? Do tistega dne namreč nisem taknil cigaret in ko sem prižgal prvih par čikov sem hitro uvidel da to mi ne paše, NOČEM it več nazaj na cigarete in MORAM to zadevo rešit ter takoj naslednji dan zopet šibal v Italijo, ter kupil istega.
Kot vsako človeško bitje sem se po par mesecih naveličal ter želel nekaj več, boljše, večje, močnejše, napredek, razvoj, "something more"... in po neskončnih urah ki sem jih prebil na forumih in youtube kanalih (posebna zahvala slo-vaper forumu ter
jero za nasvete) se dokaj hitro odločil za naslednji nakup:

Innokin Kroma. To je to! Zdelo se mi je kot da sem šel stopničko višje. Boljši okus, več dima, več opcij in še tisti skriti tank mi je bil zelo všeč saj sam spadam med ljudi ki hitro uničijo oz. znucajo stvari v svojih rokah in moja nerodnost nič kaj dosti ne pomaga
Med tem časom sem tudi nehal kupovat juice v trgovini (ja... še vedno sem se vozil v nori Trst po par flašk), ugotovil da mi 50/50 PG/VG ne paše in kot sam, sedaj "veliki poznavalec" sem vedel da zaradi PG-ja me preveč praska po grlu, čeprav me je tip v trgovini v Trstu prepričeval da to ni zaradi PG-ja ampak ker je moje grlo še vedno "vneto" od kajenja cigaretov in PG deluje kot antiseptik in zato mi draži grlo ter da bo čez čas minilo .... or something like that bullshit! .... odločil sem se da grem svojo pot ter si zamešal prvi juice 30/70 in razlika je bila očitna, to je to, sam na pravi poti. Nič ne praska ter lep gost, debel dim... noro! Seveda so to bili koncentrati (Twisted flavours, BigMouth, K-Boom ipd.) kjer si pač zamešal določen % v bazo, pretresel, počakal dan ali dva ter to je bilo to in za takrat zame popolnoma zadovoljivo. Več kot zadovoljivo. Ceneje ter prišparam tako na času kot na stroških z vožnjo v tujino. Da ne omenjam cele palete okusov in barv ki so me čakale da jih uparim.
Seveda kot tehnologija in človeški razvoj sem se tudi sam razvijal, učil in rastel ter spet se "evolviral"

SmokTech Alien Kit TFV8 Baby Beast. Waw... preprosto waw, glede okusa in dima (katerega je včasih skoraj preveč ter me je včasih kar malce sram v publiki). Zadeva je preprosto stroj in kot v imenu že pove je beast... cloud beast baby!
Sedaj ko sem imel vse tri vejpe je dejansko moj prvi eGo bil neuporaben več zame. Joytecha sem podaril svojemu prijatelju, ga malce podučil, mu dal coile, par sokov ter ga poskušal "spreobrnit". Čeprav zadnje čase sumim da so mu cigareti bolj primarni ter vape bolj ali ne sameva na polički v sobi in se najbrž uporabi samo takrat ko pridem jaz na obisk... najbrž da me nebi užalil

a kaj čmo. Ljudje smo različni in nobenega se ne sme silit, poskušal pa bom še naprej ga prepričevat ampak na koncu koncev bo odločitev samo njegova lastna.
Začenjal sem razmišljati tudi da bi svojega očeta poskusil prepričat v vejpanje, glede na to s kakšnim zanimanjem me gleda ko sestavljam mod, polnim tekočine in veselo uparjam. Dvomim da bo imel dovolj volje buildat svoje coile in mešat juice, čeprav bi z lahkoto saj je v penziji in bi mu lepo popestrilo njegov vsakdanjik, a saj veste sami. Ko si v penziji nimaš dosti časa zase

Ampak vseeno bi ga rad "izvval" ter mu predstavil svet vejpanja, zrihtal mod in tank (nekaj za MTL) in bi mu že jaz rihtal coile, mešal juice ter mu pomagal, sam da bi nehal kaditi cigarete. Čeprav se mi kdaj zazdi kot da je "prepozno" saj človek z 60+ leti in 40+ let kajenja se težko odvadi starih navad ampak nikoli ne sme bit prepozno... nikoli ni prepozno!
Od mojih prijateljev nimam nobenega ki bi vejpal in nobenega ki resno vejpa ne poznam osebno, tako da sem v celotni svoji štoriji sam. Sam bijem bitko in všeč mi je kam me je pripeljalo. Nič več smrada, nič več pepela, nič več pluvanja katarja, še žena se rada več stiska k meni ker ne smrdim, kvečjemu dišim po kaki jagodi ali vaniliji

... klinc še moji zobje so bolj čisti in tisti črni madeži na spodnjih zobeh z notranje strani kar izginjajo. Lažje diham, bolj okušam hrano, okuse na sploh bolj definiram, več energije imam in najraje bi na neki točki stal na nebotičniku ter se drl na ves glas ljudem da naj prešaltajo na nekaj boljšega, čistejšega in jaz sem jim živi dokaz za to....
No in tukaj sem danes. Poleg mojega zadnjega nakupa čakam še RBA in tako bom začel še svoje coile in build-e delat. Naročit si moram RDA pa še kakšen sub-ohm RTA bi prišel prav. Pred par dnevi sem dobil dovolj "sestavin" in se lotil svojih prvih pravih DIY juiceov, nekaj po receptih na ELR, nekaj sam. Steepanje, mešanje, čakanje, preizkušanje, single coil, dual coil, clapton coil... spet imam cel nov svet za odkrivat ter se počutim kot otrok za rojstni dan vsakič ko poštar prinese kej finega iz Fasttecha.